Meterkast

Moet mijn hoofdaansluiting verzwaard worden?

Wanneer je overgaat tot het laten installeren van een zonnepanelensysteem, kan het zo zijn dat er enkele aanpassingen nodig zijn aan je meterkast.

De volgende zaken moeten eventueel worden geplaatst door de installateur:

 • Schakelaars

 • Stroomverdelers

 • Zekeringen

 • Nieuwe groepen

 • Aardlekschakelaar

Verzwaring van je aansluiting

Je kunt in je meterkast twee soorten hoofdaansluiting hebben: 1-fase- of een 3-fase-aansluiting. Dit kun je terugvinden op de energienota van jouw energieleverancier.

Bij een 3-fase-aansluiting kun je veel meer aan maximaal vermogen installeren.

Indien je meer vermogen wil dan mogelijk is met je huidige aansluiting, dan is het mogelijk om je hoofdzekering te 'verzwaren'. Let op: de installateur van de zonnepanelen kan dit niet voor je doen. Dit gaat namelijk via de netbeheerder. Je kunt bij je netbeheerder aangeven hoeveel capaciteit je nodig hebt. Vervolgens stuur je een foto van je meterkast. Zij helpen je verder met het verzwaren van je meterkast. Hieronder leggen we je uit hoe je dit doet. Als het nodig is om jouw aansluiting te verzwaren, zullen we dat laten weten. Let op: zorg dat je dit zo snel mogelijk doet. Zo voorkom je dat de panelen straks geïnstalleerd zijn maar je ze nog niet kunt gebruiken omdat de aansluiting nog niet verzwaard is.

Zo verzwaar je jouw aansluiting

 1. Maak een profiel op mijnaansluiting.nl

 2. Verifiëer je account via je email.

 3. Klik op de website op de knop 'Start een aanvraag'

 4. Vul de aanvraag in met de volgende gegevens:

 • Type woning: [invullen], Enkel adres

 • Projectnaam: Elektriciteitsaansluiting verzwaren

 • Type aanvraag Elektriciteit - Wijzigen van aansluiting

 • Dienst: Wijziging van Capaciteit / Aansluitwaarde

 • Product: Elektriciteit aansluiting wijzigen naar [gewenste eenheid]

 • Foto's van de meterkast: Bijgevoegd in deze mail

 • Voorkeur voor planning: Zo vroeg mogelijk

5. Dien je aanvraag in.

6. Je netbeheerder neemt contact met je op om een afspraak in te plannen.

Hoe vraag ik verzwaring van mijn hoofdaansluiting aan?

Aanvragen verzwaring meterkast

 1. De installateur laat weten welke capaciteit nodig is.

 2. Controleer wie jouw netbeheerder is. Daar moet je namelijk de verzwaring aanvragen. Dit moet je zelf doen, dit kan de installateur of Energiebespaarders niet voor je regelen. Als je niet weet wie de netbeheerder is kun je dat hier eenvoudig opzoeken. Je hoeft alleen je adresgegevens even in te vullen.

 3. Vervolgens vraag je de verzwaring aan bij je netbeheerder. Je moet hiervoor een foto van de meterkast meesturen.

 4. Vervolgens neemt de aannemer contact met je op om een afspraak in te plannen.

 5. Indien nodig zal de netbeheerder of aannemer je nog vragen om de meterkast voor te bereiden. Om te kunnen verzwaren naar een 3-fase aansluiting heb je namelijk ook een 3-fase hoofdschakelaar nodig. Als die er niet is, dient deze eerst geplaatst te worden. Dat moet dan dus ook gebeuren voordat de netbeheerder de werkzaamheden voor het verzwaren komt uitvoeren.

 6. Tot slot komt de monteur langs. De klus is in principe altijd binnen een dag geklaard.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Wanneer wij advies geven over zonnepanelen, zullen wij ook altijd meenemen of je meterkast geschikt is of dat er aanpassingen nodig zijn. We vertellen je graag of jouw meterkast geschikt is of dat er bepaalde aanpassingen benodigd zijn.

Hoofdaansluiting

Er zijn twee verschillende zogeheten hoofdaansluitingen:

 • 1-fase aansluiting

Als je een 1-fase aansluiting hebt, betekent dit dat er maar 1 kabel is waarop elektriciteit binnenkomt in de meterkast. In de meeste gevallen is het dan goed om deze te vervangen voor een 3-fase aansluiting. Met een gemiddeld zonnepanelensysteem wek je al snel meer op dan dat een 1-fase aansluiting aankan. Daarnaast bereid je je woning direct voor op de toekomst. Bijvoorbeeld voor als je in de toekomst andere energiebesparende maatregelen wil treffen, zoals een (hybride) warmtepomp.

 • 3-fase aansluiting

Als je een 3-fase aansluiting hebt (de meeste nieuwbouwwoningen hebben dit) dan is je meterkast al geschikt voor zonnepanelen.

