Energiezuinig ventileren

Door de ventilatie in je woning goed te regelen beperk je energieverlies.

ventilatierooster

Ventilatie kost energie doordat warme lucht verdwijnt en frisse lucht binnenkomt, maar het is essentieel voor je gezondheid. Slim ventileren helpt energieverlies te beperken, afhankelijk van het type ventilatie in je huis: natuurlijk, mechanisch of balansventilatie.

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Wil je je ventilatie verbeteren, maar kunnen of willen je geen ventilatiekanalen plaatsen? Dan is decentrale ventilatie een goede oplossing. Hierbij plaats je een gevelventilatie-unit in een veelgebruikte, verwarmde ruimte zoals de woonkamer. Deze unit regelt de aan- en afvoer van lucht en gebruikt de warme, afgevoerde lucht om de nieuwe frisse lucht alvast op te warmen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en ervaar je minder koude lucht. De roosters zijn klein, vanaf baksteenformaat, en kunnen bijna overal worden geïnstalleerd. Wij raden aan om in de badkamer, keuken en toilet mechanische afzuiging te gebruiken als het mogelijk is; voor de overige ruimtes volstaat natuurlijke toevoer van lucht.

Balansventilatie

Balansventilatie is een type mechanische ventilatie dat niet alleen lucht afvoert, maar ook toevoert. Dit systeem zorgt voor gezonde lucht in huis als het goed is aangelegd en onderhouden. Balansventilatie heeft de naam omdat het evenveel lucht aan- als afvoert. Vaak zit er ook een warmteterugwin-unit (wtw) in die koude buitenlucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht, waardoor het energiezuinig is. Je kunt het systeem ook vraaggestuurd maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten, voor nog meer besparing.

Tips voor balansventilatie:

  • Als je naar een huis met balansventilatie verhuist, laat het dan controleren door een deskundige en vraag naar onderhoudsrapporten en een gebruikshandleiding.

  • Maakt het systeem lawaai? Laat het dan nakijken door een installateur.

  • Zet balansventilatie nooit uit, behalve bij een ramp of tijdens onderhoud. Trek de stekker uit of schakel het uit via de meterkast (plak een sticker bij de juiste schakelaar).

  • Zet het systeem op de hoogste stand tijdens het koken, douchen, klussen, wasdroog, of als er veel mensen thuis zijn.

  • Maak filters en ventielen regelmatig schoon. Gebruik een stofzuiger voor de filters en een sopje voor de ventielen. Vervang de filters minstens twee keer per jaar.

  • Zorg voor minimaal 1,5 cm ruimte onder binnendeuren of gebruik ventilatieroosters in binnenmuren of -deuren om luchtstromen te bevorderen.

Mechanische ventilatie

Mechanische luchtafvoer zorgt ervoor dat de lucht in huis continu ververst wordt, doordat het systeem lucht uit je woning zuigt. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters en ramen. Dit systeem zorgt voor gezonde lucht, maar goed gebruik en onderhoud zijn cruciaal. Mechanische ventilatie is vaak beter dan natuurlijke ventilatie als je het goed doet.

Balansventilatie is een type mechanische ventilatie dat niet alleen lucht afvoert, maar ook toevoert.

Tips voor mechanische ventilatie:

  • Zorg ervoor dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan via roosters of open ramen. Dit is extra belangrijk bij mechanische ventilatie. Als je huis volledig afgesloten is, kan de ventilatie lucht uit de kruipruimte aanzuigen, wat vocht, schimmel en radongas kan bevatten.

  • Zorg voor goede luchtstroming in huis met minstens 1,5 cm ruimte onder binnendeuren of door ventilatieroosters in muren of deuren te plaatsen.

  • Zet de mechanische ventilatie nooit uit, behalve bij onderhoud of bij officiële adviezen om ramen en deuren te sluiten in geval van een ramp. Als er geen stekker is, zet dan de schakelaar in de meterkast om van de groep die de ventilatie bedient, en plak een sticker bij de juiste schakelaar.

  • Ventileer je ruimtes regelmatig, maar houd ramen in de winter niet langer dan een half uur open om onnodig warmteverlies te voorkomen.

Natuurlijke ventilatie

In oude huizen zonder mechanische ventilatie moet je het vaak doen met roosters, klepraampjes, naden en kieren. Soms is deze natuurlijke ventilatie niet genoeg. Schone lucht is belangrijk voor je gezondheid, dus goede ventilatie is nodig: verse lucht moet binnenkomen en vervuilde lucht moet weg.

Als je naden en kieren hebt dichtgemaakt tegen tocht en warmteverlies, en je houdt ook roosters en klepraampjes dicht om kou te vermijden, kan de luchtkwaliteit verslechteren. Gelukkig kun je zelf iets doen om dit te verbeteren.

Tips voor natuurlijke ventilatie:

  • Rook niet binnen en ventileer extra tijdens koken, douchen of als er veel mensen thuis zijn door een raam open te zetten.

  • Laat ventilatieroosters en klepraampjes open als je thuis bent voor goede luchtcirculatie.

  • Houd roosters schoon.

  • Zorg ervoor dat lucht vrij kan doorstromen, bijvoorbeeld via de ruimte onder deuren of roosters in muren of deuren.

  • Zorg voor goede ventilatie in de keuken en badkamer met een afzuigkap of ventilator