Voorbereiden op huisbezoek adviseur

Komt er binnenkort een adviseur langs voor een huisbezoek? Hier vind je informatie over hoe jij je het beste kan voorbereiden.

Hoe kan ik me voorbereiden op het huisbezoek?

Het huisbezoek duurt ongeveer 1,5 uur, zorg dus dat je thuis bent en dat je genoeg tijd hebt om met de adviseur de woning rond te gaan. Hou er rekening mee dat dit soms iets kan uitlopen.

Zorg dat je gas- en elektra rekening van vorig jaar klaar hebt liggen, of dit eenvoudig kan laten zien door in te loggen. Hiermee kan de adviseur een goede inschatting maken van je besparingen en terugverdientijd.

Heb je een kruipruimte of een zolder? Het kan zijn dat de adviseur hier dan graag een kijkje wil nemen, dus het is goed om alvast te zorgen dat deze goed toegankelijk zijn.

Bedenk ook alvast van tevoren wat je wensen zijn en hoeveel je ongeveer wil besteden. Zo zul je ongetwijfeld ook tegen vragen aan lopen, noteer die vast zodat je die aan de adviseur kunt stellen wanneer hij langskomt.

Hoe check ik welk glas ik in mijn woning heb?

Je kunt eenvoudig zelf controleren welk glas er in je huidige woning aanwezig is.

Allereerst is dit op te zoeken in documentatie over je huis, denk aan een aankoopbrochure of een bouwkundig- of taxatierapport. Of een factuur van de ramen die zijn geplaatst.

Wanneer je deze documentatie niet tot je beschikking hebt, kun je het ook zelf nagaan.

  • Enkel glas is eenvoudig te herkennen omdat er maar één glasplaat zichtbaar is

  • Heb je dubbel glas? Dan zie je dus twee glasplaten en daarnaast herken je dubbel glas aan de aluminium strip die tussen de twee glasplaten is geplaatst

  • Hoe herken je HR++-glas? Dit lijkt vrij veel op gewoon dubbel glas. Je kunt dit controleren door te kijken naar de aluminium strip, hierop staat dit aangegeven. Als er HR bij staat dan is het HR++-glas. Je kunt ook de code Googlen. Je kunt dan op de site van de fabrikant nagaan welk type glas het is.

  • Je kunt ook een test doen met een brandende lucifer of een aansteker. Als je deze voor het glas houdt en je ziet vier vlammetjes die allemaal dezelfde kleur hebben, dan is het dubbel glas. Indien de kleuren van elkaar verschillen, dan is het HR++- glas. Eventueel kun je het ook doen met de zaklamp van je mobiele telefoon, maar hiermee is het wel iets lastiger te zien.

Hoe weet ik of er een spouwmuur aanwezig is in mijn woning en hoe goed deze is geïsoleerd?

Allereerst is het handig om te weten of je een spouwmuur hebt. Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning, die uit 2 delen bestaat. De spouw is de ruimte die zich tussen deze twee delen bevindt. Er kan veel warmte ontsnappen als deze niet (goed) is geïsoleerd. Je kunt eenvoudig zien of je een spouwmuur hebt door bij een deuropening de dikte van je buitenmuur te meten. Bij een dikte van minimaal 25 centimeter is er zeker een spouw aanwezig. Zo niet, dan is de spouw heel dun of niet aanwezig en kan er waarschijnlijk dus niet geïsoleerd worden.

De volgende vuistregel kan worden gehanteerd om na te gaan of je spouwmuur geïsoleerd is:

  • voor 1975: bij de bouw niet goed geïsoleerd

  • 1975 - 1992: bij de bouw matig geïsoleerd

  • 1992 en later: bij de bouw reeds goed geïsoleerd

Check of er spouwmuurisolatie aanwezig is

Als er plastic of metalen ventilatieroosters zijn geplaatst dan is de spouw in de gevel hoogstwaarschijnlijk al geïsoleerd. Je kunt altijd laten controleren door een adviseur of de kwaliteit van de geplaatste isolatie nog op orde is. De adviseur kan namelijk door een klein gaatje te boren met een camera in de muur controleren of er eventueel mogelijkheid is om na te isoleren.

In de verkoopbrochure, het bouwkundig rapport of het taxatierapport van de woning staat meestal ook vermeld of de gevels geïsoleerd zijn.