Het aanpassen van je meterkast naar een 3-fase aansluiting noem je verzwaren. Je kunt dit niet zelf, dit wordt altijd gedaan door de netbeheerder.

Hoe weet ik welke hoofdaansluiting ik heb?

Je kunt de capaciteit van je hoofdaansluiting controleren op de jaarrekening van de energieleverancier. Of je kan navraag doen bij jouw netbeheerder.

De elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt in het aantal fasen vermenigvuldigd met het aantal ampères. Dat kan bijvoorbeeld zijn 1x40A (zo zie je dus dat dit een 1-fase aansluiting is) of 3x25A (zo zie je dat dit een 3-fase aansluiting is). Als je de factuur niet kunt vinden, kun je ook inloggen in de mijn omgeving van jouw energieleverancier. Hier is deze informatie ook terug te vinden.

Als je weet bij welke netbeheerder je zit, bijvoorbeeld Liander, kan je ook online eenvoudig inzien welke aansluiting je hebt. In dit geval via https://mijn-aansluiting.web.liander.nl.

Zelf controleren welke aansluiting je hebt

Je kan het ook eenvoudig zelf controleren. De zekeringen die in de meterkast achter je hoofdzekering zitten, dienen namelijk altijd een stap kleiner te zijn dan de hoofdzekering. Als de zwaarste daar dus 16A is, dan weet je zeker dat de hoofdzekering op zijn minst 25A (een stap groter) is.

Let op: het aanpassen naar een 3-fase aansluiting kan alleen de netbeheerder. Dat kun je dus niet door Energiebespaarders of de installateur laten doen.

Advies

Het is van belang dat je zaken zoals de hoofdaansluiting goed regelt, om overbelasting te voorkomen. Ook is het verstandig dit op tijd te regelen, zodat wanneer jouw zonnepanelen worden geïnstalleerd ze direct op de meterkast kunnen worden aangesloten. Zo voorkom je dat je ze niet kan gebruiken omdat de meterkast niet de juiste specificaties heeft. Wij nemen de meterkast altijd mee in het advies. Bekijk daarom onze adviesdiensten.

Waar vind ik de omvormer?

Omvormers worden niet altijd op dezelfde plek geplaatst. De omvormer wordt geplaatst op een plek waar het niet stoffig is en waar de omvormer goed zijn warmte kwijt kan. Omvormers worden doorgaans op de volgende plekken gemonteerd:

 • Op zolder, onder het dak

 • In je garage of in je schuur

 • Buiten, indien de omvormer vochtbestendig is (wel onder een afdak)

De voorkeur gaat dus bijvoorbeeld eerder uit naar een koele garage dan naar een krappe, warme stoffige meterkast. Bij de transport van stroom is er sprake van verlies. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kan het juist beter zijn om de omvormer dicht bij de zonnepanelen te plaatsen, of juist dicht bij de meterkast. Er zijn ook omvormers die geschikt zijn voor buitenmontage.

Is er een hoofdschakelaar en wie moet deze plaatsen?

Het is bij wet verplicht om spanningsvrij te werken bij het aansluiten van zonnepanelen in je meterkast. Dit houdt in dat, indien aanwezig, door middel van de hoofdschakelaar de stroom eenvoudig wordt onderbroken.

De elektriciteitsvoorziening is daarmee in de gehele woning tijdelijk uitgeschakeld zodat er veilig gewerkt kan worden.

Heb je geen hoofdschakelaar? Dan is er een zegel dat moet worden verbroken om de stroom er tijdelijk in zijn geheel af te halen. Indien dat zegel is verbroken, moet dit na de installatie weer worden teruggeplaatst door je netbeheerder. Daar zijn kosten aan verbonden, zo rond de € 70,-.

Indien je nog geen hoofdschakelaar hebt, kan het verstandig zijn deze aan te schaffen. Voor veel producten heb je een zogeheten 3-fase aansluiting nodig. Dit kan de installateur in sommige gevallen doen, op aanvraag.

Wat is zegelrecht?

Zegelrecht betekent dat een installateur het recht heeft om de zegel in uw meterkast te verbreken en vernieuwen. Deze zegels worden geplaatst op een meter of installatie om te voorkomen dat deze kan worden aangepast of gemanipuleerd zonder toestemming van de verantwoordelijke instantie. Alleen erkende installateurs mogen zegels verbreken.

Bij de installatie van zonnepanelen, komt het in sommige gevallen voor dat de installateur de zegel in uw meterkast moet verbreken. Deze moet dan ook weer terug worden geplaatst. Dit gebeurt meestal nadat de installatie is voltooid en voordat deze in werking wordt gesteld. In sommige gevallen kan het voorkomen dat hier extra kosten aan zijn verbonden (rond € 50,-).

De plaatsing van dit zegel op de omvormer van een zonnepaneleninstallatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig werkt. Daarnaast voorkomt dit ongeautoriseerde wijzigingen.