Hoe kunnen wij je helpen?

De Energiebespaarders

Waarom zou ik kiezen voor De Energiebespaarders?

Via ons platform heb je de beste deal.

Lead­generator
Lokale installateur
De Energie­bespaarders
Persoonlijk contact over jouw situatie
Maatwerk service
Offertes van de partij waar je ze hebt aangevraagd (i.p.v. derden)
Nauwkeurige berekeningen voor jouw woning voor verschillende energiebesparende producten tegelijk
Onafhankelijk advies
Voorkom weken uitzoekwerk
De beste deal
Ontzorgd in het installatieproces
Waarom is het advies van De Energiebespaarders onafhankelijk?
 • Omdat wij geen voorkeur hebben voor een bepaald merk of serie kunnen wij je onafhankelijk adviseren.
 • Via onze partner-installateurs bieden wij het breedste online assortiment van Nederland. Wij adviseren welk soort product het best past in iedere situatie. Je kiest vervolgens zelf de prijsklasse of aan welk merk je de voorkeur geeft.
 • Er zijn geen afspraken of banden met fabrikanten van producten.
 • Voor ons is het allerbelangrijkst dat klanten tevreden zijn en tevreden blijven! Dat kan alleen als de juiste producten worden gebruikt.

Waarom is dat onafhankelijke advies nou zo speciaal? Dat kun je toch ook krijgen bij een installateur? Nee, niet echt. Een installateur is vaak goed in één ding (bijvoorbeeld zonnepanelen óf isoleren) en heeft een beperkt assortiment. Hierdoor zal zijn advies vaak gekleurd zijn en kan hij producten adviseren die misschien in jouw huis niet het beste zijn.

Daarom is het advies van De Energiebespaarders 100% onafhankelijk. Wij bouwen met ons team aan een platform dat de energietransitie versnelt.

Waar bestaat de 'beste deal' van De Energiebespaarders uit?

De beste deal is "het meest complete pakket van service en installatie tegen de beste prijs/kwaliteitverhouding"

Het 'totaalpakket' van service en installatie bestaat uit:

 • onafhankelijk advies
 • maatwerk
 • persoonlijke aandacht
 • uitsluitend A-kwaliteit producten
 • scherpe prijs voor installatiewerk en producten
 • een enkel aanspreekpunt voor alles

Wij bieden jou onafhankelijk advies over een breed assortiment van energiebesparende producten. Zo weet je zeker in welk product of combinatie van producten je het best kunt investeren. Maar die service stopt niet bij het onafhankelijk advies. De Energiebespaarders is 'online aannemer' en coördineert vervolgens het installatieproces met de installateur. Zo nemen we je alle lastige zaken uit handen en heb jij de beste deal. Maar hoe weet je zeker dat je een goede prijs betaalt voor de service en installatie?

Hoe weet ik zeker dat ik de beste deal heb via De Energiebespaarders?

Wij bieden de beste deal omdat:

 • je zeker weet dat je duurzame, A-kwaliteit producten koopt
 • wij minder voor het installatiewerk betalen doordat installateurs besparen op hun kosten door via ons platform te werken
 • wij landelijke inkoopvoordelen hebben
 • wij het internet gebruiken om jou efficiënter van dienst te zijn

Dit resulteert in de beste prijs/kwaliteit verhouding voor het complete pakket van service en installatie. Je krijgt extra service ten opzichte van een traditionele installateur en vaak is de prijs ook nog gunstiger:

Prijs bij
Traditionele installateur
Prijs bij
De Energie­bespaarders
Product + installatie
Variabele kosten
Kosten platform
Product + installatie
Variabele kosten
}
Dit is wat je bespaart
} Dit is de marge van de
    installateur
Zijn jullie de goedkoopste aanbieder van producten?

Niet per se. Als je alles zelf uitzoekt kun je vast ergens een lagere prijs vinden. Maar dat betekent niet dat je beter af bent. Je neemt namelijk het risico dat je producten koopt die minder goed zijn dan vooraf is beloofd. Je kunt weken bezig zijn met uitzoekwerk en moet dan nog zelf het installatieproces coördineren met de installateur. Wij nemen dit allemaal voor je uit handen!

Bekijk hier de video (2min) waarin de heer Soetekouw uitlegt dat hij eerst alles zelf heeft uitgezocht, maar er later achter is gekomen dat je dan niet goedkoper af bent. Uiteindelijk heeft de heer Soetekouw alle energiebesparende producten via ons platform aangeschaft.

Waarom ben ik bij De Energiebespaarders beter af?

Wij bieden jou onafhankelijk advies over een breed assortiment van energiebesparende producten. Zo weet je zeker in welk product of combinatie van producten je het best kunt investeren. Je kunt bovendien weken bezig zijn met uitzoekwerk en moet dan nog zelf het installatieproces coördineren met de installateur. Wij nemen dit allemaal voor je uit handen! Wanneer je overweegt energiebesparende producten te kopen, moet je naast de prijs ook goed letten op de kwaliteit van de materialen en de aanbieder. Je kunt ons zien als 'hoofdaannemer' en nemen ook deze taak voor jou uit handen. Wij nemen alle installatierisico's op ons en verbinden onze naam aan het werk. Zo heb jij de zekerheid van een goede installatie.

Onze service onderscheidt zich door:

 • De beste deal
 • Onafhankelijk advies
 • Nauwkeurig advies op afstand
 • Zekerheid van een goede installatie

De beste deal is "het meest complete pakket van service en installatie tegen de beste prijs/kwaliteitverhouding".

Wij geven 100% onafhankelijk advies omdat we niet gebonden zijn aan installateurs, producten of fabrikanten. We geven advies over het beste product per situatie en selecteren vervolgens pas een erkende vakman uit ons landelijk netwerk.

Onze software combineert op innovatieve wijze data uit verschillende bronnen om de meest nauwkeurige resultaten te berekenen voor een specifieke woning. Omdat we accurate afmetingen hebben is het niet nodig om een installateur de metingen te laten verrichten voor het maken van de offerte.

Wat is het verdienmodel van De Energiebespaarders?

Onze installateurs betalen ons een vergoeding voor het werk dat wij voor hen uit handen nemen. Dit is een percentage van de offerteprijs. Jij hebt bij ons de 'beste deal'. Dat komt omdat wij via ons platform jouw woning op afstand in kaart kunnen brengen, en veel kosten voor de installateur kunnen wegnemen.

Wij verdienen pas wanneer een van onze installateurs iets mag installeren. Omdat wij met verschillende installateurs werken, kunnen wij jou onafhankelijk het beste product voor jouw woning adviseren. Het gaat ons erom dat jij het juiste product voor jouw woning krijgt.

Prijs bij
Traditionele installateur
Prijs bij
De Energie­bespaarders
Product + installatie
Variabele kosten
Kosten platform
Product + installatie
Variabele kosten
}
Dit is wat je bespaart
} Dit is de marge van de
    installateur
Waarom zijn jullie De Energiebespaarders gestart?

Simpel: wij willen het voor mensen makkelijker maken om thuis energie te besparen. Dit is namelijk een hele belangrijke manier om onze CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. We kwamen erachter dat het voor veel mensen moeilijk was om te bepalen hoe en waarmee ze het beste aan de slag konden. Daarbij is het natuurlijk erg prettig om ook bij de installatie geholpen te worden. Als je dan bedenkt dat het financieel vaak ook erg interessant is om te verduurzamen, zagen wij hier een gat in de markt.

Via ons platform nemen wij bij woningeigenaren drempels weg om te kiezen voor energiezuinig wonen. Bovendien ondersteunen wij lokale installateurs en vakmannen. We nemen aan beide kanten rompslomp weg en bieden slimme tools om tot de perfecte oplossing te komen. Zo versnellen wij de transitie naar een toekomst waar energieverspilling verleden tijd is en energieneutraal wonen de nieuwe norm is.

Help je mee Nederland groener te maken?

Doe de gratis Bespaarcheck en krijg binnen één minuut een indicatie van je bespaarmogelijkheden.

Wie zijn De Energiebespaarders?

Een gedreven team van professionals en jonge honden, variërend van programmeurs tot sociaal wetenschappers. We hebben samen meer dan 15 jaar kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie. Hier kun je ons team bekijken.

Algemeen

Hoe weet ik zeker dat de installatie mogelijk is als de offerte op afstand wordt opgemaakt?

Er is altijd een controle door onze installateur die het bij je thuis installeert. Zo weet je zeker dat de installatie mogelijk is als de offerte op afstand wordt opgemaakt. Op het moment dat je de offerte hebt ontvangen heeft de installateur met succes een technische controle uitgevoerd. Als wij voldoende informatie hebben ontvangen kan deze technische controle op afstand, maar het kan ook zijn dat de installateur nog bij je thuis langskomt voor een eindcontrole.

Wat is een offerte?

Een helder overzicht met daarin een productbeschrijving, merk, model, de prijs van het product, de installatiekosten en hoeveel btw er wordt afgedragen.

Je bent er zeker van dat dit bij jou thuis geïnstalleerd kan worden omdat onze installateur een technische controle heeft uitgevoerd. Op deze manier zijn we er zeker van dat het product tegen deze voorwaarden en garantie bij jou thuis geïnstalleerd kan worden.

Wat is een technische controle?

De installateur voert een laatste controle uit waarin wordt beoordeeld of het product wel (of om een bouwtechnische reden toch niet) kan worden geïnstalleerd. Een technische controle (ook wel een "technische schouw" genoemd) is een professionele beoordeling van de staat en bouwtechnische eigenschappen van de plek in de woning waar een installatie gaat plaatsvinden of bijvoorbeeld isolatie wordt aangebracht. Tijdens de beoordeling wordt de technische haalbaarheid getoetst van de oplossing. Kan de oplossing worden uitgevoerd? En welke apparatuur en mankracht is hiervoor benodigd?

