Met deze kleine maatregelen die je zelf kunt installeren kun je een hoop energie en kosten besparen.
Voordat de verwarming weer aan gaat in de winter, is het slim om je radiatoren te ontluchten. Dit zorgt ervoor dat ze sneller en beter warm worden, wat energie bespaart. Het voorkomt ook tikkende of andere vreemde geluiden door luchtbellen en vermindert de kans op corrosie. Ontluchten kun je gemakkelijk zelf doen met deze stappen:
Voorbereiden: Zet de verwarming minstens 10 minuten aan zodat de lucht zich bij de ontluchtingsventielen verzamelt. Zorg dat je een doekje en een ontluchtingssleutel bij de hand hebt.
Verwarming uitzetten: Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen. Je kunt ook de stekker van de cv even uittrekken.
Afkoelen: Wacht 10 minuten zodat het systeem kan afkoelen. Begin met de radiator op het laagste punt in huis en werk naar boven toe.
Radiator ontluchten: Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten. Houd een doekje bij het ventiel en draai het met de ontluchtingssleutel open. Zodra er water uitkomt, draai je het ventiel weer dicht.
Expansievat ontluchten: Probeer ook het expansievat (meestal een rood, rond vat bij de ketel) te ontluchten. Als dit niet lukt, is dat geen probleem.
Afsluiten: Draai de radiatorkranen weer open als je klaar bent en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Waterdruk controleren: Controleer of de waterdruk van de cv-ketel in het groene gedeelte staat (meestal tussen 1,5 en 2 bar). Als de druk te laag is, vul dan de ketel bij.
Regenwater is perfect om je tuin mee te besproeien. Zo bespaar je veel schoon drinkwater.
Net zoals bij een waterbesparende douchekop kun je ook je kraan zo aanpassen dat je minder water verbruikt. Veel kranen hebben al een doorstroombegrenzer, en anders kun je er een kopen voor een klein bedrag. Voor kranen waarbij je af en toe veel water nodig hebt, zoals voor het vullen van een emmer, is een doorstroombegrenzer met ecobooster handig. Hiermee kun je met een druk op de knop schakelen tussen de spaarstand en een krachtige waterstraal.
Een waterbesparende douchekop vermindert zowel je water- als energieverbruik, omdat er minder water verwarmd hoeft te worden. De doorstroming wordt verminderd en er wordt lucht aan het water toegevoegd, zodat je nog steeds een fijne waterstraal hebt. Bovendien hoeft een duurzame warmteopwekker, zoals een warmtepomp, mogelijk minder krachtig te zijn als je minder warm water nodig hebt, wat weer ruimte en kosten bespaart.
Bij het vervangen van je vaatwasser of wasmachine kan het handig zijn om een Hotfill-systeem te overwegen. In plaats van elektrisch water te verwarmen, sluit je het apparaat aan op een warmwaterleiding van je gasketel of warmtepomp, die dit veel efficiënter doet. Controleer wel of zo’n leiding aanwezig is of kan worden aangelegd.
Je verbruikt misschien meer energie dan nodig is door ruimtes te verwarmen waar je niet bent. Met zoneregeling kun je de verwarming in elke ruimte apart instellen. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor energiebesparing.
Heb je ’s avonds vaak last van kou bij je ramen? Dan kunnen dikkere gordijnen helpen. Ze verminderen de koudestraling van de ramen en verhogen je comfort. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de radiatoren hangen, anders blokkeren ze de warmte. Dupli plisségordijnen zijn ook een goede keuze; door hun honingraatstructuur isoleren ze met stilstaande lucht.
Als het lang duurt voordat je ruimtes warm worden, kunnen radiatorventilatoren helpen. Deze ventilatoren, die je onder of op de radiator plaatst, zorgen ervoor dat de warmte sneller en gelijkmatiger door de ruimte verspreidt. Ze zijn ook handig als de radiator niet helemaal vrij staat of een omkasting heeft.
Om te voorkomen dat de warmte van je radiatoren snel verloren gaat, kun je radiatorfolie gebruiken. Deze folie reflecteert de warmtestraling van de radiator terug in de kamer. Het aanbrengen is een kleine ingreep die je vaak snel terugverdient. Je kunt de folie bij bijna elke bouwmarkt kopen en het is makkelijk zelf aan te brengen.
Tussen de warmteopwekker en de warmteafgifte gaat vaak veel warmte verloren via de verwarmingsleidingen. Isoleren van deze leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals je kruipruimte, zorgt ervoor dat de warmte alleen in de gewenste ruimtes terechtkomt. Let op: drinkwaterleidingen moet je niet isoleren vanwege het risico op legionella.
Met deze tips kun je zelf gemakkelijk flink elektriciteit gaan besparen zonder grote investering.
In een tochtig huis voelt het snel kouder aan, waardoor je de thermostaat hoger zet. Beter is het om naden en kieren te dichten, zo bespaar je energie en verhoog je het comfort.
Ventilatie kost energie doordat warme lucht verdwijnt en frisse lucht binnenkomt, maar het is essentieel voor je gezondheid. Slim ventileren helpt energieverlies te beperken, afhankelijk van het type ventilatie in je huis: natuurlijk, mechanisch of balansventilatie.