Verduurzaming financieren

Hoe kan ik verduurzaming financieren?

Je kunt je verduurzaming op drie manieren financieren:

 1. Hypotheek

 2. Energiebespaarlening, de meest voordelige is het Warmtefonds

 3. Eigen geld

Hypotheek

 • Extra lenen voor verduurzaming: Tot 6% van de woningwaarde, maximaal €9.000

 • Besparing vs. kosten: Maandelijkse energiebesparing overtreft de extra hypotheekkosten.

 • Voordelige financiering: Financier je energiebesparende maatregelen tegen een lage rente.

Als je een nieuwe woning gaat kopen is dat een mooi moment om direct te gaan verduurzamen. Je kunt dan namelijk extra geld lenen om de woning te verduurzamen. Je kunt tot 6% van de woningwaarde extra lenen als je dit voor verduurzaming gebruikt (maximaal € 9.000,-). In vrijwel alle gevallen is de besparing op je energierekening groter dan het bedrag dat je maandelijks extra kwijt bent aan je hypotheek. Het is dus een voordelige optie om zo je energiebesparende maatregelen te financieren tegen voordelige rente.

Warmtefonds verduurzamingslening

 • Geen afsluitkosten en zonder kosten extra aflossen

 • Binnen 5 werkdagen geregeld

 • Ruime leenmogelijkheden, ook voor mensen met een kleine portemonnee of 75+-ers.

 • Bouwdepot: De lening wordt in een bouwdepot gestort

 • 0% rente bij verzamelinkomen onder €60.000

Naast de hypothecaire lening kun je ook gebruik maken van een Energiebespaarlening. Ook als je liever niet je spaargeld steekt in verduurzaming kun je toch verduurzamen. Je leent dan tegen een gunstig tarief bij het Warmtefonds. Je kunt tussen de € 2.500,- en € 25.000,- lenen en dit kan gebruikt worden voor wel 24 verschillende duurzame energiebesparende oplossingen.
En ben je van plan om je woning aardgasvrij of zelfs energieneutraal te maken? Dan kun je tot wel € 65.000,- lenen. Let wel op dat je altijd een goede financiële buffer achter de hand houdt.

Eigen geld

Het kan ook lonen om verduurzaming te financieren met je eigen spaargeld. Spaargeld levert namelijk momenteel niet veel op wanneer je het op de bank laat staan door de (nu nog) lage rentes. Het rendement is namelijk eigenlijk altijd groter dan wanneer je dit op je spaarrekening laat staan. Hou wel in de gaten wat de rente doet. Of het voor jou de beste keuze is om je spaargeld te gebruiken, hangt af van meerdere factoren, zoals je inkomen, hoeveel spaargeld je hebt en hoe groot jouw financiële buffer idealiter moet zijn. Zorg altijd dat je een goede buffer aan spaargeld hebt zodat je onvoorziene uitgaven kunt betalen (als bijvoorbeeld je wasmachine stukgaat).

Energiebesparende maatregelen kunnen zeer rendabel zijn. Volgens onze berekeningen levert verduurzaming al gauw net zoveel op als beleggen. Meer daarover lees je in deze blog.

Toch kan het soms voordeliger zijn om te lenen. Je mag de rente die er wordt gerekend voor je lening namelijk aftrekken van de belasting, waardoor je uiteindelijk netto minder rente betaalt.