Wat kan ik verwachten?

 • Er wordt een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Je wordt gevraagd om thuis te zijn zodat de installateur zijn technische controle kan uitvoeren.
 • Als de technische controle:
  • Is gehaald, met of zonder aanpassing van de opdracht; dan ontvang je van ons de offerte in je account
  • Niet is gehaald, dan is het technisch niet mogelijk om het product te plaatsen in de woning. Dit komt weinig voor, maar in dit geval zoeken onze experts met je naar een alternatief.

Na de technische controle verandert de voorlopige offerte in de definitieve offerte.

Wat betekent de U-waarde bij isolatieglas?

De U-waarde (vroeger ook bekend als de K-waarde) geeft aan hoeveel warmte er van de ene naar de andere zijde van een wand(constructie) wordt doorgelaten. Het is dus eigenlijk een technische term voor de isolatiewaarde van glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie, omdat het dus minder warmte doorlaat. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een zeer hoge U-waarde, namelijk ongeveer 5,8. HR+++ glas heeft een U-waarde van tussen de 0,5 en 0,9 en geeft daarmee de beste isolatie.

Wat betekent de R-waarde bij isolatieglas?

Hoe hoger de R-waarde van een product is, hoe hoger de warmteweerstand is en dus hoe beter de isolerende werking. De R in R-waarde staat voor resistance, oftewel weerstand. Het is dus een goede manier om materialen te vergelijken. Staar jezelf alleen niet blind op deze R-waarde, het is namelijk niet de enige factor voor het verliezen van warmte. Ook bijvoorbeeld overmatige ventilatie of vochtplekken zijn van grote invloed.

Welke energiebesparende maatregelen passen het beste bij mijn situatie?

Om een goede indruk te krijgen van jouw huidige situatie en waar jij je huis eventueel zou kunnen verduurzamen, hebben wij de Bespaarcheck ontwikkeld. Met deze gratis tool krijg je binnen ongeveer één minuut een goed idee van wat voor jouw situatie de beste keuze is.

De Bespaarcheck geeft je een indicatie van jouw bespaarmogelijkheden, een schatting van de investering, hoeveel energie je kunt besparen en hoeveel euro dit scheelt op je energierekening.

Wat is productgarantie?

Dit is de garantie van de fabrikant van een product, dat het product voldoet aan de door de fabrikant gestelde verwachtingen. Een fabrikant verbindt vaak een termijn aan de garantie, van bijvoorbeeld enkele maanden of jaren.

Wat is de DEB Garantie?

Wanneer je energiebesparende producten aanschaft bij De Energiebespaarders, ben je verzekerd van een risicovrije installatie. Mocht er onverhoopt tijdens de installatie iets misgaan en je komt er met de installateur onderling niet uit, dan maak je aanspraak op de DEB Garantie. Met deze garantie zorgen wij dat een onafhankelijke partij herstelwerkzaamheden uitvoert zodat het project alsnog netjes wordt afgerond. De kosten die gepaard gaan met mogelijke herstelwerkzaamheden en het netjes afronden van het project worden door De Energiebespaarders vergoed tot een bedrag van maximaal €100.000.

Wat is installatiegarantie?

Dit is een garantie op een goede installatie. De installateur levert een naar behoren werkende installatie op ('deugdelijke installatie'). Mochten er toch gebreken zijn die vanaf de oplevering al aanwezig waren, dan verbindt de installateur zich eraan om deze gebreken binnen een bepaalde periode na de oplevering kosteloos te herstellen. Een installateur verbindt vaak een termijn aan de installatiegarantie, van bijvoorbeeld enkele maanden of jaren. In onze offerte kun je lezen wat de termijn is. Aanvullend op de installatiegarantie van de installateur bieden De Energiebespaarders nog de DEB Garantie. Zo ben je zeker van een risicovrije installatie.

Zonnepanelen

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Je kiest de beste zonnepanelen door een goede afweging te maken tussen de juiste kwaliteit zonnepanelen, geschikt in jouw situatie tegen een passende prijs. Laat je over alle drie de aspecten goed adviseren!

Iedereen kan bepalen of het een passende prijs is. Alleen een specialist met vakkennis kan de kwaliteit van zonnepanelen bepalen. Alleen een expert met installatie- en vakkennis kan bepalen of het geschikt is in jouw situatie.

Goedkoop is duurkoop

Helaas zien we in de praktijk dat veel mensen denken dat zij zelf de beslissing kunnen nemen. Nog onverstandiger is dat de beslissing heel vaak alleen op basis van 'prijs' wordt genomen, terwijl de woningeigenaar de twee meest belangrijke aspecten geheel of gedeeltelijk buiten beschouwing laat, nl. de kwaliteit van de zonnepanelen en of het geschikt is in deze situatie. Het risico dat goedkope zonnepanelen van slechte kwaliteit kapot gaan, voor het einde van de beloofde levensduur, is groot. Hierdoor ben je bij de investering goedkoper uit, maar valt je financieel rendement over de levensduur van 25 jaar compleet in het water.

Ons advies is om je te verdiepen in alle drie de aspecten

Staar je niet blind op de prijs, maar verdiep jezelf in de kwaliteit en waarom iets wel/niet geschikt is in jouw situatie. Luister goed naar de argumentatie van de installateur. Een goede installateur kan goed onderbouwen waarom hij heeft gekozen voor bepaalde kwaliteit panelen in de offerte.

De kwaliteit van zonnepanelen beoordelen onze Bespaar Experts onder andere op:

 • Het type 'zonnecel' in het paneel
 • Het type paneel (glas-folie / glas-glas)
 • De kwaliteit van de afwerking, bestaande uit:
  • Het frame
  • De folies
  • De lijm
  • De coating
Waarom hebben De Energiebespaarders gekozen voor de zonnepanelen in het assortiment?

Per productcategorie (isolatie, zonnepanelen, omvormers) is beschreven hoe we A-kwaliteit producten selecteren voor in ons assortiment. Doordat De Energiebespaarders voor jou de voorselectie maken heb jij 'de beste deal.'

Let op: Beoordeel het totale zonnestroomsysteem op dezelfde manier

Wat geldt voor de zonnepanelen, geldt ook voor de omvormer, het montagesysteem, de bekabeling en eventueel optimizers of micro-omvormers.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?
Een zonnepanelensysteem van 10 panelen inclusief omvormer en installatie kost ongeveer €4600. Door technische ontwikkeling en schaalvergroting zijn de kosten van zonnepanelen in de laatste 8 jaar 63% lager geworden. Toch nog een behoorlijke investering? Gelukkig is er de aantrekkelijke De Energiebespaarlening en kun je de btw terugvragen van de aanschaf van de zonnepanelen. Helaas kun je in 2017 geen landelijke subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Veruit de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt jouw dak voor zonnepanelen is, hangt af van een aantal factoren. Om snel te bepalen of het überhaupt zin heeft om je te verdiepen in zonnepanelen kun je de volgende vragen doorlopen:

Heb je een dakoppervlak op het zuiden, zuid-westen of zuid-oosten? Is het beschikbare dakoppervlak 15 vierkante meter of meer? Ter vergelijking, dit is ongeveer zo groot als de oppervlakte van een voetbal goal. Heb je weinig of geen last van schaduw (bijvoorbeeld door bomen) of slagschaduw (bijvoorbeeld door een schoorsteen), zodat minder dan 50% van het dakoppervlak in de schaduw ligt?

Wat is het verschil tussen 'mono-' en 'poly' kristallijn zonnepanelen?
Een eerste keuze bij mensen is vaak of ze zwarte of blauwe panelen willen aanschaffen. Maar is dit puur een esthetische keuze? Zwarte panelen bevatten mono-kristallijne cellen en de donkerblauwe panelen bevatten poly-kristallijne cellen. Beide panelen worden gemaakt van gesmolten silicium. Bij de zwarte panelen (mono-kristallijne cellen) vindt de afkoeling echter plaats op een gecontroleerde wijze, waardoor alle kristallen dezelfde richting opstaan, in plaats van kristallen die kriskras door elkaar liggen zoals bij de blauwe panelen. Mono-kristallijne zonnecellen zijn door de extra handeling, en het feit dat zij een hogere efficiëntie halen, iets duurder in de aanschaf. Doorgaans ben je met zwarte panelen iets meer geld kwijt bij de aanschaf maar kun je vaak een hoger rendement op je investering halen.
Hoe beoordelen De Energiebespaarders de kwaliteit van zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen is niet gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties zien er doorgaans vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk onderscheid te maken op basis van kwaliteit als je weet waar je op moet letten. Dit is het dagelijks werk van onze Bespaar Experts. Maar naast de technische specificaties van het product is vakkundige installatie ook erg belangrijk. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze.

Voordat een product wordt opgenomen in ons assortiment worden de producteigenschappen beoordeeld (omvormer, zonnepanelen, bekabeling, het montagesysteem, etc.). We vergelijken factsheets van fabrikanten en we selecteren zonnepanelen op basis van testresultaten gepubliceerd in vakliteratuur (e.g. Photon). Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen hebben:

 • Zonnecellen van pure grondstoffen en zijn getest in het lab
  • Hoe goed de cel presteert en blijft presteren gedurende de levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van de cel. Een betere kwaliteit cel heeft een beperkte degradatie en dus een hoger rendement. Dit wordt getest in het lab onder Standard Test Conditions (STC).
 • Een weerbestendig, slijtvaste afwerking
  • Naast de cel wil je ook dat het frame, de folies en de lijm lang meegaan. Mindere kwaliteit producten betekent dat je opbrengst achteruit gaat of in het ergste geval dat zonnecellen doorbranden of kapot gaan.
 • De juiste vuilafstotende coating
  • De coating is een beschermlaag die als doel heeft zoveel mogelijk zonlicht te absorberen in plaats van te weerkaatsen en vuil niet aan de zonnecellen te laten hechten. Hoe minder vuil er hecht aan de cellen hoe beter het rendement.
Hoe kan ik verschillende zonnestroomsystemen vergelijken?

