Energiebesparende maatregelen

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen. Wat moet ik regelen?

Geschreven door Olga Lefevere – op 18 augustus 2020

Wanneer je meer energie wilt opwekken (en er is nog plek op het dak) is het mogelijk om je zonnepanelensysteem uit te breiden. Dit kan door een aantal zonnepanelen bij te plaatsen  of door een tweede zonnepanelensysteem neer te leggen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Lees meer over welke vorm bij jou past, en waar je rekening mee moet houden in verband met de Kleine Ondernemingsregeling en de btw-teruggave.


Op zoek naar persoonlijk advies over zonnepanelen? Plan eenvoudig een gratis, telefonische intake en stel al je vragen. Maak een afspraak.


In dit artikel

  • Waarom uitbreiden of bijplaatsen?

  • Bijplaatsen of uitbreiden?

  • Hoe zit het met de KOR?

  • Hoe zit het met btw teruggave?

  • Is het slim om zonnepanelen uit te breiden?


Waarom uitbreiden of bijplaatsen zonnepanelen?

Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd is het verstandig om manieren te zoeken om meer eigen zonnestroom te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een warmtepomp of een elektrische auto aan te schaffen. Zo kan je meer van je zelf opgewekte stroom gebruiken op het moment dat je het opwekt om te voorkomen dat je het teruglevert tegen een lagere vergoeding. Meer tips over optimaal profiteren van zonnepanelen.

Elektrisch rijden wint aan populariteit, zeker nu er een subsidie is opgenomen in de klimaatplannen van de overheid. Elektrische auto’s worden veelal opgeladen aan het net, maar het is natuurlijk voordeliger om deze met stroom van je eigen zonnepanelen op te laden.

Ook verhuizen is een reden om de zonnepanelen uit te breiden. Zonnepanelen kunnen worden meegenomen naar een nieuwe woning. De oude set neem je mee, en de rest van het dak vul je met nieuwe zonnepanelen.


Gebruik jouw dak om energie te besparen!

Doe de Bespaarcheck en zie meteen hoeveel je kunt besparen op je energierekening.


Bijplaatsen of uitbreiden?

Stel: je hebt 8 zonnepanelen op het dak, maar er is nog plek voor meer zonnepanelen. Kan je dan beter het huidige zonnestroomsysteem uitbreiden of een tweede systeem bijplaatsen? Dit is afhankelijk van een paar zaken.

•  Huidig zonnestroomsysteem uitbreiden

Als er voldoende ruimte is op het dakvlak waar het huidige zonnestroomsysteem ligt, kan je er voor kiezen om zonnepanelen aan het huidige systeem toe te voegen om de opbrengst te verhogen.

Houd er rekening mee dat de omvormer geschikt is voor het huidige vermogen. Door zonnepanelen bij te plaatsen zal je rendement daardoor dalen. Het is dus aangeraden om een nieuwe omvormer te kopen of de bijplaatsing gelijk te plannen met het einde van de levensduur van de eerste omvormer. De levensduur van de meeste omvormers is 8-12 jaar. Wat is een omvormer?

Houd er rekening mee dat wanneer je de zonnepanelen door een andere partij laat plaatsen dan de eerste set zonnepanelen, er bij defecten misschien naar elkaar gewezen wordt en het lastiger is aanspraak te maken op garantie. Sommige partijen kunnen zelfs een klus weigeren.

•  Zonnepanelen bijplaatsen

Heb je bijvoorbeeld een tweede dakoppervlak waar extra zonnepanelen geplaatst kunnen worden? Dan is het slim om deze ruimte te gebruiken voor een tweede zonnestroomsysteem. Het voordeel van twee losse systemen is dat je profiteert van twee keer maximaal rendement. Je bent niet afhankelijk van de levensduur van de eerste set zonnepanelen.

Daarnaast is het voor de installateur ook handiger als er een volledig nieuw systeem geplaatst kan worden, in plaats van zonnepanelen bijplaatsen aan een systeem dat misschien door een andere partij is geplaatst.


10 feiten en fabels over zonnepanelen


Hoe zit het met de Kleine Ondernemersregeling (KOR) bij uitbreiding zonnepanelen?

Eigenaren van zonnepanelen moeten officieel geregistreerd staan als ondernemer bij de Belastingdienst. Het zonnestroomsysteem wordt gezien als ‘onderneming’. Echter kun je gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) waardoor je wordt vrijgesteld van het betalen en bijhouden van belasting, zoals een ondernemer normaal gesproken moet doen.

