warmtepomp

Warmtepomp

De warmtepomp is overal in de media. Het moet een van de belangrijkste maatregelen worden om woningen van het gas af te krijgen. Maar wat is een warmtepomp en hoe werkt het? Is het voor jou ook een geschikte oplossing?

  • Dringt je gasverbruik sterk terug
  • Constante temperatuur zorgt voor hoog comfort
  • Naast verwarming ook koeling

Waarom een warmtepomp van De Energiebespaarders

100% onafhankelijk

Ons aanbod is niet beperkt door één leverancier of installateur. Zo krijg jij onafhankelijk en betrouwbaar advies dat precies bij jouw situatie past.

Zorgvrije installatie

Naast volledige ontzorging tijdens het proces, ben je bij ons ook altijd verzekerd van een risicovrije installatie door erkende en gecertificeerde installateurs.

Voordeliger

Wij helpen via ons platform installateurs efficiënter aan opdrachten. In combinatie met onze grote verkoopvolumes, resulteert dit in de scherpste prijzen.

Welke soorten warmtepompsystemen zijn er?

  • Hybride warmtepomp - Dit systeem werkt samen met je CV-ketel op gas, deze kan in veel situaties dus gewoon blijven hangen. Je CV-ketel vangt alleen de piekmomenten op waarin er veel warmtevraag is, de rest van jouw warmtevraag wordt geleverd door de warmtepomp.
  • Lucht/water (all-electric) warmtepomp - Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch. Dit aan de hand van een binnen- en buiten-unit welke buitenlucht gebruikt om warmte uit te onttrekken, dit gebeurt nog tot zo’n 10 graden onder 0 door middel van compressie.
  • Water/water (all-electric) warmtepomp - Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch net als de lucht/water warmtepomp. Anders is dat het zijn warmte haalt uit water door een pijpleiding in de grond. Hiervoor worden gaten geboord tot wel 150 meter diep, waar het altijd 9 graden is. Mede door compressie kunnen hiervoor gunstige temperaturen voor jouw woning worden bereikt. Door niet zulke extreme temperaturen is dit een heel efficiënt warmtepompsysteem en niet weersafhankelijk.
De werking van een warmtepomp

Veelgestelde vragen over de warmtepomp

Wanneer is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Voor het plaatsen van een warmtepompsysteem is het noodzakelijk dat je woning goed geïsoleerd is, dit betekent dat de isolatiewaarde (RC-waarde) van jouw woning minimaal een waarde van 3,5 moet hebben. Ook is het van belang dat het warmteafgiftesysteem van jouw woning geschikt is voor lage temperaturen, dit komt omdat een warmtepompsysteem meestal tot 35 of 45 graden gaat.

Is het geluidsniveau van een warmtepompsysteem niet storend?

In de buiten-unit van een hybride of lucht/water warmtepompsysteem zit een ventilator en een compressor. Deze twee onderdelen van een warmtepompsysteem maken geluid wanneer de warmtepomp aanstaat, namelijk zo’n 53 dB. Dit geluid is niet storend wanneer de buiten-unit met de voorkant gericht is op een woning met minimaal 5 meter afstand. Wanneer dit niet mogelijk is kan u ervoor kiezen een geluiddempende kap over de buiten-unit heen te plaatsen hierdoor kan het geluidniveau met zo’n 7 dB dalen.

Wat zijn de afmetingen van een warmtepompsysteem?

Het warmtepompsysteem bestaat altijd uit een binnen- en buiten-unit. Deze verschillen in afmetingen afhankelijk van het merk van het warmtepompsysteem. De warmtepompsystemen die wij verkopen hebben een binnen-unit ter grote van een koelkast met een oppervlak van 1 bij 1 meter. De buiten-unit is ongeveer 1 meter hoog en heeft een oppervlak van 1 bij 0,6 meter.

Waar moet ik het warmtepompsysteem kwijt?

De binnen-unit van het warmtepompsysteem kan vaak op de plek van de huidige CV-ketel komen te staan. Hij kan dan makkelijk op het bestaande leidingwerk worden aangesloten. De buiten-unit van het warmtepompsysteem is het makkelijkst te plaatsen dichtbij de woning in de achtertuin.

Wat is de ISDE-subsidie?

Elk warmtepompsysteem komt met een ISDE-subsidie. Dit is een subsidie geregeld vanuit de overheid welke u aan kan vragen na het plaatsen van het warmtepompsysteem. De actuele hoogte van de subsidie kan u per warmtepomp vinden op deze website.

Nog aan het oriënteren?

Raadpleeg dan onze Oriëntatiehulp. In 3 stappen krijg je meer inzicht in jouw mogelijkheden.