Warmtepomp

Warmtepomp

De warmtepomp is overal in de media. Het moet een van de belangrijkste maatregelen worden om woningen van het gas af te krijgen. Maar wat is een warmtepomp en hoe werkt het? Is het voor jou ook een geschikte oplossing?

Een warmtepomp is een gedeeltelijk of complete vervanging voor je CV-ketel, welke niet op gas maar volledig op elektriciteit werkt. Je maakt er je woning en tapwater mee warm, met een efficiëntie soms wel 5 keer hoger dan dat een traditionele CV-ketel. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over warmtepompsystemen.

Adviestraject warmtepomp

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp voor jouw woning? Wij bieden een adviestraject op maat om samen met jou te bepalen wat je ambitie is en wat de potentie van jouw woning is. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Welke soorten warmtepompsystemen zijn er?

  • Hybride warmtepomp - Dit systeem werkt samen met je CV-ketel op gas, deze kan in veel situaties dus gewoon blijven hangen. Je CV-ketel vangt alleen de piekmomenten op waarin er veel warmtevraag is, de rest van jouw warmtevraag wordt geleverd door de warmtepomp.
  • Lucht/water (all-electric) warmtepomp - Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch. Dit aan de hand van een binnen- en buiten-unit welke buitenlucht gebruikt om warmte uit te onttrekken, dit gebeurt nog tot zo’n 10 graden onder 0 door middel van compressie.
  • Water/water (all-electric) warmtepomp - Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch net als de lucht/water warmtepomp. Anders is dat het zijn warmte haalt uit water door een pijpleiding in de grond. Hiervoor worden gaten geboord tot wel 150 meter diep, waar het altijd 9 graden is. Mede door compressie kunnen hiervoor gunstige temperaturen voor jouw woning worden bereikt. Door niet zulke extreme temperaturen is dit een heel efficiënt warmtepompsysteem en niet weersafhankelijk.
Een woning met een lucht-waterwarmtepomp
Een woning met een lucht-waterwarmtepomp

Wanneer is mijn woning geschikt?

Voor het plaatsen van een warmtepompsysteem is het noodzakelijk dat je woning goed geïsoleerd is, dit betekent dat de isolatiewaarde (RC-waarde) van jouw woning minimaal een waarde van 3,5 moet hebben. Ook is het van belang dat het warmteafgiftesysteem van jouw woning geschikt is voor lage temperaturen, dit komt omdat een warmtepompsysteem meestal tot 35 of 45 graden gaat.

Is het geluidsniveau van een warmtepompsysteem niet storend?

In de buiten-unit van een hybride of lucht/water warmtepompsysteem zit een ventilator en een compressor. Deze twee onderdelen van een warmtepompsysteem maken geluid wanneer de warmtepomp aanstaat, namelijk zo’n 53 dB. Dit geluid is niet storend wanneer de buiten-unit met de voorkant gericht is op een woning met minimaal 5 meter afstand. Wanneer dit niet mogelijk is kan u ervoor kiezen een geluiddempende kap over de buiten-unit heen te plaatsen hierdoor kan het geluidniveau met zo’n 7 dB dalen.

Wat zijn de afmetingen van een warmtepompsysteem?

Het warmtepompsysteem bestaat altijd uit een binnen- en buiten-unit. Deze verschillen in afmetingen afhankelijk van het merk van het warmtepompsysteem. De warmtepompsystemen die wij verkopen hebben een binnen-unit ter grote van een koelkast met een oppervlak van 1 bij 1 meter. De buiten-unit is ongeveer 1 meter hoog en heeft een oppervlak van 1 bij 0,6 meter.

Waar moet ik het warmtepompsysteem kwijt?

De binnen-unit van het warmtepompsysteem kan vaak op de plek van de huidige CV-ketel komen te staan. Hij kan dan makkelijk op het bestaande leidingwerk worden aangesloten. De buiten-unit van het warmtepompsysteem is het makkelijkst te plaatsen dichtbij de woning in de achtertuin.

Wat is de ISDE-subsidie?

Elk warmtepompsysteem komt met een ISDE-subsidie. Dit is een subsidie geregeld vanuit de overheid welke u aan kan vragen na het plaatsen van het warmtepompsysteem. De actuele hoogte van de subsidie kan u per warmtepomp vinden op deze website.