Waar je o.a. op kunt letten bij het vergelijken van zonnepanelen:

Type paneel: glas-folie/ glas-glas

Type zonnecel: monokristallijn/polycristalijn

Hoog rendementspanelen (>275 Wp) vs Laag rendementspanelen (<275 Wp)

Land van herkomst

Esthetica van het legplan

Schaduwvorming en de keuze met/zonder optimizers

Kosten per Wp/kWh

Garantie op vermogen/product/opbrengst (kWh/ jaar)

Natuurlijk zijn de kosten en de hoeveelheid stroom die een paneel kan genereren belangrijk. Om verschillende panelen met elkaar te vergelijken kun je bijvoorbeeld de kosten per Wp uitrekenen. Dit is echter niet de enige factor waar je naar moet kijken. Zeker aangezien je een lange termijn investering doet, is goedkoop vaak geen duurkoop. Ook het land waar het paneel geproduceerd is en bijvoorbeeld de garantie op het vermogen, het product en andere randzaken. Wat als je bijvoorbeeld een paneel uit China heeft gekocht en aanspraak wilt maken op de fabrieksgarantie?

Hoe wordt de opbrengst van de zonnepanelen op mijn dak berekend?

De opbrengst van een zonnestroomsysteem wordt berekend door de volgende factoren te vermenigvuldigen:

 • Het aantal panelen
 • Het vermogen van een zonnepaneel
 • Zoninstraling gegeven de hoek en oriëntatie (oftewel de ligging van de woning)
 • De verliesfactor van de efficiëntie van de omvormer en de rest van het systeem
 • Verlies door schaduw

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel panelen er op jouw dak passen. Hier wordt meteen al onderscheid gemaakt tussen de verschillende zijden, waarbij een dakoriëntatie op het zuiden het hoogst mogelijke rendement geeft. Ook belangrijk is om goed te kijken of er obstakels in de omgeving zijn, denk aan een boom of schoorsteen, die voor schaduwvorming kunnen zorgen. Aan de hand van deze factoren wordt het maximaal bruikbare dakoppervlak berekend en kan een 'legplan' worden gemaakt voor de panelen die binnen het bruikbare dakoppervlak passen. Verder is het belangrijk bij de berekening van de efficiëntie om te kijken naar de hoek van het dak. Zonnepanelen presteren in Nederland namelijk optimaal onder een hoek van 36°. Laat altijd een expert meekijken naar jouw situatie om de situatie van jouw dak goed in kaart te brengen.

Wij berekenen gratis de opbrengst van een zonnestroomsysteem op jouw dak.

Hoeveel elektriciteit produceert een zonnepaneel?

Hoeveel elektriciteit een zonnepaneel produceert wordt berekend door de volgende factoren te vermenigvuldigen:

 • Het vermogen van een zonnepaneel
 • Zoninstraling gegeven de hoek en oriëntatie (oftewel de ligging van de woning)
 • De verliesfactor van de efficiëntie van de omvormer en de rest van het systeem
 • Verlies door schaduw

Omdat bovenstaande variabelen verschillen presteren niet alle zonnepanelen gelijk. De resultaten van onze prijsindicaties zijn al zeer accuraat. Deze nauwkeurigheid komt doordat we werken met lokale klimaatdata en specifieke prestatiewaarden voor de zonnepanelen, omvormer en het systeem. Ook de schaduwanalyse wordt meegenomen bij De Energiebespaarders waardoor je vaak een realistischer beeld krijgt over de daadwerkelijke opbrengst in kWh per jaar. De software voor de opbrengstberekening is ISO gecertificeerd. Per m2 zonnepaneel wordt er gemiddeld per jaar zo’n 240 kWh opgewekt (2017, gerekend met een 275 Wp paneel, oriëntatie zuid, 45 graden). Een paneel is echter geen 1m2, maar ongeveer 1,60 m2.

Als de opbrengst van het totale zonnestroomsysteem wordt berekend moet je eerst uitrekenen hoeveel panelen er het beste op jouw dak geïnstalleerd kunnen worden. We gaan dan uit van je jaarlijkse elektriciteitsconsumptie en vragen je om je jaarnota van je elektriciteitsleverancier te sturen.

Een gemiddeld huishouden verbruikt paar jaar ongeveer 3.500 kWh. Er zijn ongeveer 13 panelen voor nodig om dit op te wekken. Let wel op dat wij hier rekenen met 90% van het totale verbruik. De rede hiervoor is dat wij adviseren altijd wat minder op te wekken, dan dat je verbruikt. Mocht je namelijk meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, dan krijg je hier een terugleververgoeding voor die lager is dan de prijs die je betaald voor het afnemen van stroom bij jouw leverancier. Je kunt natuurlijk ook meer opwekken en dit in een batterij stoppen. Dit is de toekomst.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
Als jij de eigenaar bent van de woning waarop de panelen zijn geïnstalleerd, dan vallen de panelen onder de opstalverzekering van je woning. Indien je niet zelf de eigenaar bent, is het dus belangrijk om te informeren naar de noodzaak van een extra verzekering. Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning met een inboedelverzekering, dan zijn de panelen hoogstwaarschijnlijk hier niet verzekerd
Hoe groot is een zonnepaneel?
De meeste panelen hebben hetzelfde aantal zonnecellen, namelijk 72. Elk van deze vierkante cellen heeft een zijde van 156 mm en liggen per 6 in de breedte en 10 in de lengte. Met de verbindingen tussen de cellen komt de afmeting van een paneel uit op een lengte van 160 cm en een breedte van 100 cm, wat dus een oppervlakte geeft van 1,60 m2.
Wat is salderen?

Er zijn momenten op de dag, waarop de zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan dat er wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hoe weinig elektrische apparaten jij thuis hebt draaien als je op je werk bent. Deze extra energie (een surplus) gaat niet verloren. Een eerste mogelijkheid is om het terug te leveren aan het elektriciteitsnet zodat andere mensen dit kunnen gebruiken. De hoeveelheid die jij terug levert (saldeert) wordt bijgehouden en zodra jij die energie wel nodig hebt, krijg je het terug zonder dat je hiervoor betaald. Hier zit wel een maximum aan van 5000 kWh per jaar, maar dit is voor de meeste huishoudens meer dan voldoende.

Een tweede mogelijkheid is om dit surplus op te slaan in een batterij, zodat je deze extra energie op een later moment kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je elektrische auto op te laden.

Hoe verdien ik mijn investering in zonnepanelen terug?

Omdat je na de initiële investering in zonnepanelen, niet meer voor je stroom hoeft te betalen uit het elektriciteitsnet, gaat je energierekening meteen flink omlaag. Ook worden de panelen steeds efficiënter. In 2008 duurde het ongeveer 10 tot 15 jaar om je investering terug te verdienen, in 2017 is dit nog maar tussen de 6 en 8 jaar. De exacte terugverdientijd kan dus wat variëren. Factoren die op de terugverdientijd van invloed zijn, zijn de opbrengst van het systeem per jaar, de elektriciteitsprijs, de aanschafprijs van het systeem en een inflatiecorrectie.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit (“zonnestroom”). In 1839 ontdekte de Franse natuurkundige Becquerel dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Dit proces heet het fotovoltaïsch effect of “PV”. Een zonnepaneel bestaat uit ongeveer 72 zonnecellen. Elk van deze vierkante cellen heeft een zijde van 156 mm en liggen per 6 in de breedte en 10 in de lengte. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Op een bewolkte dag levert een zonnecel ook elektriciteit. De cellen zetten dus zonnestraling om in elektriciteit. Als je deze werking wilt beschrijven heb je het eigenlijk over "Hoe werkt een silicium zonnecel?"

Een zonnecel zet de energie in zonlicht direct om in elektrische energie, dat wil zeggen in een spanning en een stroom. Elektrische stroom wordt verzorgd door negatief geladen elektronen die van de ene plaats naar de andere lopen. In metalen gaat dat makkelijk en daarom noemen we die geleiders.

Zonnecellen worden gemaakt van halfgeleiders. De bekendste (en de oudste) is de kristallijn-silicium zonnecel. Een kenmerk van halfgeleiders is dat ze in vergelijking met metalen maar weinig beweeglijke elektronen hebben. Het bijzondere is echter dat door de absorptie van licht (bestaande uit energiepakketjes, ofwel fotonen) elektronen worden vrijgemaakt, die zich vervolgens kunnen verplaatsen. Daarbij blijft een eveneens beweeglijke lege plaats over, een positief geladen gat. Zo’n elektron (of eigenlijk: het elektron-gat paar) draagt in feite de energie van het foton in zich en de kunst is om die energie uit de cel te krijgen.

Daarvoor is het nodig het elektron en het gat van elkaar te scheiden voordat ze weer kunnen samengaan (recombineren). Door het elektron buiten de cel zijn energie te laten afgeven en daarna weer samen te brengen met het gat kan de cel nuttig werk doen.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt tussen de 6 en 8 jaar. Na 6-8 jaar heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien.

Werken zonnepanelen alleen als de zon schijnt?

Nee, ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen wel degelijk energie op. Zonnepanelen werken wel alleen overdag. Er moet immers wel licht zijn, maar dat is er ook voldoende op een bewolkte dag. De opbrengst van zonnepanelen is wel beter op een zonnige dag, maar ze werken het hele jaar door. Het is daarom ook in Nederland rendabel om je eigen stroom op te wekken door middel van zonne-energie.

Wat is het verschil tussen WattPiek (Wp) en kWh?

Wp geeft het maximaal vermogen (max DC power) aan dat de omvormer aankan. Met andere woorden het maximaal vermogen dat zonnepanelen bij elkaar mogen doorsturen naar de ingang van de omvormer die gelijkspanning omzet in wisselspanning. kWh, de naam zegt het al, geeft aan hoeveel keer er 1000 Watt wordt opgewekt in één uur. Als je bijvoorbeeld 6 zonnepanelen op je dak hebt liggen, die samen een maximaal vermogen van 1,500 W kunnen opwekken en je laat deze een uur lang energie opwekken, dan is er dus 1,5 kWh geproduceerd. Wp geeft dus aan wat het piekvermogen van een paneel is, de maximale belasting, en kWh is een grootheid om de opbrengst uit te drukken in energie per tijdseenheid.

Wat zijn optimizers?
Optimizers zijn apparaten die in een zonnestroom systeem worden geïnstalleerd om de productie van energie te optimaliseren. Bij een systeem zonder optimizers, is een systeem zo sterk als zijn zwakste schakel. Als een paneel bijvoorbeeld een uur lang in de schaduw ligt, resulteert dit in een verlaagde prestatie van alle panelen. Een optimizer berekent wanneer het beter is om één paneel tijdelijk af te sluiten, zodat de prestatie van de andere panelen hier niet onder lijdt.
Hoe zit het met de CO2 uitstoot van de productie van een paneel?
Bij niet-duurzame energiebronnen is er tot wel 50 keer meer CO2 uitstoot per kilowattuur (kWh). Er komen bovendien meer zware metalen vrij bij het verbranden van kolen of olie dan bij de productie van zonnepanelen. Natuurlijk zijn er bij het productieproces van zonnepanelen grondstoffen nodig en brengt dit een CO2 uitstoot met zich mee. Onderzoek heeft echter onomstotelijk uitgewezen dat het nemen van zonnepanelen significant bijdraagt aan minder milieuverontreiniging. Het is dus een duurzame en relatief makkelijke manier om je steentje bij te dragen aan beter milieu.

Omvormers

Hoe kies je de beste omvormer?

Je kiest de beste omvormer door een goede afweging te maken tussen de juiste kwaliteit omvormer, geschikt in jouw situatie tegen een passende prijs. Laat je over alle drie de aspecten goed adviseren!

Iedereen kan bepalen of het een passende prijs is. Alleen een specialist met vakkennis kan de kwaliteit van een omvormer bepalen. Alleen een expert met installatie- en vakkennis kan bepalen of de omvormer geschikt is in jouw situatie.

Goedkoop is duurkoop

Helaas zien we in de praktijk dat veel mensen denken dat zij zelf de beslissing kunnen nemen. Nog onverstandiger is dat de beslissing heel vaak alleen op basis van 'prijs' wordt genomen, terwijl de woningeigenaar de twee meest belangrijke aspecten geheel of gedeeltelijk buiten beschouwing laat, nl. de kwaliteit van de omvormer en of deze geschikt is in de situatie. Het risico dat een goedkope omvormer van slechte kwaliteit sneller kapot gaat dan je denkt is heel erg groot. Dit haalt je financieel rendement totaal onderuit! Er zit namelijk niets anders op om een nieuwe omvormer kopen. Goedkoop blijkt dan duurkoop. De levensduur van de meeste omvormers is 8-12 jaar. Je weet dus zeker dat je de omvormer minimaal eenmaal moet worden vervangen omdat zonnepanelen wel 25 jaar meegaan. De productgarantie op een omvormer is meestal 5 tot 8 jaar. Bij sommige merken omvormers biedt de fabrikant de mogelijkheid om een aanvullende productgarantie af te sluiten. Als je kiest voor de aanvullende productgarantie verleng je bijvoorbeeld de standaard levensduur 12 jaar naar 20 jaar tegen een bepaald bedrag. Dit bedrag ligt in de orde van grootte van 500 euro. Je kunt het zo zien dat je (in ieder geval) een tweede omvormer koopt voor aanzienlijk lager bedrag met daarbij de verzekering dat je 20 jaar lang een goed functionerende omvormer hebt van dat merk.

Ons advies is om je te verdiepen in alle drie de aspecten

Staar je niet blind op de prijs, maar verdiep jezelf in de kwaliteit en waarom iets wel/niet geschikt is in jouw situatie. Luister goed naar de argumentatie van de installateur. Een goede installateur kan goed onderbouwen waarom hij heeft gekozen voor bepaalde kwaliteit omvormer in de offerte.

De kwaliteit van een omvormer beoordelen onze Bespaar Experts onder andere op:
 • Duurzaamheid
 • Kwaliteit van (de onderdelen van) het product
 • Specifieke producteigenschappen (testresultaten om de prestaties te vergelijken)
  • Systeemefficiëntie coëfficiënt van de omvormer in combinatie met de panelen
  • Maximaal vermogen (max DC power)
  • Aantal ingangen
  • Aantal Maximum Power Point (MPP) trackers
  • De netaansluiting (1 of 3-fase)
  • Monitoring
 • Certificering/ keurmerken van het product
 • Reputatie van de fabrikant
  • Wat is de reputatie van de fabrikant? Maakt hij hoogwaardige producten van A-kwaliteit? Of heeft hij veel productielijnen van discutabele kwaliteit?
  • Hoe lang bestaat de fabrikant al? En hoe waarschijnlijk is het dat de fabrikant over een paar jaar niet meer bestaat.
  • Wat is de solvabiliteit van de fabrikant?
 • Garantie van de fabrikant
 • De prijs
Waarom hebben De Energiebespaarders gekozen voor deze omvormers in het assortiment?

Per productcategorie (isolatie, zonnepanelen, omvormers) is beschreven hoe we A-kwaliteit producten selecteren voor in ons assortiment. Doordat De Energiebespaarders voor jou de voorselectie maken heb jij 'de beste deal'.

Let op: Beoordeel het totale zonnestroomsysteem op dezelfde manier

Wat geldt voor de omvormer, geldt ook voor de zonnepanelen, het montagesysteem, de bekabeling en eventueel optimizers of micro-omvormers.

Hoe kies je de omvormer die een juiste combinatie vormt met de opbrengst van de panelen en past bij jouw elektriciteitsverbruik?

Dit is werk voor een expert omdat er ingewikkelde berekeningen aan te pas komen en je kennis moet hebben over verschillende omvormers en de installatie van het systeem. Een installateur matcht het maximaal vermogen (max DC power) met de berekening voor de maximale opbrengst. Op een zonnige zomerdag halen zonnepanelen vaak maar een piekbelasting van 80-85% van het maximaal vermogen. Daarom selecteren installateurs een omvormer die minder vermogen heeft dan de panelen onder Standaard Test Condities (STC) maximaal opbrengen. Dit noemt men ‘onderdimensionering.’

Let op! De selectie van de omvormer moet wel goed gebeuren, want als je niet de juiste veiligheidsmarge in acht neemt loop je het risico dat de omvormer doorbrandt door een te hoge piekbelasting. Laat daarom altijd een expert jouw zonnestroomsysteem samenstellen zodat je kunt terugvallen op hem mocht deze situatie zich voordoen.

Hier volgt een vereenvoudigde berekening die bepaald hoe krachtig de omvormer moet zijn: Stel je hebt 10 zonnepanelen van ieder 275 Wp, de berekening is dan grofweg gezien als volgt: 6 * 275 * 0,85 = 1402 Wp. 0,85 is hierbij de factor die voor Nederland wordt gehanteerd. Let wel op dat alle factoren die de opbrengst van de zonnepanelen naar beneden brengen, waaronder de oriëntatie, hellingshoek en bijvoorbeeld schaduw, dus ook van invloed zijn op de omvormer.

Wat is de functie van een omvormer?

Een omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, waarop de meeste huishoudelijke apparaten werken. Het zonnestroomsysteem wekt namelijk gelijkstroom en dit is niet direct bruikbaar in huis (tenzij bij hoge uitzondering jouw elektrische circuit ingericht is op gelijkspanning). Wanneer je zonne-energie tekort komt, dan kun je dit aanvullen met elektriciteit van het net. De levensduur van de meeste omvormers is 8-12 jaar. Je weet dus zeker dat je de omvormer minimaal eenmaal moet worden vervangen omdat zonnepanelen wel 25 jaar meegaan. Dit is belangrijk om mee rekening te houden bij het aanschaffen van een zonnestroomsysteem. De productgarantie op een omvormer is meestal 5 tot 8 jaar.

Spouwmuurisolatie

Wat is een spouwmuur?
Woningen die na 1930 zijn gebouwd, hebben vaak een spouwmuur: een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, namelijk een buiten- en een binnenmuur. De spouw is de ruimte tussen deze muren. Zo’n 30% tot 35% van de warmte van een huis gaat verloren via de gevel. Gelukkig kunnen spouwmuren makkelijk worden geïsoleerd, zodat er minder warmte verloren gaat.
Geeft het isoleren van een spouw veel overlast?
Nee, er zal weinig overlast zijn anders dan geluid van het boren. Er wordt middels een boorpatroon isolatie aangebracht. Het boren zelf duurt slechts een tot anderhalf uur. De uitvoering is buiten en het duurt maximaal één half dagdeel.
Hoe weet ik of de muren van mijn huis geïsoleerd kunnen worden?
Bij woningen die na 1976 zijn gebouwd, zijn de spouwmuren standaard gevuld met isolatiemateriaal. Bij de meeste woningen die gebouwd zijn tussen voor 1976 is dit (nog) niet gebeurd. Deze woningen zijn dan ook zeer geschikt voor spouwmuurisolatie. Als je twijfelt of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie kun je dit controleren door de dikte van de buitenmuur te meten. Dit doe je het beste bij een voor- of achterdeur. Als deze minder dan 24cm dik is, dan heeft je woning geen spouwmuur. Is de dikte van de muur meer dan 24cm, dan kunnen De Energiebespaarders de spouw voor je isoleren.
Welke materialen worden voor spouwmuurisolatie gebruikt?

