Extra zonnepanelen plaatsen

Hier lees je waar je op moet letten als je extra panelen toevoegt aan je huidige zonnepanelensysteem, of als je een tweede zonnepanelensysteem laat plaatsen.

Kan ik het beste extra zonnepanelen plaatsen of een tweede zonnepanelensysteem laten plaatsen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je jouw huidige zonnepanelensysteem wil uitbreiden met extra zonnepanelen om meer stroom op te wekken. Of zelfs een tweede zonnepanelensysteem laat plaatsen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen, lees hier meer over welke vorm bij jou past. Daarnaast lees je waar je verder rekening mee dient te houden in relatie tot de Kleine Ondernemingsregeling en de btw-teruggave.

Waarom uitbreiden of zonnepanelen bijplaatsen?

De salderingsregeling (waarbij je stroom kunt terugleveren en daarvoor een vergoeding krijgt) wordt langzaam afgebouwd. Daarom kan het slim zijn om manieren te zoeken om meer van de stroom die je opwekt zelf te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door een warmtepomp of elektrische auto aan te schaffen. Zo kan je meer van de stroom die je opwekt zelf gebruiken om te voorkomen dat je teruglevert tegen een lagere vergoeding. En in het geval van een warmtepomp je gasverbruik verminderen.

Kan ik beter zonnepanelen bijplaatsen of mijn systeem uitbreiden?

In dit voorbeeld gaan we uit van een dak waar 8 panelen op liggen. Er is ruimte voor meer zonnepanelen; we leggen uit welke optie voor jou het meest gunstig is.

Je huidige zonnestroomsysteem uitbreiden


Als er voldoende ruimte is, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan je huidige zonnestroomsysteem toe te voegen om jouw opbrengst op te hogen.

Je dient hierbij wel te controleren of de omvormer geschikt is voor het benodigde vermogen. Het kan dus zijn dat je een nieuwe omvormer nodig hebt.

Het is ook belangrijk om te kijken of je mogelijk de zonnepanelen bij dezelfde installateur kan aanschaffen. Soms kan het voorkomen dat er bij defecten door de installateurs naar elkaar gewezen wordt en de problemen niet worden verholpen. Door je panelen bij dezelfde installateur aan te schaffen, voorkom je dat dit voorkomt.

Extra zonnepanelensysteem bijplaatsen

Heb je een tweede dakoppervlak waar extra zonnepanelen geplaatst kunnen worden? Dan is het verstandig om te kiezen voor een tweede zonnepanelensysteem. Het voordeel van twee losse systemen is dat je profiteert van twee maal het optimale rendement. Er is geen sprake van afhankelijkheid van de levensduur van je eerste set zonnepanelen (bijvoorbeeld doordat een omvormer eerder aan vervanging toe is).

Je voorkomt hiermee ook direct dat je jouw zonnepanelen systeem door twee verschillende installateurs laat plaatsen, wat weer problemen kan veroorzaken als er een defect zou optreden.

Hoe zit het met de Kleine Ondernemersregeling bij uitbreiding van zonnepanelen?

Als eigenaar van zonnepanelen moet je officieel geregistreerd zijn als ondernemer bij de Belastingdienst. Jouw zonnepanelensysteem wordt namelijk gezien als 'kleine onderneming', omdat je ook stroom kunt terugleveren tegen vergoeding. Door gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling kun je vrijgesteld worden van het betalen van belasting.

Als je zonnepanelen wil bijplaatsen, sta je dus waarschijnlijk al ingeschreven als ondernemer bij de Belastingdienst. Waar moet je op letten?

  • Voorwaarde om in de KOR te blijven met uitbreiding van het systeem is dat de totale btw-teruggave op aankoop en installatie niet hoger ligt dan €2.500. In de meeste gevallen is dit niet zo. Het zou betekenen dat er meer dan €11.929 is betaald voor aanschaf en installatie. Echter, door uitbreiding zou het kunnen dat deze max wordt overschreden. Tel dus de kosten van het originele systeem en het nieuwe systeem bij elkaar op.

  • Belangrijk: wanneer de plaatsing van het originele systeem langer dan 4 kalenderjaren geleden is zijn hoef je die btw-teruggave niet erbij op te tellen.

Meer over de Kleine Ondernemersregeling.

Heb ik nog recht op btw-teruggave bij de aanschaf en installatie van extra zonnepanelen?

Waarschijnlijk heb je bij de eerste set zonnepanelen al 21% btw teruggekregen. Dit zit net iets anders bij het plaatsen van extra panelen of een tweede zonnestroomsysteem. Om wederom aanspraak te maken, zul je de deelname in de Kleine Ondernemersregeling (KOR) moeten opzeggen.

Om willekeurig in- en uitschrijven te voorkomen heeft de KOR een lock-upperiode van drie jaar.

  • Dit houdt in dat, wanneer je je hebt ingeschreven voor de KOR, je geen mogelijkheid hebt tot uitschrijving in de drie daaropvolgende jaren (tenzij de zonnepanelen worden verkocht).

  • Wanneer je je toch uitschrijft, kun je je pas na drie jaar weer aanmelden.

Dit betekent dus dat je, om aanspraak te maken op de btw-teruggave, jezelf eerst moet uitschrijven voor de KOR en na 3 jaar jezelf weer opnieuw moet inschrijven. Je moet in de tussentijd ieder kwartaal belastingaangifte doen. Dat maakt de btw-teruggave op een uitbreiding dus minder interessant en is daarom ook niet aan te raden.