Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Hoe bepaal ik welke zonnepanelen ik het best kan kopen? De kwaliteit van zonnepanelen is niet gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties zien er doorgaans vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk onderscheid te maken op basis van kwaliteit als je weet waar je op moet letten.

Kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van een zonnepaneel hangt af van:
  • De keuze van de materialen
  • De kwaliteitsnormen tijdens het productieproces
Goedkopere zonnepanelen worden vaak met minder goede materialen gemaakt. De fabrikant heeft dan bijvoorbeeld de keuze gemaakt om zich te richten op grootschalige productie ten koste van de kwaliteit. Om zeker te zijn van de kwaliteit van de zonnepanelen letten we bij De Energiebespaarders op:
  • Kwaliteitsnormen (IEC)
  • Certificatie van fabrikant (TÜV Rheinland)
  • Testresultaten van panelen (ECN, Photon)
Bespaartip

Koop zonnepanelen van merken die door Photon zijn getest. Photon is een internationaal toonaangevend onderzoek- en adviesbureau op het gebied van zonne-energie.

Naast publicaties van ECN en Photon zijn er ook andere instanties en vakbladen die het rendement van zonnepanelen testen in standaard weercondities, om zo te testen welke zonnepanelen het beste presteren buiten de ideale omstandigheden. De panelen worden buiten blootgesteld aan de natuur en zo onder realistische omstandigheden gemonitord.

Waar let ik op bij aanschaf?

Vier van de tien zonnepanelen zijn gemaakt in China, een kwart in Duitsland en zowel uit Japan als Noord-Amerika is 12 procent afkomstig. Er zijn enorm veel producenten en de kwaliteit van de onderdelen van een zonnestroomsysteem varieert sterk.

Stap 1: Het aantal zonnepanelen berekenen

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt onder andere af van:
  • Oriëntatie
  • Hellingshoek van het dak
  • Piekvermogen van het zonnepaneel
  • Beschikbaar dakoppervlak
  • Jaarlijks elektriciteitsverbruik
Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Nederlands huishouden is 3300 kWh. De Energiebespaarders adviseren om 90% van je jaarlijks stroomverbruik zelf op te wekken. Hiermee voorkom je dat je gaat terugleveren aan het net, wat een relatief lagere opbrengst heeft.

Stap 2: Welke zonnepanelen koop ik?

Vaak vergelijkt men zonnepanelen alleen op het (theoretisch) rendement en de prijs. Maar let op! Ook de degradatie, levensduur en de garantie van zonnepanelen en de omvormer zijn van groot belang.

Degradatie

Degradatie van de zonnecel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het vermogen van zonnepanelen over 25 jaar met 15-20% terugloopt (ongeveer 0.7% vermogensverlies per jaar). Het is een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst.
Bespaartip

Let op de vermogensgarantie om het risico van degradatie van de zonnecel te beperken.

Vermogensgarantie

Fabrikanten garanderen hoeveel % van het oorspronkelijke vermogen de panelen nog leveren na een bepaalde periode. Vaak wordt voor de eerste 10-12 jaar 90% vermogen gegarandeerd en minimaal 80% in het 25e levensjaar. Daarnaast moet er ook een keuze worden gemaakt voor het gewenste piekvermogen per paneel (Wp). Dit hangt samen met onder andere het beschikbare dakoppervlak en het energieverbruik.

Productgarantie

Deze garantie is van toepassing op defecten van het product zoals een glasbreuk of vochtinslag. In de meeste gevallen geldt een garantietermijn van 10 jaar voor de zonnepanelen en 5-8 jaar voor de omvormers. Productgarantie is niet van toepassing op degradatie.
Bespaartip

Laat je altijd goed informeren door een erkende vakman over de kwaliteit van de onderdelen! Van kwalitatief goede onderdelen zijn altijd testresultaten beschikbaar. Omdat De Energiebespaarders willen dat jouw zonnestroomsysteem daadwerkelijk 20 tot 25 jaar meegaat, werken onze installateurs uitsluitend met kwaliteitsmerken. Zo zijn stabiliteit en levensduur gewaarborgd. De zonnepanelen, omvormers, optimizers en montagematerialen van De Energiebespaarders worden getest bij het ECN in Petten en TÜV in Keulen. Hierdoor zijn de prestaties verifieerbaar en leveren De Energiebespaarders jou de beste kwaliteit zonnepanelen. Onze experts vertellen je graag meer over onze installateurs. En hier lees je meer over onze garantie op zonnepanelen.

Stap 3: Waar koop ik zonnepanelen?

Er zijn in Nederland inmiddels rond de 1300 leveranciers van zonnepanelen, vaak is er naast een verschil in prijs ook een groot verschil in kwaliteit.
Bespaartip

Kies de installateur zorgvuldig zodat het systeem ook op de lange termijn goed blijft werken. Een vakkundig installateur is beter in staat de installatie veilig en goed aan te sluiten. SEI-erkende installateurs zijn op hun vakbekwaamheid getoetst.

Installatiegarantie

Deze garantie is bedoeld om de werking van het systeem te garanderen. Indien er niets mis is met de onderdelen kan er bijvoorbeeld wel iets verkeerd zijn aangesloten. Deze garantie beschermt je daartegen. Een installatiegarantie van 2 jaar is het absolute minimum in de markt. Sommige aanbieders breiden hun installatiegarantie vaak uit naar 5 of soms zelfs 10 jaar.
Bespaartip

Vraag de installateur welke garanties je krijgt op de zonnepanelen, de omvormer en de overige onderdelen.

Hoe zit het met garantie?

DEB Garantie

Wanneer je gebruik maakt van de one-stop shop van De Energiebespaarders, dan ben jij verzekerd van garantie. Mocht er onverhoopt tijdens de installatie iets misgaan en je komt er met de installateur onderling niet uit, dan maak je aanspraak op de DEB Garantie. Met deze garantie zorgen wij dat een onafhankelijke partij herstelwerkzaamheden uitvoert zodat het project alsnog netjes wordt.

Lees hier meer over onze DEB garantie.