Bij het isoleren van de gevel kunnen verschillende materialen worden gebruikt, waaronder isolatieparels, glaswol of PUR. Het type materiaal dat wordt gebruikt is afhankelijk van je wensen en de bouwtechnische eigenschappen van de spouwmuur.

Let op dat je correct wordt geadviseerd door te vragen naar de onderbouwing van het advies van de installateur. Van onze klanten horen wij vaker dan de bedoeling is dat zij een verkeerd advies hebben gekregen. Zo’n verkeerd advies kan schade opleveren aan de fundering of spouw, die vergaande gevolgen heeft en kosten met zich meebrengt. Voor isolatie geldt, net als voor veel andere producten, dat een keuze die uitsluitend is gebaseerd op prijs, niet altijd het beste uitpakt.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Door je spouwmuren te isoleren, trek je je woning als het ware een warme jas aan. Deze jas biedt allerlei voordelen, waarvan het besparen van energie en het verhogen van comfort de belangrijkste zijn.

De voordelen:
 • Hoger Comfort
 • Bespaar op je energierekening
 • Beter beschermd tegen vochtschade
 • De waarde van je woning stijgt
Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?
De kosten van spouwmuurisolatie zijn relatief laag en de jaarlijkse besparing hoog. Hierdoor is het laten installeren van spouwmuurisolatie een erg goede investering. Na drieënhalf jaar is de investering vaak alweer terugverdiend. Het rendement op het isoleren van een spouwmuur is te vergelijken met de rente op een spaarrekening van zo’n 15% tot 20%. Dit is daarmee veel aantrekkelijker dan beleggen in aandelen of sparen.
Hoe werkt het isoleren van een spouwmuur?

Voordat kan worden begonnen met het isoleren van een spouwmuur zal onze installateur een technische controle uitvoeren. Hierbij wordt vastgesteld of de spouw geïsoleerd kan worden en wat voor installatiemateriaal er benodigd is tijdens het aanbrengen van de isolatie. In de meeste gevallen verricht de installateur ook een fysieke controle uit waarbij in de spouwmuur wordt gekeken met een ‘endoscoop’. Zo wordt bekeken of de spouw schoon genoeg is en of deze niet al eerder is geïsoleerd en er materiaal aanwezig is. Ook wordt gecontroleerd of de voegen en gevel in orde zijn en of er extra ventilatie nodig is.

Binnen een halve tot een hele dag kan een spouwmuur worden geïsoleerd. De installateur zal een aantal kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur boren. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dit levert bijna geen overlast en rommel op en je ziet niets van de gaatjes in de muur. Aan het eind van de dag begin je al met energie besparen, heb je een comfortabelere woning en daalt je energierekening.

Moet er iemand aanwezig zijn tijdens de uitvoer van de spouwmuurisolatie?
Ja, bij aankomst wel. Dan kan iemand de installateurs even naar binnen laten om te kijken waar de ventilatiekokers moeten komen.Vervolgens kun je prima even tussendoor boodschappen doen of bij iemand op bezoek. Je hoeft dus niet perse thuis te blijven, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om wel tijdens de klus thuis te blijven. Het is wel noodzakelijk dat je thuis bent voordat de klus klaar is. Je inspecteert namelijk samen met de installateur het geleverde werk en dan onderteken je het opleverdocument.
Hoe lang duurt het isoleren van de spouwmuren?
Bij de meeste woningen duurt dit maximaal een half dagdeel. Heb je een vrij groot huis dan kan het soms ook een hele dag duren om de spouwmuur te isoleren.
Kan het isoleren van mijn spouwmuur vochtproblemen opleveren?
Nee, wanneer een spouwmuur goed is geïsoleerd zal dit niet resulteren in vochtproblemen. Het materiaal dat gebruikt wordt is hier veelvuldig voor getest. Alle gebruikte materialen zijn namelijk in staat om waterdamp door te laten. Het grootste gedeelte van de waterdamp die je woning verlaat, gaat reeds via de ventilatie naar buiten (98%). De andere 2% kan via het isolatiemateriaal een weg naar buiten vinden. Ook worden er extra ventilatieroosters geïnstalleerd en zijn de gebruikte producten zelf waterafstotend.
Wat zijn speciebaarden?

Bij het bouwen van een huis, kan het gebeuren dat er resten van het metselwerk, of andere soorten puin, in de spouwmuur terecht komen. Deze cementresten worden ook wel speciebaarden genoemd. Het probleem dat speciebaarden veroorzaken, is dat het isolatiemateriaal hier minder goed kan worden aangebracht. Dit kan resulteren in koudebruggen. Doordat deze plekken kouder zijn dan andere gebieden in de spouw, kan dit resulteren in vochtproblemen. Voordat wij een spouwmuur isoleren, voeren wij daarom altijd een technische controle uit. Vaak is het mogelijk, als wij een vervuilde spouwmuur aantreffen, om deze goed schoon te maken. Als dat niet het gevel is raden wij aan om voor een andere soort gevelinstallatie te kiezen.

Vloerisolatie

Wat is het verschil tussen vloer- en bodemisolatie?

Het verschil is dat bij vloerisolatie vanuit de kruipruimte of kelder het isolatiemateriaal aan het plafond wordt bevestigd (bovenkant) en bij bodemisolatie de bodem van de kruipruimte (onderkant). Vloerisolatie zit dus bevestigd onder de begane grond vloer.

Onderkant van begane grond isoleren

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Dit is normaal gesproken een klus die binnen een dag gedaan kan worden, maar wel een relatief groot effect op het gasverbruik en zeker ook het comfort heeft.

Bodem van kruipruimte isoleren

Als de kruipruimte niet hoog genoeg is, is het vaak wel mogelijk om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt normaliter in een paar uur via een slang de kruipruimte ingespoten en komt dan op de bodem te liggen. Deze vorm van isolatie is wat goedkoper, maar heeft ook minder effect dan vloerisolatie. Optrekkend vocht, schimmelvorming en muffe lucht worden vaak opgelost met bodemisolatie. Dit komt omdat het vocht niet meer condenseert tegen de onderkant van de vloer. Het blijft nu onder het isolatiemateriaal hangen.

Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?
Vloerisolatie wordt aangebracht vanuit de kruipruimte. Dit is vaak binnen één dag gebeurd, zodat de overlast van het aanbrengen van vloerisolatie tot een minimum beperkt blijft. De enige voorwaarde is dat je kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is (gemeten van de vloer tot aan de onderkant van de balken). Hoe het isolatiemateriaal bevestigd wordt hangt af van welk type vloerisolatie bij jou thuis geschikt is. Dit is weer afhankelijk van de bouwtechnische eigenschappen van je huis en welke producten in die situatie toepasbaar zijn.
Heb ik een kruipruimte nodig voor vloerisolatie?
Ja. Dit komt omdat de isolatie wordt aangebracht aan de onderkant van de begane grondvloer en hier dus moet gewerkt kunnen worden . Om te kijken of jij een kruipruimte hebt, kun je het beste kijken bij de voordeur of in de meterkast, of hier een toegangsluik te vinden is. Het kan ook zijn dat het luik dichtgemaakt is. In dat geval is het altijd mogelijk om op de bouwtekening van je huis te zien of er een kruipruimte is.
Hoe hoog moet mijn kruipruimte zijn voor vloerisolatie?
Het is niet mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer als de kruipruimte minder hoog is dan 50 cm. Je kunt deze kruipruimte laten isoleren door isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen. Dit wordt bodemisolatie genoemd. Als de kruipruimte 50 cm of hoger is, is deze hoog genoeg voor een persoon om in te werken. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. De isolatiewaarde die hiermee behaald kan worden is hoger dan bij bodemisolatie. Men noemt deze vorm van isoleren meestal vloerisolatie.
Hoe weet ik of mijn huis in aanmerking komt voor vloerisolatie?

De beste manier om de vloer te isoleren is via de kruipruimte. Hiervoor moet je wel een kruipruimte hebben en deze moet bereikbaar zijn. Uit het bouwjaar van jouw woning is vaak al af te leiden wat de situatie is. Je kunt hiervoor de volgende vuistregel aanhouden:

Bouwjaar voor 1930

De meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. We kunnen wel met je nadenken over eventuele oplossingen, maar normaliter adviseren wij in deze situatie geen vloerisolatie, omdat het vaak dure oplossingen zijn.

Bouwjaar tussen 1930 en 1975

Huizen uit deze periode hebben in de regel wel een kruipruimte, maar deze is niet of maar beperkt geïsoleerd. In dit geval zullen wij zeker vloerisolatie aanraden om energie te besparen, maar ook het wooncomfort te verhogen.

Bouwjaar na 1976

De meeste huizen die na 1976 zijn gebouwd, zijn al bij de bouw voorzien van een vorm van vloerisolatie. Als het huis is gebouwd na 1990 dan is de vloer heel vaak al goed geïsoleerd.

Kan het isoleren van mijn vloer leiden tot vochtproblemen?
Nee. Het is eerder omgekeerd. Als je vloer niet is geïsoleerd kan worden leidt dit eerder tot vochtproblemen. Naast het feit dat je vloer koud aanvoelt zonder vloerisolatie, vormt vocht vaak een probleem op de begane grondvloer. Een vochtige vloer kan gaan rotten of schimmelen en dat is niet goed voor de gezondheid. Ook huismijt gedijt bijvoorbeeld goed in deze omstandigheden. Vloerisolatie gaat vochtproblemen in je woning juist tegen. Het isolatie materiaal houdt namelijk het vocht uit de kruipruimte tegen. Verder is kou een rede dat vocht neerslaat in de vorm van condens. Dit doet het op de koudste plek in het huis. Door het isoleren van de vloer voorkomt je dus dat het vocht hier terecht komt.
Wat zijn de kosten van vloerisolatie?
Vloerisolatie is een goede investering om je energierekening mee te verlagen en je wooncomfort te verhogen. Maar wat zijn de kosten van vloerisolatie en hoeveel ga je ermee besparen op je energierekening? De kosten van een vierkante meter vloerisolatie liggen ongeveer tussen de €20 en €35. Dit is de prijs inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Deze prijs hangt natuurlijk af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het type isolatiemateriaal.
Wat is het rendement van vloerisolatie?
Het (financieel) rendement van vloerisolatie is een maat voor hoe aantrekkelijk een investering in vloerisolatie is. Je kunt dit bijvoorbeeld uitdrukken in de besparing per jaar (€ per jaar), de ROI (Return On Investment in %) of de terugverdientijd. Vooral bij wat oudere woningen die wel een kruipruimte hebben, valt er veel winst te behalen. Een rendement van 5 tot 10 procent is dan al snel gehaald. Daarbij wordt de vloer vaak zo’n 3 graden warmer, wat een enorme comfortverhoging tot gevolg heeft.
Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in vloerisolatie hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Gasprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor vloerisolatie ligt tussen de 10 en 13 jaar. Na 10 tot 13 jaar heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien. Dit is een reële inschatting van de terugverdientijd in tegenstelling tot veel andere bronnen die de werkelijkheid vaak iets te rooskleurig voorstellen. De Energiebespaarders rekenen volgens de NEN-7120 standaarden. Wij berekenen de terugverdientijd en deze vind je onder andere terug op de offerte.

Welk type vloer- of bodemisolatie past het beste bij mijn situatie?

Er zijn veel verschillende soorten vloer- of bodemisolatie. Maar welke manier is geschikt voor jouw vloer? Wat is het verschil tussen de materialen? En welke voor- en nadelen zijn er voor elk isolatiemateriaal?

Hieronder kun je meer lezen over de verschillende afwegingen die spelen bij het selecteren van het type vloerisolatie:

Of er wel of geen kruipruimte aanwezig is, is bepalend voor hoe je de vloer kunt isoleren. De hoeveelheid vocht speelt ook een rol, maar vooral de hoogte van de kruipruimte is hierbij van belang.

Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, kan de vloer toch geïsoleerd worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een isolerend ondertapijt aan te brengen. Het keerpunt is wel dat de vloer enkele centimeters hoger komt te liggen.

Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. Het is niet mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer als de kruipruimte minder hoog is dan 50cm. Je kunt deze kruipruimte alleen isoleren door isolatiemateriaal op de bodem aan te brengen. Dit wordt bodemisolatie genoemd. Als de kruipruimte 50 cm of hoger is, is deze hoog genoeg voor een persoon om in te werken. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. De isolatiewaarde die hiermee kan worden behaald is hoger dan bij bodemisolatie. Men noemt deze vorm van isoleren meestal vloerisolatie.

Dakisolatie

Hoe weet ik of mijn huis in aanmerking komt voor dakisolatie?
Dit moet je door onze dakdekkers of Bespaar Experts laten onderzoeken. Hier kun je zonder vakkennis en ervaring niet zelf over oordelen. Vraag een huisbezoek aan en laat een Bespaar Expert jouw huis analyseren in maximaal anderhalf uur. Dit levert je een volledig beeld op van de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen, onderdeel hiervan is een analyse van de mogelijkheden voor dakisolatie. Jouw wensen en woning worden in kaart gebracht en je ontvangt een persoonlijk adviesrapport inclusief offertes.
Hoe worden platte daken geïsoleerd?
Een plat dak moet aan de buitenkant geïsoleerd worden om het risico op rot en schimmel te vermijden. Dit betekend dat de huidige dakbedekking er af moet, voordat het geïsoleerd kan worden. Ook kun je ervoor kiezen de zoldervloer te laten isoleren.
Wat zijn de voordelen van dakisolatie?
Dakisolatie is een populaire vorm van isolatie, omdat het een grote invloed heeft op je energierekening en het comfort van je zolder of bovenverdieping.
 • Gemiddelde besparing op je energierekening van 10-15%
 • Mogelijkheid comfortabel gebruik te maken van de zolder
 • Zolder blijft langer koel in de zomer
 • De waarde van je woning stijgt
Hoe worden schuine daken geïsoleerd?
Het isoleren van een schuin dak kan op drie manieren en kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden aangebracht. Lees hieronder meer over de verschillende soorten dakisolatie.
Welke soorten dakisolatie zijn er?
Dakisolatie aan de buitenzijde

Dit levert de hoogste isolatiewaarde doordat vaak met een dikkere laag isolatie gewerkt kan worden en het beter aansluit. Dit is wel een specialistische klus die iets meer kost dan de twee alternatieven. Voordeel is dat je besparing hoger is, het wooncomfort groter en de kans op koudebruggen kleiner. Het beste moment om voor dakisolatie van de buitenzijde te kiezen, is wanneer het dak gerenoveerd moet worden omdat het in slechte staat is. Het scheelt ook in de kosten als je er direct zonnepanelen op laat leggen. Als het dak in slechte staat is moeten de dakpannen er toch af en is het relatief weinig moeite om ook direct dakisolatie aan te brengen.

Dakisolatie aan de binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde is goedkoper en makkelijker te realiseren dan dakisolatie aan de buitenkant. Dit lijkt eenvoudig zelf te doen, maar hiermee loop je wel het risico op schimmel en rot in de houten dakconstructie. Laat dit dus altijd door een erkende dakdekker doen. Je weet dan zeker dat er geen koudebruggen en daarmee vochtplekken of schimmel ontstaan.

Isoleren van de zoldervloer

Wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt, maar meer als opslag kan het interessant zijn om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Het is namelijk sneller, efficiënter en goedkoper en je hebt minder isolatiemateriaal nodig.

Vraag een huisbezoek aan en laat een Bespaarexpert jouw huis analyseren in maximaal anderhalf uur. Dit levert je een volledig beeld op van de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen, onderdeel hiervan is een analyse van de mogelijkheden voor dakisolatie. Jouw wensen en woning worden in kaart gebracht en je ontvangt een persoonlijk adviesrapport inclusief bijbehorende offertes.

Wat is het rendement van dakisolatie?
Investeren in dakisolatie is meer dan 10 keer zo aantrekkelijk als geld op de bank laten staan. Het rendement op dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10-15%. Met de huidige spaarrente van minder dan 1% (augustus, 2017) is het dus 10 tot 15 keer aantrekkelijker om spaargeld te investeren in dakisolatie, dan het op je spaarrekening te laten staan.
Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in dakisolatie hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Gasprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor dakisolatie ligt tussen de 5 en 8 jaar. Na 5 tot 8 jaar heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien. Vraag een huisbezoek aan en laat een Bespaar Expert jouw huis analyseren in maximaal anderhalf uur. Dit levert je een volledig beeld op van de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen, onderdeel hiervan is een analyse van de mogelijkheden voor dakisolatie. Jouw wensen en woning worden in kaart gebracht en je ontvangt een persoonlijk adviesrapport inclusief offertes. Hier wordt de terugverdientijd in berekend en samen met de Bespaar Expert neem je een gefundeerde beslissing.

Welke materialen worden er gebruikt voor dakisolatie?
Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden om het dak te isoleren. Maar ze zijn niet allemaal even goed, of in alle situaties geschikt. We hebben de voor- en nadelen per situatie voor je in een handige tabel gezet. Onze Bespaar Experts weten precies met welke materialen ze moeten werken in jouw situatie als duidelijk is hoe de situatie in elkaar steekt en wat de bouwtechnische staat is van het dak.

Isolatieglas

Hoe weet ik welk glas er momenteel in mijn huis is geïnstalleerd?
Het type glas is vaak af te lezen op de aluminium rand in de spouw. Indien je het type glas niet kan aflezen, maar wel een code en de fabrikant, is vaak online goed te vinden welke soort glas het betreft. Mocht het niet lukken om op deze manier erachter te komen welk type glas er in jouw kozijnen zit, kun je dit doen door middel van een vlam. De reflectie van een vlam kan je namelijk vertellen om wat voor een glastype het gaat. Als je een aansteker of lucifer bij het raam houdt en je schuin naar het glas kijkt, zie je bij dubbel- en HR glas vier vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur. Bij HR++ glas zijn het tweede en derde vlammetje een iets andere kleur.
Bestaat er een keurmerk voor isolatieglas?
In de spouw van het raam, op de aluminum rand, staat aangegeven om welke vorm isolatieglas het gaat. Het onafhankelijke keuringsinstituut dat bepaald of een bepaalde glassoort voldoet aan de normen die opgesteld zijn voor HR, HR+, HR++ en HR+++, is KIWA. Als het glas van hun keurmerk is voorzien, weet je zeker dat het inderdaad om deze vorm van isolatieglas gaat. Al het glas met dit keurmerk ontvangt ook een KOMO-keurmerk.
Wat kost isolatieglas?
De kosten van isolatieglas hangen af van de grootte van jouw woning, het type isolatieglas dat je aanschaft en de roedeverdeling. Ook maakt het uit of alleen het glas vervangen moet worden, het glas inclusief het raam, of dat zelfs de kozijnen ook aan vervanging toe zijn. De kosten voor HR++ glas zijn ongeveer €80 / m2 (prijspeil augustus 2017). Bij deze gemiddelde prijs wordt alleen het glas vervangen.
Wat is het rendement van isolatieglas?
In een gemiddelde eengezinswoning zorgt vervanging van enkel glas door HR++ glas voor een besparing van 430 m3 gas (280 euro, prijspeil augustus 2017). Je bespaart met HR++ glas op je gasrekening, omdat er minder gas nodig is voor verwarming. Hoeveel gas je jaarlijks bespaart, hangt af van het soort glas en het vertrek (woonkamer, keuken of slaapkamer). Waar je normaal al weinig stookt, bespaar je netto ook minder. Ook hangt de besparing af van jouw stookgedrag en het aantal uur dat je gemiddeld thuis bent. Bekijk hier een gedetailleerde tabel.
Wat is de terugverdientijd van dubbelglas?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in isolatieglas hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor isolerend dubbelglas ligt ongeveer tussen de 10 en 15 jaar. De exacte terugverdientijd van de investering in isolatieglas hangt af van jouw persoonlijke situatie en van de huidige gasprijs. Je bespaart na de plaatsing van isolatieglas meteen op de energierekening. Hoe hoger de isolatiewaarde van het aangeschafte glas is, hoe meer je zal besparen op stookkosten.

