Werking zonnepanelen

Hier lees je alles over je zonnepanelensysteem en bijbehorende app.

Waar vind ik de inlogcode voor de app van mijn zonnepanelen?

De inlogcode voor de app van je zonnepanelen krijg je van de installateur.

Het is momenteel gigantisch druk bij de installateurs van zonnepanelen. Daardoor kan het langer duren voordat je jouw inlogcode voor de app ontvangt. Dit kan tot enkele weken duren.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen goed werken?

Als je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, wil je natuurlijk zeker weten dat ze goed werken. Daarnaast wil je graag inzicht krijgen in de opbrengst. Je kunt zien of de zonnepanelen goed werken op de volgende drie manieren:

 1. Omvormers hebben een display scherm. Als de zonnepanelen zijn aangesloten, zou de hoeveelheid stroom die er opgewekt wordt te zien moeten zijn op dat display scherm. Ook hebben de omvormers een lampje. Als dit lampje knippert dan werkt je omvormer.

 2. Daarnaast kun je zien of de zonnepanelen werken door in de meterkast de energiemeter te controleren. Indien er meer stroom wordt opgewekt dan dat je verbruikt, zal de energiemeter teruglopen.

 3. De laatste en meest eenvoudige manier is om in de app te kijken. In sommige gevallen heb je hiervoor wel een inlogcode nodig. Deze ontvang je van de installateur. Soms kan het langer duren voordat je deze ontvangt. Dan is het handig om te weten dat je via de bovenstaande manieren kunt zien dat je panelen stroom opwekken.

Wat kan ik met de app van mijn zonnepanelensysteem?

Met de app behorende bij jouw zonnepanelensysteem kun je realtime je energieverbruik en opbrengsten inzien. Zodat je controle houdt over jouw verbruik en de besparingen die je zonnepanelen je opleveren.

Voordelen:

 • Je kunt je verbruik afstemmen op de piekuren van je zonnepanelen. Bijvoorbeeld je wasmachine aanzetten op momenten dat je zonnepanelen het meeste energie opwekken.

 • Je kunt inzicht krijgen in verbruikspratronen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je op bepaalde momenten heel veel stroom verbruikt en je patronen aanpassen

 • Je kunt inzien wanneer het tijd is voor uitbreiding van je slimme apparaten om nog meer besparingen te realiseren

 • Je kunt bekijken of de omvormer nog goed werkt en eventueel simpele problemen oplossen via de app

Welke apps zijn er?

Er zijn meerdere apps waarmee je de opbrengst van je zonnepanelen kunt checken. Het is afhankelijk van het merk panelen en de omvormer die er bij jou zijn geplaatst welke app je kunt gebruiken.

Als er bijvoorbeeld een Solar Edge omvormer is geplaatst kun je gebruik maken van de Solar Edge Monitoring app. Hiermee krijg je eenvoudig inzicht in de opbrengst van jouw panelen. Zorg dus dat je de app van de juiste fabrikant installeert op je telefoon.

De app is gratis te downloaden. Installatie is eenvoudig. Om je account aan te maken heb je wel een inlogcode nodig. Deze ontvang je van de installateur. Hou er rekening mee dat dit door de enorme drukte in de markt langer kan duren voordat je deze ontvangt.

Onafhankelijke app

In sommige gevallen kun je de opbrengst van je zonnepanelen ook monitoren in de energieverbruiksmanager van jouw energieleverancier. Hierin wordt ook rekening gehouden met eventueel teruggeleverde stroom aan hand van uitlezing van je slimme meter.

Lijst apps populaire pv systemen:

 1. Zelfstroom - download voor Android of iOS.

 2. Zonneplan - download voor Android of iOS.

 3. SolarEdge Monitoring - download voor  Android en iOS.

 4. SOLARMAN Smart - Android en iOS.

 5. Bliq - Android en iOS.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen registeren bij de netbeheerder?

Als je zonnepanelen zijn geïnstalleerd dien je deze aan te melden bij de netbeheerder. Dat kun jij als enige doen als zonnesysteem-eigenaar, wij (Energiebespaarders) of de installateur kunnen dit helaas niet voor je doen. Gelukkig is dit eenvoudig te regelen middels onderstaand stappenplan.

Stappenplan aanmelden zonnepanelen bij netbeheerder


In dit stappenplan:

 • Waarom moet ik zonnepanelen aanmelden?

 • Wanneer moet ik zonnepanelen aanmelden?

 • Stappenplan zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder


Waarom zonnepanelen aanmelden?


Het is wettelijk verplicht om zonnepanelen aan te melden wanneer je graag stroom terug wilt leveren. Je kunt past stroom terugleveren (salderen) na het aanmelden van je zonnepanelen bij de netbeheerder.

Wanneer kan ik mijn zonnepanelen aanmelden?


Dit kan al voordat de panelen geplaatst zijn. Je kan de zonnepanelen namelijk al aanmelden zodra het vermogen van jouw pv-systeem bekend is.

Bij de aanmelding wordt er door de netbeheerder onderzocht of jouw energiemeter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Als dat niet zo is, komt de netbeheerder met een voorstel voor een nieuwe (slimme) meter. Vaak gebeurt dit kosteloos.

Wij adviseren om je panelen zo snel mogelijk aan te melden, zodat de netbeheerder (indien nodig) tijdig je energiemeter kan vervangen zodat je direct stroom kunt terugleveren.

Stappenplan zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Stap 1:

Ga naar https://www.energieleveren.nl/.

Stap 2:

Op de homepage van https://www.energieleveren.nl/ maak je een persoonlijk account aan.

Stap 3:

Verifieer je account. Je ontvangt een e-mail waarmee je jouw account kunt verifiëren.

Stap 4:

Als je een account hebt aangemaakt, is de volgende stap om je zonnepanelen aan te melden bij de juiste netbeheerder. Je kunt eenvoudig opzoeken wie jouw netbeheerder is via https://www.energieleveren.nl/ op basis van jouw woonadres. Je hebt hiervoor wel je meternummer nodig, mocht je niet weten waar deze te vinden is kun je klikken op de knop "waar vind ik mijn meternummer" voor aanvullende uitleg.

Stap 5:

Je kunt nu de specificaties van jouw zonnepanelen doorgeven nadat de koppeling naar je netbeheerder is gemaakt. De benodigde informatie is eenvoudig te vinden op de offerte die is opgesteld voor jouw zonnepanelen-systeem. Hier vind je bijvoorbeeld het merk van je omvormer, type omvormer, vermogen etc.

Stap 6:

Alle stappen doorlopen? Dan ben je good to go! Via je energieleverancier wordt de aanmelding nog bevestigd.