Productinformatie isolatieglas

Wat is het verschil tussen regulier dubbel glas en HR+ en HR++(+)-glas?

Het principe van beide glasvormen is hetzelfde. Het verschil zit hem echter in het materiaal. Bij HR-glas is het raam namelijk bewerkt met een extra laagje metaal. Deze flinterdunne laag houdt naast de kortgolvige warmtestraling, ook de langgolvige stralingswarmte tegen. Dit verandert verder niks aan de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Je ziet er dus niets van! Bij HR-glas maakt men onderscheid tussen HR, HR+ en HR++. Dit onderscheid zit hem in de effectiviteit van het laagje dat is aangebracht op het glas.

Wat kost isolatieglas?

De kosten van isolatieglas hangen af van de grootte van jouw woning, het type isolatieglas dat je aanschaft en de roedeverdeling. Ook maakt het uit of alleen het glas vervangen moet worden, het glas inclusief het raam, of dat zelfs de kozijnen ook aan vervanging toe zijn. Het is moeilijk om in te schatten wat isolatieglas kost omdat het van veel factoren afhankelijk is. Namelijk het type glas, grootte van de ramen, maar ook de glasprijs op dat moment. De prijzen veranderen regelmatig.

Daarom raden wij altijd aan om je te laten adviseren door een expert. Dan weet je zeker dat je het juiste type glas laat plaatsen en wat dit kost in jouw specifieke situatie.

Hoe werkt isolatieglas en welke soorten zijn er?

Isolerend dubbelglas bestaat uit twee glasbladen die door een afstandhouder (bijvoorbeeld een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. Het wordt soms ook thermopane glas genoemd. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (de spouw) is gevuld met lucht (HR of HR+) of een gas (HR++). Bij HR++ glas is op één zijde van het glas een dunne coating aangebracht en de spouw is bijvoorbeeld met het edelgas Argon of Krypton gevuld. Krypton zorgt voor een hogere isolatiewaarde. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug dankzij een lagere energierekening.

Wat is de terugverdientijd en het rendement op isolatieglas?

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in isolatieglas hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor isolerend dubbelglas ligt ongeveer tussen de 10 en 15 jaar (of binnen 5 jaar bij vervanging van enkel glas!). De exacte terugverdientijd van de investering in isolatieglas hangt af van jouw persoonlijke situatie en van de huidige gasprijs. Je bespaart na de plaatsing van isolatieglas meteen op de energierekening. Hoe hoger de isolatiewaarde van het aangeschafte glas is, hoe meer je zal besparen op stookkosten.

Wij kunnen de terugverdientijd nauwkeurig voor je berekenen. Vraag daarvoor een van onze adviesdiensten aan en onze adviseurs helpen je graag.

Is mijn woning geschikt voor het plaatsen van isolatieglas?

Het is voornamelijk rendabel om HR++-glas te plaatsen indien er nog enkel glas of gewoon dubbel glas in je woning aanwezig is. Dit verhoogt je wooncomfort, verlaagt omgevingsgeluiden en zorgt voor een lagere energierekening. Als je al HR++-glas hebt is het minder rendabel om naar triple plus te gaan omdat je dit niet snel terugverdiend hebt.

Kozijnen

Je kunt enkel de ruiten vervangen, of ervoor kiezen om ook de kozijnen te laten vervangen. Je kan het isolatiegals alleen plaatsen wanneer de kozijnen nog in een goede staat verkeren. Ze moeten het isolatieglas kunnen dragen. Indien het niet van afdoende kwaliteit is zul je de kozijnen ook moeten vervangen.

Als vuistregel kun je aanhouden dat de kozijnen het best vervangen kunnen worden als deze ouder zijn dan 10 a 15 jaar.

Hoe weet ik welk glas er momenteel in mijn woning aanwezig is?

Het type glas is vaak af te lezen op de aluminium rand in de spouw. Indien je het type glas niet kan aflezen, maar wel een code en de fabrikant, is vaak online goed te vinden welke soort glas het betreft. Mocht het niet lukken om op deze manier erachter te komen welk type glas er in jouw kozijnen zit, kun je dit doen door middel van een vlam. De reflectie van een vlam kan je namelijk vertellen om wat voor een glastype het gaat. Als je een aansteker of lucifer bij het raam houdt en je schuin naar het glas kijkt, zie je bij dubbel- en HR glas vier vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle 4 de vlammetjes dezelfde kleur. Bij HR++ glas zijn het tweede en derde vlammetje een iets andere kleur.

Zit er garantie op isolatieglas van Energiebespaarders?

Op alle producten die via Energiebespaarders worden geïnstalleerd, zit lange productgarantie. Op de meeste isolatiemaatregelen zit 10 jaar garantie. Wil je meer weten over onze specifieke producten en de garanties die hierbij horen, lees dan hier verder over garantie of neem dan contact met ons op via ons contactformulier.