Woning verduurzamen

Zonnepanelen offertes beoordelen. Vijf tips om tot de beste keuze te komen.

Geschreven door Joost Grijsen – op 16 augustus 2023

Overweeg je zonnepanelen te nemen? Het vergelijken van offertes is heel belangrijk. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen begrijpen welke offerte het beste bij jou past. Door de juiste keuze te maken, kun je het meeste halen uit zonne-energie en ervoor zorgen dat je investering de moeite waard is.

Tip 1: Verzamel offertes van meerdere partijen

Een belangrijke eerste stap is het verzamelen van offertes van verschillende zonnepanelenleveranciers. Hierdoor krijg je een breder beeld van wat er op de markt beschikbaar is en kun je beter onderhandelen over prijzen en voorwaarden.

Tip 2: Ga niet altijd voor de goedkoopste offerte

Hoewel de laagste prijs verleidelijk kan zijn, bedenk dat je investeert in een systeem met een levensduur van minstens 25 jaar. Een extreem lage prijs kan wijzen op lagere kwaliteit panelen, omvormers, of installatie met een lagere opbrengst. Over de tijd kan het slimmer zijn om in iets hogere kwaliteit panelen te investeren.

Tip 3: Prijs per Wattpiek vergelijken

In plaats van puur de prijs per paneel te vergelijken, is het nuttig om de prijs per Wattpiek (Wp) te onderzoeken. Dit geeft inzicht in de capaciteit van de panelen en helpt je bij het maximaliseren van je energieproductie.

Tip 4: Maatwerk over kant-en-klaar pakketten

Vermijd kant-en-klare zonnepanelenpakketten, omdat elk dak uniek is. Een op maat ontworpen zonnedak houdt rekening met factoren zoals hellingshoek, windrichting en schaduwval om de efficiëntie te optimaliseren.

We helpen je graag verder met een advies voor een geschikt zonnesysteem voor jouw dak.

Advies aanvragen

Tip 5: Terugverdientijd als leidraad

Overweeg de terugverdientijd bij je beslissing. Dit geeft aan hoe lang het duurt om je investering in het zonnesysteem terug te verdienen. Een kortere terugverdientijd is gunstiger, en dit wordt vaak als een indicator van de rendabiliteit van zonnepanelen gepresenteerd.

Samengevat, bij het beoordelen van een zonnepanelen offerte is het belangrijk om de prijs niet als enige leidraad te gebruiken, maar ook te kijken naar capaciteit, maatwerk, en de terugverdientijd. Vergeet niet offertes van verschillende partijen te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie.