Productinformatie vloerisolatie

Wat houdt Rd-waarde en Rc-waarde in?

De Rd-waarde (Resistance Declared) wordt doorgaans ook wel de R-waarde genoemd. Met deze eenheid wordt de warmteweerstand van het isolerende materiaal aangeduid.

De Rc-waarde (Resistance Construction) is eveneens een eenheid die warmteweerstand aanduidt. Het verstchil met de Rd-waarde is dat de Rc-waarde de warmteweerstand van de algehele huisisolatie aangeeft. Bijvoorbeeld het isolerend vermogen van dak- vloer- en spouwmuurisolatie gecombineerd.

Is mijn woning geschikt voor vloer- of bodemisolatie?

Er kan alleen vloer- of bodemisolatie worden geplaatst indien je een kruipruimte in de woning hebt.

Dit komt omdat de isolatie wordt aangebracht aan de onderkant van de begane grondvloer en hier moet dus gewerkt kunnen worden . Om te kijken of jij een kruipruimte hebt, kun je het beste kijken bij de voordeur of in de meterkast, of hier een toegangsluik te vinden is. Het kan ook zijn dat het luik dichtgemaakt is. In dat geval is het altijd mogelijk om op de bouwtekening van je huis te zien of er een kruipruimte is.

De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter of hoger zijn, alleen dan is het mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer. Als de kruipruimte 50 cm of hoger is, is deze hoog genoeg voor een persoon om in te werken. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. Bij houten vloeren kan er isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. De isolatiewaarde die hiermee behaald kan worden is hoger dan bij bodemisolatie. Men noemt deze vorm van isoleren meestal vloerisolatie.

Indien je vloer lager dan 50 centimeter hoog is kun je wel bodemisolatie plaatsen. Dit wordt dus aangebracht op de grond van de kruipruimte.

Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, kan de vloer toch geïsoleerd worden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een isolerend ondertapijt aan te brengen. Het keerpunt is wel dat de vloer enkele centimeters hoger komt te liggen.

Wat zijn de kosten en hoe snel verdien ik vloerisolatie terug?

Vloerisolatie is een goede investering om je energierekening mee te verlagen en je wooncomfort te verhogen. Maar wat zijn de kosten van vloerisolatie en hoeveel ga je ermee besparen op je energierekening? De kosten van een vierkante meter vloerisolatie liggen ongeveer tussen de €20 en €35. Dit is de prijs inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Deze prijs hangt natuurlijk af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het type isolatiemateriaal.

Terugverdientijd

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in vloerisolatie hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Gasprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor vloerisolatie ligt tussen de 4 en 7 jaar. Dan heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien. De Energiebespaarders rekenen volgens de NEN-7120 standaarden. Wij berekenen de terugverdientijd en deze vind je onder andere terug op de offerte.

Kan het isoleren van mijn vloer leiden tot vochtproblemen?

Nee. Het is eerder omgekeerd. Als je vloer niet is geïsoleerd kan worden leidt dit eerder tot vochtproblemen. Naast het feit dat je vloer koud aanvoelt zonder vloerisolatie, vormt vocht vaak een probleem op de begane grondvloer. Een vochtige vloer kan gaan rotten of schimmelen en dat is niet goed voor de gezondheid. Ook huismijt gedijt bijvoorbeeld goed in deze omstandigheden. Vloerisolatie gaat vochtproblemen in je woning juist tegen. Het isolatie materiaal houdt namelijk het vocht uit de kruipruimte tegen. Verder zorgt kou ervoor dat vocht neerslaat in de vorm van condens. Dit doet het op de koudste plek in het huis. Door het isoleren van de vloer voorkom je dus dat het vocht hier terecht komt.

Zit er garantie op vloerisolatie van Energiebespaarders?

Op alle producten die via Energiebespaarders worden geïnstalleerd, zit lange productgarantie. Op de meeste isolatiemaatregelen zit 10 jaar garantie. Wil je meer weten over onze specifieke producten en de garanties die hierbij horen, lees dan hier verder over garantie of neem dan contact met ons op via ons contactformulier.