Kosten en opbrengst zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen nu eigenlijk op? En wat kosten zonnepanelen? Hier lees je er alles over.

Hoe verdien ik zonnepanelen terug en wat is de terugverdientijd?

Omdat je na de initiële investering in zonnepanelen, niet meer voor je stroom hoeft te betalen uit het elektriciteitsnet, gaat je energierekening meteen flink omlaag. Ook worden de panelen steeds efficiënter. In 2008 duurde het ongeveer 10 tot 15 jaar om je investering terug te verdienen, in 2017 is dit nog maar tussen de 6 en 8 jaar. De exacte terugverdientijd kan dus wat variëren. Factoren die op de terugverdientijd van invloed zijn, zijn de opbrengst van het systeem per jaar, de elektriciteitsprijs, de aanschafprijs van het systeem en een inflatiecorrectie.

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend met de besparing.

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs)

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt tussen de 6 en 8 jaar. Na 6-8 jaar heb je de investering al volledig terugverdiend en vanaf dat moment kun je jouw jaarlijkse besparing als pure winst zien.

Wat kosten zonnepanelen?

Momenteel is er enorm veel vraag naar zonnepanelen. Door materiaaltekorten (chiptekorten) en tekort aan arbeidskrachten, zijn de prijzen van zonnepanelen hoger geworden. Verschillende economische ontwikkelingen maken dat de prijzen van zonnepanelen veel fluctueren. Daarnaast verschillen prijzen natuurlijk per merk en afhankelijk van de wensen die je hebt. Het is daarom lastig een inschatting te geven. Je kunt om deze redenen beter een offerte aanvragen zodat je zeker weet wat zonnepanelen in jouw specifieke situatie kosten.

Gelukkig is er de aantrekkelijke De Energiebespaarlening en kun je de btw terugvragen van de aanschaf van de zonnepanelen. Zo kun je zonnepanelen gunstig financieren. Helaas kun je in 2017 geen landelijke subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen, dus check altijd of er lokale regelingen zijn in jouw gemeente.

Hoe wordt de opbrengst van de zonnepanelen op mijn dak berekend?

De opbrengst van een zonnestroomsysteem wordt berekend door de volgende factoren te vermenigvuldigen:

  • Het aantal panelen

  • Het vermogen van een zonnepaneel

  • Zoninstraling gegeven de hoek en oriëntatie (oftewel de ligging van de woning)

  • De verliesfactor van de efficiëntie van de omvormer en de rest van het systeem

  • Verlies door schaduw

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel panelen er op jouw dak passen. Hier wordt meteen al onderscheid gemaakt tussen de verschillende zijden, waarbij een dakoriëntatie op het zuiden het hoogst mogelijke rendement geeft. Ook belangrijk is om goed te kijken of er obstakels in de omgeving zijn, denk aan een boom of schoorsteen, die voor schaduwvorming kunnen zorgen. Aan de hand van deze factoren wordt het maximaal bruikbare dakoppervlak berekend en kan een 'legplan' worden gemaakt voor de panelen die binnen het bruikbare dakoppervlak passen. Verder is het belangrijk bij de berekening van de efficiëntie om te kijken naar de hoek van het dak. Zonnepanelen presteren in Nederland namelijk optimaal onder een hoek van 36°. Laat altijd een expert meekijken naar jouw situatie om de situatie van jouw dak goed in kaart te brengen.

Wij berekenen gratis de opbrengst van een zonnestroomsysteem op jouw dak.

Werken zonnepanelen alleen als de zon schijnt?

Nee, ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen wel degelijk energie op. Zonnepanelen werken wel alleen overdag. Er moet immers wel licht zijn, maar dat is er ook voldoende op een bewolkte dag. De opbrengst van zonnepanelen is wel beter op een zonnige dag, maar ze werken het hele jaar door. Het is daarom ook in Nederland rendabel om je eigen stroom op te wekken door middel van zonne-energie.