Energie prijsplafond

In Nederland was en een energieprijsplafond in 2023, dit was een tijdelijke maatregel om huishoudens te beschermen tegen hoge energieprijzen.

Energiebespaarders

Wat is het energie prijsplafond?

In Nederland werd er in 2023 een tijdelijk energieprijsplafond ingesteld door de overheid om huishoudens te beschermen tegen de stijgende energieprijzen. Dit plafond geldt voor gas en elektriciteit en is bedoeld om te voorkomen dat mensen met hoge energiekosten in financiële problemen komen.

Voor 2023 was het energieprijsplafond als volgt:

  • Gas: Het prijsplafond was €1,50 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas verbruik.

  • Elektriciteit: Het plafond was €0,70 per kWh voor de eerste 2.900 kWh elektriciteit verbruik.

Dit betekent dat huishoudens met een normaal verbruik tegen deze prijzen hun energie konden afnemen, ongeacht de marktprijzen. Het doel was om de stijgende kosten voor energie te compenseren en de impact op huishoudens te beperken.

Het energieprijsplafond was een tijdelijke maatregel die in 2023 van kracht was, maar de details en verlengingen van dergelijke regelingen kunnen variëren. Het is dus goed om te checken of er updates of nieuwe regelingen zijn voor 2024 en verder.

Prijsplafond stopt: wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 januari 2025 is er in Nederland geen prijsplafond meer voor gas, elektriciteit en stadsverwarming. Je betaalt dan weer het tarief dat in je energiecontract staat. Het prijsplafond werd in 2023 ingevoerd om huishoudens te beschermen tegen hoge energieprijzen. Nu het stopt, verandert er veel voor huishoudens. Wat betekent dit voor jou en hoe kun je in 2025 je energiekosten zo laag mogelijk houden?

Waarom is het prijsplafond afgeschaft?

Het prijsplafond wordt na 2023 niet verlengd. Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn de extreme prijspieken van 2023 voorbij, en worden zulke pieken op korte termijn niet verwacht. Ook zijn er weer vaste energiecontracten beschikbaar met prijzen onder het prijsplafond. Daarom heeft het kabinet besloten om het prijsplafond af te schaffen.

Er komt geen vervanging voor het prijsplafond. De energieprijzen zijn stabieler geworden, en consumenten kunnen zelf kiezen voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract.