Vloerisolatie

Vloerisolatie

Door je vloer te laten isoleren bespaar je niet alleen energie, je verhoogt ook je wooncomfort significant.

“Hoe werkt het isoleren van de vloer?” en “Hoe lang duurt het om vloerisolatie aan te brengen?” Dit zijn vragen die vaak bij je opkomen als het gaat om vloerisolatie. Het is erg aantrekkelijk geworden om vloer- of bodemisolatie te laten aanbrengen, omdat er zeer goede methodes en materialen beschikbaar zijn gekomen. Maar allereerst moet je weten of jouw vloer wel geschikt is voor vloerisolatie of bodemisolatie. Lees hieronder handige informatie voor het isoleren van je vloer en wat vloerisolatie voor je kan betekenen.

Als je wilt weten of vloerisolatie iets voor jou is of je overweegt om vloerisolatie te kopen, dan lees je hier meer nuttige informatie. Je zult waarschijnlijk tegen de volgende vragen aanlopen:


Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Vloerisolatie is een populaire vorm van isolatie, omdat het een grote invloed heeft op het comfort van je woning.

 • Gemiddelde besparing op je energierekening van 10-20%
 • Geen koude voeten meer in de winter
 • De vloer wordt tot wel 3 graden warmer
 • De waarde van je woning stijgt

Is mijn vloer geschikt voor vloerisolatie?

De beste manier om de vloer te isoleren is via de kruipruimte. Hiervoor moet je wel een kruipruimte hebben en deze moet bereikbaar zijn. Uit het bouwjaar van jouw woning is vaak al af te leiden wat de situatie is. Je kunt hiervoor de volgende vuistregel aanhouden:

Bouwjaar voor 1930

De meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. We kunnen wel met je nadenken over eventuele oplossingen, maar normaliter adviseren wij je in deze situatie geen vloerisolatie, omdat het vaak dure oplossingen zijn.

Bouwjaar tussen 1930 en 1975

Huizen uit deze periode hebben in de regel wel een kruipruimte, maar deze is niet of maar beperkt geïsoleerd. In dit geval zullen wij je zeker vloerisolatie aanraden om energie te besparen, maar ook je wooncomfort te verhogen.

Bouwjaar na 1976

De meeste huizen die na 1976 zijn gebouwd, zijn al bij de bouw voorzien van een vorm van isolatie. Als het huis is gebouwd na 1990 dan is deze vaak zelfs al goed geïsoleerd.

Wil je weten of jouw vloer geschikt is voor vloerisolatie? Doe dan de Bespaarcheck!


Wat is het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?

Het verschil is dat bij vloerisolatie de onderkant van de begane grond vloer wordt geïsoleerd en bij bodemisolatie de bodem van de kruipruimte.

Onderkant van begane grond isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Dit is normaal gesproken een klus die binnen een dag gedaan kan worden, maar wel een relatief groot effect op het gasverbruik en zeker ook het comfort heeft.

Bodem van kruipruimte isoleren

Als de kruipruimte niet hoog genoeg is, is het vaak wel mogelijk om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt normaliter in een paar uur via een slang de kruipruimte ingespoten en komt dan op de bodem te liggen. Deze vorm van isolatie is wat goedkoper, maar heeft ook minder effect dan vloerisolatie. Optrekkend vocht, schimmelvorming en muffe lucht worden vaak opgelost met bodemisolatie. Dit komt omdat het vocht niet meer condenseert tegen de onderkant van de vloer. Het blijft nu onder het isolatiemateriaal hangen.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

Vloerisolatie is een goede investering om je energierekening mee te verlagen en je wooncomfort te verhogen. Maar wat zijn de kosten van vloerisolatie en hoeveel ga je ermee besparen op je energierekening?

Gemiddelde prijs van vloerisolatie

De kosten van een vierkante meter vloerisolatie liggen ongeveer tussen de €20 en €35. Dit is de prijs inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Deze prijs hangt natuurlijk af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het type isolatiemateriaal. We kunnen je wel een schatting geven van wat vloerisolatie voor jouw woningtype zou gaan kosten.

 • woningtype
 • Gemiddelde prijs *
 • Appartement
 • €1250
 • Tussenwoning
 • €1375
 • Twee-onder-één-kap
 • €1500
 • Vrijstaande woning
 • €1950
* Prijs is inclusief btw.

