Welke soorten isolatieglas zijn er?

Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan standaard enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die gescheiden worden door een ruimte (de spouw).

 • Type glas
 • U-waarde *
 • Enkelglas
 • 5,8
 • Monumentenglas
 • 1,6 - 3,7
 • Dubbelglas
 • 2,7
 • Voorzetraam
 • 2,7
 • HR
 • 1,7 - 2,0
 • HR+
 • 1,3 - 1,6
 • HR++
 • max 1,2
 • Driedubbelglas(HR+++)
 • 0,5 - 0,9
* Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. De U-waarde geeft namelijk de mate aan waarin het glas warmte doorlaat.

Triple glas

"Triple glas (HR+++) is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd."

Dit triple glas heeft de allerhoogste isolatiewaarde en is dus de ideale optie voor maximale energiebesparing. Dit glas wordt veel gebruikt in nieuwbouwwoningen die de hoogst mogelijke besparing wensen te behalen. Let op! In bestaande woningen is HR+++ glas moeilijk te plaatsen vanwege de diepte van de maximale breedte van de sponning in bestaande ramen. Vaak is HR++ het maximaal haalbare, tenzij je het raam en/of kozijn ook direct vervangt.

Hoewel ongeveer 85% van de Nederlandse woningen (deels) is voorzien van gewoon dubbel glas, blijft glas de zwakste schakel in de gevel van het gebouw. Ook al is gewoon dubbelglas een stuk beter dan enkel glas (U-waarde 5,8), het laat nog altijd relatief veel warmte door. HR++ glas (U-waarde 1.2) is een veel beter alternatief en heeft een isolatie waarde die 2.5x zo hoog ligt als ‘normaal’ dubbel glas (U-waarde 2,7). Het houdt de warmte binnenshuis, voorkomt koudeval en zorgt daardoor voor meer comfort.

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

Keurmerken en labels voor glas: KIWA en KOMO

KIWA keurt de isolatiewaarde van HR-glassoorten. Staat er HR, HR+ of HR++ vermeld tussen de glasplaten, dan gaat het zeker om HR-glas. Glas met KIWA-keur krijgt tevens het KOMO-keur.

Productgarantie

Vrijwel alle fabrikanten van isolatieglas geven productgarantie. De meest voorkomende garantie is de 10-jaars garantie op isolerend dubbelglas en hoogrendements isolerend dubbelglas. Dit is de garantie van de fabrikant van het glas dat de isolerende beglazing niet 'lek' raakt en doorzicht blijft. Inmiddels worden – zij het onder bepaalde voorwaarden – ook langere garantietermijnen voor deze soorten gehanteerd. Voor triple-beglazing geldt vaak een garantietermijn van 5 jaar.

Garantie voor goede plaatsing: OnderhoudNL en GBO

Na de aankoop van nieuw glas of kozijnen is goede plaatsing belangrijk om verzekerd te zijn van een lange levensduur. De juiste plaatsing van isolatieglas garandeert dat isolatieglas minder snel 'lek' raakt of breekt en voorkomt bijvoorbeeld kieren en tocht.

Het plaatsen van isolatieglas is werk voor een erkende vakman. Kies bij voorkeur een bedrijf dat is aangesloten bij de branchevereniging OnderhoudNL of de Glas Branche Organisatie en in het bezit van het GBO-Vakcerticaat. OnderhoudNL-bedrijven bieden 5-10 jaar garantie op plaatsing van het isolatieglas. OnderhoudNL-bedrijven die zogeheten AF-erkend zijn, worden gecontroleerd door een onafhankelijke partij en voldoen aan de hoogste eisen wat betreft vakkennis. Ook bedrijven die lid zijn van de Glas Branche Organisatie (GBO) en beschikken over het GBO-vakcertificaat leveren gecontroleerde kwaliteit, door te werken met vakbekwame en goed opgeleide glaszetters en monteurs. Alle glaszetters van De Energiebespaarders zijn aangesloten bij GBO of OnderhoudNL.

Bespaartip

Kies de installateur zorgvuldig zodat je verzekerd bent van glas en kozijnen die lang meegaan. Een erkende glaszetter is beter in staat om glas en kozijnen goed te plaatsen. GBO of OnderhoudNL erkende installateurs zijn op hun vakbekwaamheid getoetst. En aan garanties zijn vaak voorwaarden verbonden. Naast de voorwaarden met betrekking tot de plaatsing en de samenstelling van de beglazing, is ook de verplichting van goed onderhoud door de eigenaar vaak van belang.

Garantie van De Energiebespaarders

De Energiebespaarders geeft je 10 jaar garantie op het glas en 5 jaar op de plaatsing. Wanneer je gebruik maakt van de one-stop shop van De Energiebespaarders, dan ben jij verzekerd van nog een extra garantie: DEB Garantie. Mocht er onverhoopt tijdens de installatie iets misgaan en je komt er met de glaszetter onderling niet uit, dan maak je aanspraak op de DEB Garantie. Met deze garantie zorgen wij dat een onafhankelijke partij herstelwerkzaamheden uitvoert zodat het project alsnog netjes wordt.

Lees hier meer over De Energiebespaarders garantie.