Energie prijsplafond

Sinds 1 januari 2023 moeten alle energieleveranciers voor dezelfde vaste prijs hun energie aanbieden. Dit heet het Prijsplafond.

Wat is het energie prijsplafond?

Dit is een regeling vanuit de overheid om de energierekening betaalbaar te houden. Sinds 1 januari 2023 moeten alle energieleveranciers voor dezelfde vaste prijs hun energie aanbieden. Dit vaste tarief geldt tot een bepaald verbruik. Ga je daarboven? Dan betaal je meer. Zo blijft energie betaalbaar voor huishoudens met de kleinste portemonnee en wordt de samenleving tegelijkertijd gestimuleerd om minder energie te verbruiken door onder het maximale verbruik te blijven.

Hoe werkt het energie prijsplafond?

Je kan het zien als een bundel, zoals de meesten ook hebben voor de mobiele telefoon. Je spreekt een bepaald verbruik af voor een bepaalde prijs en een bepaalde tijd (maand/jaar). Gebruik je meer in die periode? Dan betaal je over dat deel een hogere prijs. Jouw energieleverancier bepaalt zelf dat bedrag.

Voor wie geldt het energie prijsplafond?

Het Energie Prijsplafond geldt voor iedereen met een energiecontract. Zowel gasverbruikers als huishoudens met stadswarmte.

De tarieven van het energie prijsplafond gelden alleen als de tarieven in je energiecontract hoger zijn. Als je een vast energiecontract hebt met een lager tarief, is de energieleverancier verplicht om het contract na te leven. Ook als je een variabel contract hebt, kan het zijn dat je tarief onder het prijsplafond duikt. Dan geldt het tarief dat je met je leverancier hebt afgesproken. 

Op hoeveel verbruik is het verbruiksplafond vastgesteld?

Het jaarlijkse maximum energieverbruik, ook wel het verbruiksplafond genoemd, is vastgesteld op:

  • 1200 kuub aan gas;

  • of 37 gigajoule aan stadsverwarming;

  • en/of 2900 kWh aan stroom.

Wat zijn de tarieven onder het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond is vastgesteld op 2900 kWh stroom en/of 1200 m³ gas of 37 gigajoule aan stadsverwarming per jaar. Over dit verbruik betaal je het prijsplafond-tarief. 

De tarieven zijn als volgt:

  • Stroom: € 0,40 per kWh;

  • Gas:  € 1,45 per m³;

  • Stadsverwarming:  € 47,38 per GJ stadswarmte.

Maakt het uit wanneer ik mijn contract hebt afgesloten?

Ja! En hier wordt het verhaal een stukje ingewikkelder. De tarieven die hierboven worden genoemd zijn op jaarbasis. Echter, de overheid rekent ‘een jaar’ niet van 1 januari tot 31 december. Een verbruiksjaar start op de datum dat jij je contract hebt afgesloten. 

Heeft dat gevolgen op jouw afrekening? Ja! De overheid heeft maximumtarieven per dag berekend die opgeteld het jaarlijkse prijsplafond vormen. In de zomer ligt het plafond lager dan in het voor- en najaar. 

Wanneer is dat onvoordelig? Stel je jaarafrekening krijg jij al in februari, en de wintermaanden zijn koud, dan verbruik je zeer waarschijnlijk meer dan het prijsplafond. Je krijgt dan direct die rekening en je hebt dan geen maanden meer om het te compenseren door minder te gebruiken dan het prijsplafond. 

Het jaarlijkse verbruiksplafond wordt als het ware in tweeën geknipt op een punt dat afhankelijk is van jouw contractdatum. Is die afrekening midden in het jaar dan heb je het waarschijnlijk beter getroffen: want dan heb je koude en warme maanden, en kan je het verbruik compenseren. Het is dus belangrijk om te weten wanneer je jaarcontract in is gegaan.

Kan ik beter een nieuw contract afnemen?

Als je contractdatum in februari is, kan het voordelig lijken om een nieuw contract te nemen om de afrekening vooruit te schuiven zodat je mogelijkheid hebt op compensatie van hard stoken. Echter liggen de energieprijzen voor nieuwe contracten begin 2023  nog steeds heel hoog. Het Energie Prijsplafond is een tijdelijke maatregelen en voor je het weet zit je daarna vast aan die nieuwe hoge prijzen. 

Het ligt echter wel in de lijn der verwachting dat, gegeven de huidige inkoopprijzen, energieleveranciers in de buurt van het prijsplafond dan wel daaronder gaan zitten in de loop van 2023. Overstappen naar een nieuw contract kan dus wel lonen.

Hoe weet ik of ik boven of onder het prijsplafond val?

Het kabinet verwacht dat 60 procent van de huishoudens onder het prijsplafond uitkomt, waarmee er rekening mee wordt gehouden dat iedereen zo'n 10 procent bespaart op energie. 40 procent zit daar dus boven. 

Omgerekend in  euro’s komt het prijsplafond  ongeveer neer op 242 euro per maand. Als je eind 2022 minder betaalde, is de kans groot dat je dit jaar onder het prijsplafond blijft.

Ik verbruik meer dan gemiddeld, wat betekent het prijsplafond voor mij?

Zit je met je verbruik boven het verbruiksplafond, dan is er kans dat je juist meer gaat betalen dan nu. De grote energiemaatschappijen Essent en Vattenfall hebben hun tarieven per 1 januari namelijk fors verhoogd. En voor al het verbruik dat boven dat plafond zit, betaal je de volle prijs en meer, omdat ook de belastingen op energie omhoog gaan.

Uit de berekeningen van het CPB blijkt dat het voordeel van het prijsplafond deels teniet wordt gedaan door de verhoging van de energiebelasting.

Loont verduurzamen nog ondanks prijsplafond?

Ja, juist! Het prijsplafond is een tijdelijke regeling die voor een deel van de huishoudens de lasten verlicht. Maar net als de energiebijdragen eind 2022, komt er een einde aan. Daarnaast weten we niet zeker wat de energieprijzen gaan doen op langere termijn.

 Door maatregelen toe te passen als zonnepanelen en een warmtepomp kun je jezelf voorzien van warmte en stroom. Buiten dat het geld bespaart en goed is voor het milieu, geeft het ook een stukje onafhankelijkheid.