Btw op zonnepanelen

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt een btw-tarief van 0%.

Vanaf 2023 geldt een btw-tarief van 0% op zonnepanelen. Lees hier waar je op moet letten als je zonnepanelen hebt aangeschaft.

Hoeveel btw zit er op aanschaf en installatie zonnepanelen?

Vanaf 2023 geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning een btw-tarief van 0%. De overheid heeft eind 2022 een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief te verlagen van 21% naar 0%.

Waarom is het btw-tarief aangepast?

In de praktijk leverde de 21% btw voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst een aanzienlijke administratieve en uitvoeringslast op. Nu hebben woningeigenaren wel een financieel voordeel, maar hoeven daarvoor geen stappen te ondernemen.

Mijn zonnepanelen liggen niet op de woning, welk btw-tarief geldt nu?

Het btw-tarief van 0% geldt alleen als de zonnepanelen op of bij een woning worden geplaatst. Daarbinnen valt dus óók bijvoorbeeld een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Over welke onderdelen van installatie geldt het btw-tarief?

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers.

Ook geldt het 0%-tarief voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van de zonnepanelen. Let op: het 0%-tarief geldt wel op het maken van één extra groep voor de zonnepanelen in de meterkast, maar niet op het vervangen van de hele meterkast. Op het vervangen van de hele meterkast wordt 21% btw gerekend. De btw op het vervangen van de hele meterkast kan wel teruggevraagd worden indien dit nodig is voor een veilige werking van de installatie.

Vogelbescherming en bijvoorbeeld dakaanpassingen vallen niet onder het 0% tarief. Hiervoor wordt 21% btw in rekening gebracht te worden. De btw hierover kan meestal wel teruggevraagd worden.

Let op: Je kan alleen btw terugkrijgen als de factuur én het energiecontract op uw naam staan. Volg dit stappenplan om de btw terug te vragen.

Wat betekent een btw-tarief van 0% voor mij?

Omdat je geen btw meer hoeft te betalen, hoef je hier dus geen btw meer over terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte zoals voor 2023 kan dus niet meer.

Moet ik mij aanmelden als ondernemer met zonnepanelen?

De Belastingdienst ziet iedereen met zonnepanelen als btw-ondernemer. Dat komt doordat je met zonnepanelen energie levert aan een energiemaatschappij. Dit zien zij als een betaalde dienst. Toch hoef je jezelf niet meer aan te melden als btw-ondernemer als jouw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Ik ben ondernemer, moet ik btw op zonnepanelen betalen?

Wanneer de zonnepanelen op jouw woning worden geplaatst, betaal je hierover  geen btw en kan je die dus ook niet terugvragen. Met de zonnepanelen lever je energie terug aan de energiemaatschappij, en dat blijft voor ondernemers wel een met btw belaste activiteit. Dit geeft je aan in je btw-aangifte.

Mijn installatie was in 2022, maar de factuur komt in 2023, wat nu?

Worden de zonnepanelen wel op of bij een woning geplaatst? Dan is de factuurdatum bepalend voor welk btw-tarief er wordt gefactureerd. Is de factuurdatum in 2022, dan geldt een btw-tarief van 21%. Is de factuurdatum in 2023, dan geldt 0% btw.

Wat is het btw-tarief op nieuwbouw zonnepanelen?

Als je een nieuwbouwwoning koopt met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking, dan worden dat geïntegreerde zonnepanelen genoemd. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Ik heb in 2022 een aanbetaling gedaan inclusief 21% btw, kan ik dat nog terugkrijgen?

Dat kan zeker nog! Om de btw terug te vragen, moet je jezelf aanmelden als btw-ondernemer via de Opgaaf Zonnepaneelhouders. Na deze aanmelding krijg je een btw-aangifte, waarmee je de btw kunt terugvragen. Ook kun je in de Opgaaf meteen kiezen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen voor aangiftetijdvakken. Je hoeft hiermee niet te wachten tot de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Let op: Je kan alleen btw terugkrijgen als de factuur én het energiecontract op uw naam staan. Volg dit stappenplan om je btw op zonnepanelen terug te vragen.

Gerelateerde artikelen

Productinformatie zonnepanelen

Na de installatie van zonnepanelen

Informatie over onderhoud van je zonnepanelen, hoe je ze kunt aanmelden om stroom terug te leveren en meer.

Omvormer