Opbrengst van vloerisolatie

Wij kunnen heel nauwkeurig berekenen wat vloerisolatie oplevert voor een gemiddelde tussenwoning met HR-ketel. Bij een gasprijs van €0,77 / m3 levert een besparing van ongeveer 325 m3 gas dan op jaarbasis zo’n €250 op. De precieze besparing is afhankelijk van o.a. het oppervlak van de vloer dat te isoleren is, maar ook van hoe warm jij het gemiddeld in je woning maakt. Als je relatief weinig stookt, is de besparing minder dan bij iemand die de verwarming elke dag hoog heeft staan.

Energiebespaarlening

In 2014 is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds (voorheen Nationaal Energiebespaarfonds) in het leven geroepen door de Rijksoverheid, SVn, ASN Bank en de Rabobank. Via de Energiebespaarlening kun je tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

 • Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €65.000.
 • De looptijd van de lening ligt tussen de 7 en 20 jaar, afhankelijk van het leningsbedrag
 • De rente ligt (per juli 2021) tussen de 1,7% (bij 7-jarige lening) en de 2,1% (bij 20-jarige lening)

Benieuwd of je in aanmerking komt? Klik hier. Hier vind je ook het online aanvraagformulier en de overige voorwaarden voor deze lening.

Subsidie vloerisolatie 2023

In veel gemeentes of provincies bestaan subsidies op het aanbrengen van vloerisolatie. Je ontdekt eenvoudig of dat in jouw woonplaats het geval is opEnergiesubsidiewijzer.nl.

Wat is het rendement van vloerisolatie?

Het (financieel) rendement van vloerisolatie is een maat voor hoe aantrekkelijk een investering in vloerisolatie is. Je kunt dit bijvoorbeeld uitdrukken in de besparing per jaar (€ per jaar), de ROI (Return On Investment in %) of de terugverdientijd.

Het rendement is al snel 10-20% per jaar

Vooral bij wat oudere woningen die wel een kruipruimte hebben, valt er veel winst te behalen. Een rendement van 5 tot 10 procent is dan al snel gehaald. Daarbij wordt de vloer vaak zo’n 3 graden warmer, wat een enorme comfortverhoging tot gevolg heeft.

Investeren in vloerisolatie is meer dan 10 keer zo aantrekkelijk als geld op de bank laten staan

De return on investment (ROI) van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10-20%. Met de huidige spaarrente van 0,8% is het dus meer dan 10 keer aantrekkelijker om spaargeld te investeren in vloerisolatie, dan het op je spaarrekening te laten staan.

Het financieel rendement hangt af van:
 • Investering (totale aanschafprijs van het systeem + installatie)
 • Besparing (m3/jaar)
 • Gasprijs (€/m3)

Door de gratis Bespaarcheck te doen kun je razendsnel zien hoeveel jij kunt besparen met vloerisolatie.


Doe de Bespaarcheck

Of vraag direct een offerte aan voor vloerisolatie

Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in vloerisolatie hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Gasprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor vloerisolatie ligt tussen de 10 en 13 jaar. Na 10 tot 13 jaar heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien. Wil je weten of jouw vloer geschikt is voor vloerisolatie? Doe dan de Bespaarcheck!

DEB Garantie

Wanneer je gebruik maakt van de one-stop shop van De Energiebespaarders, ben jij verzekerd van garantie. Mocht er onverhoopt tijdens de installatie iets misgaan en je komt er met de installateur onderling niet uit, dan maak je aanspraak op de DEB Garantie. Met deze garantie zorgen wij dat een onafhankelijke partij herstelwerkzaamheden uitvoert zodat het project alsnog netjes wordt.

Lees hier meer over onze DEB garantie.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten vloer- of bodemisolatie. Maar welk manier is geschikt voor jouw vloer? Wat is het verschil tussen de materialen? En welke voor- en nadelen zijn er voor elk isolatiemateriaal?

Of er wel of geen kruipruimte aanwezig is, is bepalend voor hoe je de vloer kunt isoleren. De hoeveelheid vocht speelt ook een rol, maar vooral de hoogte van de kruipruimte is hierbij van belang:

 • Geen kruipruimte aanwezig

  Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, kan de vloer toch geïsoleerd worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een isolerend ondertapijt aan te brengen. Keerpunt is wel dat de vloer enkele centimeters hoger komt te liggen. Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden.