Welke soorten isolatieglas zijn er?

Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan standaard enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die gescheiden worden door een ruimte (de spouw).

 • Type glas
 • U-waarde *
 • Enkelglas
 • 5,8
 • Monumentenglas
 • 1,6 - 3,7
 • Dubbelglas
 • 2,7
 • Voorzetraam
 • 2,7
 • HR
 • 1,7 - 2,0
 • HR+
 • 1,3 - 1,6
 • HR++
 • max 1,2
 • Driedubbelglas(HR+++)
 • 0,5 - 0,9
Triple glas"Triple glas (HR+++) is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd."

Dit triple glas heeft de allerhoogste isolatiewaarde en is dus de ideale optie voor maximale energiebesparing. Dit glas wordt veel gebruikt in nieuwbouwwoningen die de hoogst mogelijke besparing wensen te behalen. Let op! In bestaande woningen is HR+++ glas moeilijk te plaatsen vanwege de diepte van de maximale breedte van de sponning in bestaande ramen. Vaak is HR++ het maximaal haalbare, tenzij je het raam en/of kozijn ook direct vervangt.

Hoewel ongeveer 85% van de Nederlandse woningen (deels) is voorzien van gewoon dubbel glas, blijft glas de zwakste schakel in de gevel van het gebouw. Ook al is gewoon dubbelglas een stuk beter dan enkel glas (U-waarde 5,8), het laat nog altijd relatief veel warmte door. HR++ glas (U-waarde 1.2) is een veel beter alternatief en heeft een isolatie waarde die 2.5x zo hoog ligt als ‘normaal’ dubbel glas (U-waarde 2,7). Het houdt de warmte binnenshuis, voorkomt koudeval en zorgt daardoor voor meer comfort.

Hoe werkt isolatieglas?
Isolerend dubbelglas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder (bijvoorbeeld een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. Het wordt soms ook thermopane glas genoemd. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (de spouw) is gevuld met lucht (HR of HR+) of een gas (HR++). Bij HR++ glas is op één zijde van het glas een dunne coating aangebracht en de spouw is bijvoorbeeld met het edelgas Argon of Krypton gevuld. Krypton zorgt voor een hogere isolatiewaarde. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug dankzij een lagere energierekening.
Wat is het verschil tussen normaal dubbel glas en isolatieglas of HR-glas?
Het principe van beide glasvormen is hetzelfde. Het verschil zit hem echter in het materiaal. Bij HR-glas is het raam namelijk bewerkt met een extra laagje metaal. Deze flinterdunne laag houdt naast de kortgolvige warmtestraling, ook de langgolvige stralingswarmte tegen. Dit verandert verder niks aan de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Je ziet er dus niets van! Bij HR-glas maakt men onderscheid tussen HR, HR+ en HR++. Dit onderscheid zit hem in de effectiviteit van het laagje dat is aangebracht op het glas. Normaal dubbelglas wordt ook wel oud-dubbelglas.

CV-Ketel

Wat is de levensduur van een CV-ketel?
De levensduur van een CV-ketel is ongeveer 12-15 jaar. Hierna dient de ketel te worden vervangen. Als je hier te lang mee wacht, kunnen er door slijtage lekkages ontstaan. Hierbij kan koolmonoxide vrijkomen wat erg gevaarlijk is voor de gezondheid. Wacht dus niet te lang!
Hoe kies je de meest geschikte CV-ketel?
Bij het kiezen van een CV-ketel moet je letten op hoeveel water er per minuut opgewarmd kan worden. Dit wordt uitgedrukt met de CW-klasse (Comfort Warmwater-klasse). Hoe hoger de CW-klasse, hoe meer water er verwarmd kan worden, maar dus ook hoe meer energie er nodig is. De meeste mensen kiezen voor een HR-combiketel met een CW-klasse 4 of 5, afhankelijk van de grootte van hun woning. Echter is dit niet voor iedereen de meest geschikte optie. Je kunt op jouw huidige ketel zien wat de klasse is en bedenken of je wat meer comfort wilt (CW-klasse hoger) of juist extra energie wilt besparen (CW-klasse lager).
Wat zijn de voordelen van een CV-ketel vervangen?
Allereerst zijn nieuwe ketels over het algemeen energiezuiniger, sneller en stiller. Ze zijn minder onderhoudsgevoelig en komen vaak met een slimme thermostaat die je helpt meer energie te besparen. Verder hangt het af van wat voor ketel je laat installeren. Kies je voor een hogere CW-klasse, zul je meer comfort krijgen door een snellere verwarming van het water. Kies je voor een lagere CW-klasse, is het grootste voordeel extra energiebesparing.

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp vervangt geheel of gedeeltelijk je CV-ketel. Je verwarmt je huis opeens op een andere manier. Namelijk door warmte te onttrekken aan lucht, water of bodem. Zo daalt je gasverbruik flink of kun je zelfs helemaal van het gas af. Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig. Die daling in gasverbruik zorgt voor een drastisch lagere energierekening en vermindering van de CO2-uitstoot. Gunstig voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Een warmtepomp zorgt voor verwarming maar kan ook voor passieve koeling zorgen via mechanische ventilatie. Zo heb je het comfort dat je gewend bent. De grootte van je woning, de omgeving, jouw warmtevraag en eventuele aanvullende wensen hebben invloed op het type warmtepomp dat het best aansluit op jouw situatie. Laat je altijd goed informeren over de voor- en nadelen van verschillende type warmtepompen.

Wanneer is het interessant om je te verdiepen in een warmtepomp?
 • Alleen als de bestaande woning goed is geïsoleerd (Rc >3,5) of als je de woning goed gaat isoleren;
 • Als je een passend (warmte) afgiftesysteem in huis laat installeren, zoals bijvoorbeeld speciale Lage Temperatuur Verwarming (LTV) radiatoren;
Welke type warmtepompen bestaan er?
 1. Grond-water warmtepomp
 2. Water-water warmtepomp
 3. Lucht-water warmtepomp
 4. Lucht-lucht warmtepomp
 5. Hybride warmtepomp
 • Type warmtepomp
 • Toepassing
 • Indicatie kosten1
 • 1. Grond-water (gesloten bron)
  • Verwarmen/passief koelen één woning of klein gebouw
  • Totaal benodigd vermogen 60 kW
  • Aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem in de bodem
  • Gemiddelde COP: 4,5; max 4,8 - 4,9
 • €10.000 – € 25.000
 • Warm-water (open bron)
  • Verwarmen/passief koelen één of meerdere woningen of een groot gebouw
  • Totaal benodigd vermogen 60-70 kW
  • Oppervlaktewater of reservoir in de bodem (open bronsysteem)
  • COP: 4,5 – 5,0
 • Vanaf €15.000
 • Lucht-water
  • één woning of een gedeelte van een utiliteitsgebouw
  • buitenlucht als energiebron
  • COP: 3,6 – 4,4
 • €4.000 – €7.000
 • Lucht-lucht
  • één woning of een gedeelte van een utiliteitsgebouw
  • buitenlucht als energiebron. Verwarmt en koelt de woning door middel van lucht.
  • COP: 2,5 – 3,5
 • €4.000 – €7.000
 • Hybride warmtepomp
  • één woning
  • buitenlucht als energiebron.
  • COP: 2,5 – 3,5
 • €2.500 – €5.000
[1] Prijspeil, augustus 2017. Dit is een indicatie van de kosten voor de warmtepomp inclusief installatie. Het is exclusief de kosten voor het maken van het bronsysteem, het afgifte systeem en het eventueel verbeteren van de isolatie.
Wat is het rendement van een warmtepomp?
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Dit wordt berekend door de geleverde energie/ energieconsumptie van de warmtepomp. Hoe groter COP, hoe beter het rendement.
Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen onttrekken warmte uit een medium in de omgeving. Het medium kan water, lucht of de grond/aardbodem zijn.

1. Grond-water warmtepomp

De Grond-water warmtepomp (oftewel brine/water) onttrekt warmte uit de aardbodem. Het is een warmtepomp met een gesloten bronsysteem. Het systeem gebruikt een verticaal (of horizontaal) buizensysteem in de bodem (gesloten aardwarmtesonde of collector) dat ca. 150 meter de diepte in gaat. In het buizensysteem zit een water/glycol mengsel dat fungeert als warmtewisselaar. De bodem houdt een constante temperatuur van 10 graden Celcius. In de winter als de buitentemperatuur lager is kan de warmte uit de bodem worden onttrokken en geeft het water/glycol-mengsel de warmte af aan de warmtepomp.

De warmte die wordt onttrokken door de warmtepomp wordt omgezet in energie en hiermee wordt het huis en tapwater verwarmd. Het voordeel van de brine/water warmtepomp is dat dit systeem in de zomer gebruikt kan worden om passief te koelen. Dit type warmtepomp wordt normaliter toepgast tot een totaal benodigde warmteafgifte van 60 kW. Een grond-water warmtepomp wordt meestal toepast bij één woning of een klein utiliteitsgebouw. Wanneer het beschikbare grondoppervlak klein is, wordt er een verticaal systeem in de grond geplaatst. Bij een groter grondoppervlak kan er een horizontaal buizensysteem worden gebruikt.