Wanneer je al een zonnepanelensysteem hebt, is de kans groot dat je al ingeschreven bent als ondernemer en gebruik maakt van deze regeling (tenzij er andere ondernemingen op jouw naam staan en de totale omzet hoger ligt dan €20.000).

  • Voorwaarde om in de KOR te blijven met uitbreiding van het systeem is dat de totale btw-teruggave op aankoop en installatie niet hoger ligt dan €2.500. In de meeste gevallen is dit niet zo. Het zou betekenen dat er meer dan €11.929 is betaald voor aanschaf en installatie. Echter, door uitbreiding zou het kunnen dat deze max wordt overschreden. Tel dus de kosten van het originele systeem en het nieuwe systeem bij elkaar op.

  • Belangrijk: wanneer de plaatsing van het originele systeem langer dan 4 kalenderjaren geleden is zijn hoef je die btw-teruggave niet erbij op te tellen.

Meer over de Kleine Ondernemersregeling.


Recht op btw-teruggave op aanschaf en installatie van uitbreiding zonnepanelen?

Over de aankoop van het originele zonnestroomsysteem heb je (in de meeste gevallen) 21% btw teruggekregen. Bij uitbreiding van zonnepanelen zit dit net anders. Om bij uitbreiding aanspraak te maken op btw teruggave, zal de deelname in de Kleine Ondernemersregeling opgezegd moeten worden.

Om willekeurig in- en uitschrijven te voorkomen heeft de KOR een lock-upperiode van drie jaar.

  • Enerzijds betekent dit dat wanneer je jezelf inschrijft voor de KOR, je drie jaar lang niet kunt uitschrijven (tenzij de zonnepanelen worden verkocht).

  • Anderzijds betekent het dat wanneer je jezelf toch uitschrijft, (na 1-1-2020) het drie jaar duurt voordat je jezelf opnieuw kunt aanmelden.

Dat betekent dat wanneer je btw wilt terugvragen over de uitbreiding van zonnepanelen, je jezelf zou moeten uitschrijven voor de KOR, drie jaar te wachten en jezelf dan weer opnieuw inschrijven. Dit is hoe je btw terugvraagt.

Als gevolg hiervan zal je drie jaar lang, ieder kwartaal belastingaangifte moeten doen over de opgewekte energie. De btw-teruggave op een uitbreiding wordt daardoor minder interessant.


Is het slim om te kiezen voor uitbreiding zonnepanelen?

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug en zullen nog een geruime tijd een positief rendement bieden. De afbouw van de salderingsregeling start pas per januari 2022, dus het is juist slim om nu nog van de regeling te profiteren.

Een woning wordt aantrekkelijker voor kopers door waardevolle toevoegingen. En dus ook zonnepanelen. Door zonnepanelen wordt de toekomstige energierekening lager, zeker met een uitbreiding. Dit is iets dat toekomstige kopers kan aanspreken.

Ook goed om rekening mee te houden: in de toekomst bieden accu’s voor thuisopslag van opgewekte stroom wellicht een vervanging voor de salderingsregeling. Wanneer ongebruikte stroom opgeslagen kan worden, kun je met uitbreiding geheel zelfvoorzienend zijn gebied van energie.


Laat je opnieuw adviseren bij uitbreiding van zonnepanelen

Omdat er dus een aantal mogelijkheden zijn om het vermogen van het zonnepanelen-systeem te verhogen, is het handig om gespecialiseerd advies in te winnen van een onafhankelijke partij. Laat je adviseren over de keuze tussen uitbreiding of bijplaatsing. Overleg ook waarvoor het rendement verhoogd dient te worden, voor eigen gebruik of om terug te leveren? Ook zal er een nieuwe omvormer geadviseerd moeten worden.

Nog belangrijk: vergeet niet je nieuwe zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. Sinds 2020 kan de woningeigenaar dit zelf regelen.


Minder uitzoekwerk en zeker weten dat de installatie goed verloopt?

Bespaar jezelf tijd, geld en gedoe met de service van De Energiebespaarders. Wij geven onafhankelijk advies op maat, regelen de volledige installatie met onze betrouwbare, gecertificeerde partner-installateurs en verzekeren je van een uitstekende oplevering. Wij zorgen dat de installatie altijd van hoge kwaliteit is. Bekijk onze volledige service.


Nog niet uitgelezen?