 • Kruipruimte lager dan 50cm

  Het is niet mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer als de kruipruimte minder hoog is dan 50cm. Je kunt deze kruipruimte alleen isoleren door isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen. Dit wordt bodemisolatie genoemd.

 • Kruipruimte hoger dan 50cm

  Als de kruipruimte 50 cm of hoger is, is deze hoog genoeg voor een persoon om in te werken. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. De isolatiewaarde die hierbij behaald kan worden is hoger dan bij bodemisolatie. Men noemt deze vorm van isoleren meestal vloerisolatie.

Bodemisolatie

Voor bodemisolatie kunnen verschillende materialen gebruikt worden, zoals EPS-parels of chips. Deze worden met behulp van een slang de kruipruimte in geblazen en komen zo in een laag van 15 tot 30cm op de bodem te liggen. Een dikkere laag betekent dan een hogere isolatiewaarde. Beide materialen hebben ongeveer hetzelfde effect.

Vloerisolatie

Vloerisolatie kan met verschillende materialen bereikt worden. Thermokussens, isolatieplaten en PUR-schuim zijn de meestgebruikte:

Thermokussens / Thermofolie

Thermokussens zijn luchtzakken die bestaan uit diverse lagen reflecterende folie waarin lucht zit opgesloten. TonZon is een bekende merknaam, maar er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. De thermokussens worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Op de bodem wordt dan bodemfolie geplaatst zodat eventueel vocht in de kruipruimte daaronder blijft. Thermokussens kunnen goed tegen vocht en hebben geen last van schimmel.

 • Hoge isolatiewaardes
 • Goed bestand tegen vocht
 • Makkelijk te repareren of verwijderen
 • Moeilijker om leidingen heen te leggen, dus tijdrovender
 • Kwetsbaarheid sommige folies

Vloerisolatieplaten

De meeste gebruikte materialen in plaatvorm zijn PUR, PIR en EPS of glaswol. De isolatieplaten worden tegen de onderzijde van de begane grondvloer aangebracht. PIR en PUR zijn eigenlijk gewoon piepschuim platen die wel erg goed isoleren. De isolatiewaarde is vrij hoog, maar deze vorm van isolatie is ook vrij duur. Glaswol is met vloerisolatie niet zo goed bestand tegen vocht en isoleert ook wat minder.

 • Hoge isolatiewaardes
 • Zonodig makkelijk te verwijderen
 • Lastig naden en kieren tussen de platen dicht te houden
 • Prijs

Vloerisolatie PUR

PUR-schuim wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal omdat het vrij makkelijk aan te brengen is. Het zorgt voor een vochtdichte en luchtdichte afsluiting van de vloer. Dit is echter niet altijd gewenst. Het PUR-schuim wordt via de kruipruimte tegen de onderkant van de begane grondvloer gespoten. PUR kun je niet gebruiken bij een houten ondervloer, omdat het hout dan kan gaan rotten als het vocht niet weg kan.

 • Goed te gebruiken in vochtige kruipruimte
 • Kan goed naadloos aangebracht worden
 • Als het onvakkundig wordt aangebracht, kan het schade voor de gezondheid opleveren
 • Erg lastig te verwijderen als dat ooit nodig zou zijn

Als de mogelijkheid er is om thermokussens aan te brengen, zullen wij geen PUR-schuim aanraden

Welke soort vloerisolatie past het beste in jouw huis?

Wat het beste materiaal is, hangt af van het huis, de situatie van de kruipruimte en je persoonlijke voorkeur. We zullen ten minste een foto van de kruipruimte moeten hebben om een oordeel te vellen. Maar we hebben een paar tips voor je:

 • Wanneer de kruipruimte geschikt is voor vloerisolatie, zullen we dit altijd aanraden. Vloerisolatie is misschien wel iets duurder dan bodemisolatie, vooral omdat aanbrengen ervan wat meer werk kost, maar het effect is wel beter.
 • Vloerisolatie levert meer comfort op dan bodemisolatie.
 • Als de kruipruimte lager is dan 50cm, is bodemisolatie de enige optie.
 • Het is lastiger en daarmee tijdrovender thermofolie aan te brengen wanneer er veel leidingen door de kruipruimte lopen.