2. Water-water warmtepomp

Dit systeem haalt energie uit grondwater en maakt gebruik van een openbron systeem. Bijvoorbeeld oppervlaktewater of een reservoir in de bodem waar het mee in open-verbinding staat. De energie wordt gebruikt om het huis/gebouw te verwarmen en het tapwater te verwarmen. Een groot deel van de installatie bevindt zich dus onder de grond. De water-water pomp is geschikt voor grote utiliteitsgebouwen en verwarmen of passief koelen van meerdere woningen. Omdat het aanleggen van het bronsysteem relatief duur is wordt het voornamelijk toegepast bij een totaal benodigd vermogen van meer dan 60 kW. Alternatieve energiebronnen voor de water-water warmtepomp zijn: een Warmte Koude Opslag (WKO)-installatie, rest warmte van industrie of koelwater van een energiecentrale.

3. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om de buitenlucht samen te persen (comprimeren). Op deze manier wordt warmte onttrokken uit de buitenlucht om het water voor de verwarming te verwarmen. Zelfs bij zeer lage buitentemperaturen (tot – 20 graden Celcius) kun je jouw huis verwarmen. Bij zeer lage buitentemperaturen is de energiebesparing wel minder dan bij een grond-water warmtepomp of water-water warmtepomp. Het voordeel van de lucht-water warmtepomp is dat er geen gat in de bodem geboord hoeft te worden. Dit bespaart de kosten voor het maken van een gesloten of open bronsysteem in de aardbodem. De lucht-water warmtepomp wordt veelal toegepast voor het verwarmen van één woning of een gedeelte van een utiliteitsgebouw. Vaak kan dit type warmtepomp ook actief koelen.

De COP van een lucht-water warmtepomp wordt vaak berekend onder standaardwaarden. Als men rekent met een temperatuur van de buitenlucht van 7 °C naar een afgiftetemperatuur van 35 graden °C (EN14511) komt de COP uit op 4.4. En bij een temperatuur van de buitenlucht van 7 °C naar de aanvoer van warm water met een afgiftetemperatuur van 45 °C (EN14511) dan is de COP bijvoorbeeld 3.6.

4. Lucht-lucht warmtepomp

Verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw. Bijna altijd kan dit type warmtepomp ook actief koelen, het is vergelijkbaar met een airco systeem. Bij verwarmen is de buitenlucht de energiebron. Het nadeel van een lucht/lucht warmtepomp is dat het als minder comfortabel kan worden ervaren. Dit komt door de constante luchtstroom die voor een tocht of trek ervaring kan zorgen. Een ander nadeel is dat de lucht-lucht warmtepomp een lagere efficiëntie haalt (uitgedrukt in de ‘Coefficient of Performance’ CoP) dan de grond-water/water-water en lucht-water warmtepomp. Dit komt omdat het energetisch een minder aantrekkelijk proces is om de warmte te onttrekken uit een gas (oftewel de buitenlucht) dan uit een vloeistof of de grond.

5. Hybride warmtepomp

Deze warmtepompen gebruiken vaak buitenlucht als bron voor basisverwarming. Het is dus vaak een lucht-lucht warmtepomp (type 4) in combinatie met een kleine gasketel. Het nadeel is dat je nog steeds afhankelijk bent van het gasnet en slechts in beperkte mate je energierekening terugdringt. Het voordeel is dat het hybride systeem breed toepasbaar en betaalbaar is. Ook in bestaande woningen is een hybride warmtepomp vaak goed te plaatsen omdat een hybride warmtepomp vaak de twee apparaten onder één kap combineert. Dit soort hybride warmtepomp lijkt qua uiterlijk veel op de CV-ketel maar is doorgaans een klein beetje groter.

De hybride warmtepomp is bijzonder geschikt in bestaande woningen van gemiddelde grootte omdat het compartiment met de gasketel ervoor zorgt dat voldaan kan worden aan de totaal benodigde warmtevraag. Net als de lucht-lucht warmtepomp, heeft de hybride warmtepomp een lagere efficiëntie dan de andere type warmtepompen. Dit komt omdat het energetisch een minder aantrekkelijk proces is om de warmte te onttrekken uit een gas (oftewel de buitenlucht) dan uit een vloeistof of de grond. Het voordeel is dat dit type warmtepomp relatief goedkoop is omdat de hybride warmtepomp net als de lucht-lucht warmtepomp geen bronsysteem vereist.

Welk type warmtepomp wordt het meest toegepast in welke situatie?
Warmtepompen in bestaande bouw

In bestaande woningen zijn de hybride warmtepomp, lucht-lucht het meest geschikt. Omdat in bestaande woningen een gasaansluiting aanwezig is, kiest men al snel voor een hybride warmtepomp (type 5) omdat het makkelijker en goedkoper is om zonder bronsysteem te werken. Dankzij nieuwe technieken die warmte onttrekken uit ventilatielucht in de woning is het ook in bestaande bouw steeds vaker mogelijk te kiezen voor volledig elektrische, lucht-lucht warmtepomp. Hierbij is het echter wel noodzakelijk om mechanische ventilatie(buizen) in de woning aan te brengen. Als de bestaande woning over eigen grond beschikt vallen ook de grond-water en water-water warmtepomp binnen de mogelijkheden.

Warmtepompen bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw zijn de grond-water/ water-water en lucht-water warmtepomp het meest geschikt.

Collectieve toepassingen

Een warmtepomp toepassen voor een appartementencomplex, woonwijk of groep woningen? Vaak gebruikt men een open systeem, met grondwater als bron, gecombineerd met warmte-koudeopslag in de bodem.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?
 • Voor een echte goede en zuinige installatie is het wel belangrijk dat de onderdelen van een warmtepompsysteem goed op elkaar zijn afgesteld:

  Bronsysteem – warmtepomp – afgiftesysteem – de isolatie van de woning
 • Certificering van de installateur: Vanaf 1 oktober 2014 is certificering verplicht conform (AMvB)
 • Garanties van de installateur:

  Let op de garantie die je krijgt op het bronsysteem, de warmtepomp, het afgiftesysteem en de afstelling van de onderdelen van het systeem. De betere warmtepomp leveranciers kunnen alle installatiewerkzaamheden om een compleet systeem te maken. Van het aanleggen van een bronsysteem tot de afstelling van het gehele systeem en geven hier dan ook een garantie op.

Hoe gaat de installatie van een warmtepomp in zijn werk?

Dit hangt sterk af van welk type warmtepomp je laat installeren. Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp (type 4, een buitenunit), dan kan deze binnen één dag worden geïnstalleerd. Voor het installeren van een hybride warmtepomp (type 5) is het alleen nodig om de mechanische ventilatie te vervangen, met een die geschikt is voor een dergelijke pomp. Daarna hoeft hij alleen nog maar aangesloten te worden op de CV-ketel. De installatie van een hybride warmtepomp kan ook in één dag. De installatie van warmtepompen met een bronsysteem: Grond-water warmtepomp (type 1) en Water-water warmtepomp (type 2) nemen, afhankelijk van de grootte, dagen tot een paar weken in beslag.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?
Tijdens de aanschaf van een warmtepomp moet je erop letten dat:
 • jouw bestaande woning goed is geïsoleerd (Rc >3,5) of dat je de woning goed gaat isoleren;
 • dat je een passend (warmte) afgiftesysteem in huis laat installeren, zoals bijvoorbeeld speciale Lage Temperatuur Verwarming (LTV) radiatoren;

Wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp, is het belangrijk dat de temperatuur in je huis zoveel mogelijk constant is. Een warmtepomp is goed in het geleidelijk verwarmen van je woning, maar niet goed in het plots flink opwarmen. Ook is het belangrijk dat de pomp ruim geschikt is voor de capaciteit die hij moet leveren. Indien dit niet het geval is, is er extra veel energie nodig, omdat de compressor harder moet werken. Als je toch graag je huis van extra warmte wilt voorzien, kun je een extra installatie installeren voor het verwarmen van zowel de ruimtes, als het produceren van warm water. Dit heeft echter wel een reductie van het rendement tot gevolg. Om te voorkomen dat je last hebt van het geluid van de waterpomp, is het aan te raden om deze in een afgesloten ruimte te plaatsen en deze te voorzien van geluidsisolatie. Denk hierbij ook aan het gebruiken van flexibele slangaansluitingen.

Hoe onttrekt een warmtepomp met bronsysteem precies warmte en hoe werkt de afgifte van energie aan het afgiftesysteem?

De stof die in warmtepompen wordt gebruikt voor het transport van warmte (koudemiddel), kookt al bij een zeer lage temperatuur. De warmtebron bij een warmtepomp is bijvoorbeeld grondwater, of gewoon de buitenlucht. In het bronsysteem van de installatie neemt de warmtepomp warmte op uit de omgeving. In het bronsysteem zit een verdamper, waar het koudemiddel overgaat van vloeistof naar damp. Het koudemiddel wordt vervolgens door het systeem gepompt, waarbij de druk wordt verhoogd. Net als bij een snelkookpan, stijgt hierdoor het kookpunt. Door dat hoge temperatuur wordt het koudemiddel vloeibaar (het condenseert namelijk bij een hoge temperatuur) en geeft daardoor warmte af. Dit gebeurt in de condensor aan de andere kant van het systeem. De installatie heeft ook een afgiftesysteem om de warmte in de ruimte te brengen. Een radiator is ook een voorbeeld van een afgiftesysteem. Met de warmte die de warmtepomp heeft onttrokken aan de omgeving kun je een gebouw verwarmen. Dit principe werkt omgekeerd in de zomer. Je onttrekt dan warmte uit het gebouw en pompt dit retour naar het reservoir, terwijl je koude onttrekt uit het reservoir om het gebouw (passief) te koelen. Het is belangrijk dat je uit de bron niet ieder jaar meer energie onttrekt dan je toevoegt want dat kan leiden tot uitputting van de bron.