Hoe werkt isolatieglas?
Isolerend dubbel glas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder (bijvoorbeeld een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. Het wordt soms ook thermopane glas genoemd. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (de spouw) is gevuld met lucht (HR of HR+) of een gas (HR++). Bij HR++ glas is op één zijde van het glas een dunne coating aangebracht en de spouw is bijvoorbeeld met het edelgas Argon of Krypton gevuld. Krypton zorgt voor een hogere isolatiewaarde. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug dankzij een lagere energierekening.
Hoe gaat het plaatsen van isolatieglas in zijn werk?
Om de kwaliteit van isolatieglas te garanderen en de eigenschappen tot hun recht te laten komen moet de beglazing op de juiste wijze worden geplaatst. In Nederland zijn hier normen voor en deze zijn in lijn met de garantie van De Energiebespaarders. Voor het plaatsen van beglazing is dus deskundigheid en vakmanschap nodig. Laat dit daarom dan ook bij voorkeur verzorgen door een van onze professionele glaszetters.
Hoe lang duurt het plaatsen van isolatieglas?
Vaak is de klus binnen een dag al geklaard en ondervindt je er minimale hinder van. Gemiddeld neemt het vervangen van glas door HR isolatieglas een halve tot een hele dag werk in beslag. Hoe lang de glaszetter daadwerkelijk aan het werk is hangt af van het aantal en het type ramen dat geplaatst (of vervangen) moeten worden en in wat voor kozijn of deur het glas wordt geplaatst.
Hoe zit het met condensvorming bij isolatieglas?
Isolatieglas kan leiden tot condensvorming aan de binnenkant of de buitenkant van jouw huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld door ventilatieroosters boven het isolatieglas te plaatsen. Betere isolatie van de woning kan dit ook verhelpen. Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Met HR++ beglazing is het risico op condensvorming het kleinst; alleen bij een hoge luchtvochtigheid is er nog kans op geringe condensvorming. Bij standaard dubbelglas en zeker bij enkele beglazing zal veel eerder condens aan de kamerzijde ontstaan. Dit is echter geen fout in het product.
Zijn er speciale gevallen?
Als het oude panden en woningen betreft, krijg je te maken met monumentaal glas, glas-in-lood en voorzetramen. Ook in deze speciale gevallen kun je alsnog de isolatiewaarde significant verbeteren.
Monumentaal pand
Voor monumenten is er speciaal monumentenglas beschikbaar. Dit glas heeft het uiterlijk van oud glas en heeft een geringe dikte zodat het goed te plaatsen is in bestaande kozijnen. Het isoleert niet zo goed als HR++ glas, maar beter dan het enkele glas. Monumentenglas heeft, afhankelijk van het soort, een U-waarde tussen de 1,6 en 3,7. Een stuk beter dus dan de U-waarde van enkelglas (5,5).
Glas-in-lood
Ook glas in lood kan behouden blijven als je een hogere isolatiewaarde zoekt voor het glaswerk. Het glas in lood wordt dan uit het kozijn gehaald en in dubbel glas gezet. Zo blijft het glas in lood, maar wel met een stuk minder tocht en hoger comfort tot gevolg. Je kan er ook een voorzetraam voor laten zetten, maar dit ziet er minder mooi uit.
Voorzetramen
Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel glas dubbel glas te maken. Een raamconstuctie wordt aan de binnen of buitenzijde van een bestaand raam geplaatst. Hierdoor ontstaat er een luchtspouw tussen het bestaande raam en het voorzetraam, die voor een isolerende werking zorgt. Voorzetramen worden veel gebruikt bij oudere en monumentale panden. Het oude karakter van de woningen kan hiermee namelijk behouden worden doordat het bestaande raam blijft zitten terwijl het comfort wel toeneemt. Een bijkomend voordeel van voorzetramen is dat de woning hiermee brand- en inbraakveiliger wordt. Voorzetramen zorgen voor een U-waarde die vergelijkbaar is met normaal dubbel glas (2,7).
Hoe moet ik de kozijnen onderhouden?
Hieronder staan een aantal punten die je kunt aanhouden om je kozijnen in een optimale staat te houden:
- Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel 'lek’ raakt of breekt. Geadviseerd wordt om tenminste één keer per jaar het kozijn inclusief schilderwerk, de kit en/of de beglazingsrubbers te (laten) controleren op eventuele gebreken. Door tijdig onderhoud en herstelwerkzaamheden te (laten) uitvoeren verleng je de levensduur.
- Aluminium en kunststof kozijnen hoef je alleen schoon te houden, met een sopje bijvoorbeeld.
- Kozijnen die geschilderd zijn – doorgaans houten kozijnen maar soms ook aluminium – moet je jaarlijks bijwerken indien nodig. Eens per 5 jaar is een geheel nieuwe verflaag nodig.
- Controleer jaarlijks de tochtprofielen en het hang- en sluitwerk op slijtage.