"Het wordt voor mij als leek simpel gemaakt, en teruggebracht tot de essentie. Dat vind ik erg prettig aan de manier van werken."

Familie Schut uit Leiden,
Energiebespaarders sinds augustus 2016
Bespaart energie met
  • Zonnepanelen
    LG NeON 2 FullBlack 300Wp
"De meerwaarde zit in het onafhankelijk advies. Ze hebben ervoor gezorgd dat onze monumentale woning ook met zonnepanelen mooi is gebleven."

Veel mensen vragen zich af wanneer je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Maar daar gaat het niet altijd om. Wij willen graag een bijdrage leveren, en dat mag best geld kosten. Je kunt het een beetje zien als onze bijdrage aan de klimaattop in Parijs.

Het is namelijk heel normaal om een mooie reis te maken met de familie om iets te vieren. Dan geef je makkelijk een paar duizend euro uit in twee weken en dan is het weg. Nu lever je een bijdrage aan het milieu voor op de lange termijn. Maar het moet natuurlijk ook passen binnen je budget en je levenssituatie. Wij hebben het er ook wel eens vaker over gehad. Je kunt ook een aandeel nemen in windmolens bijvoorbeeld, maar beginnen met zonnepanelen op ons eigen dak voelt het best.

Financieel gesproken hoor ik wel eens wat overdreven verhalen. Je moet niet vergeten ook nog de afschrijving mee te rekenen. Ik zie te veel hooggespannen berekeningen over de terugverdientijd van zonnepanelen. In ons geval hebben we netto zo'n 9.500 euro betaald voor 4.300 kWh opbrengst. Dat moeten we allemaal nog meemaken, maar dat komt vanzelf. Dat betekent ongeveer 1.000 euro per jaar terugkrijgen voor het terugleveren van elektriciteit. Theoretisch zou je dat in 10 jaar kunnen terugverdienen, maar je moet ook de zonnepanelen zelf afschrijven. De levensduur van de zonnepanelen kan wel 20 tot 25 jaar zijn, maar de economische levensduur van zonnepanelen is in mijn oordeel maximaal 15 jaar. Daardoor daalt het rendement wel natuurlijk. Dit is met andere woorden het 'echte' rendement. Gelukkig is dat nog steeds veel beter dan dat van een spaarrekening, want als je tegenwoordig spaargeld op de bank hebt staan dan levert dat geen sodemieter op. Zonnepanelen wel. En je kunt er trots op zijn!

Op een zonnige dag kijk ik meerdere keren per dag op mijn mobiel hoeveel stroom de panelen hebben opgewekt. Ik vind het zo een leuke gadget dat ik het aan veel vrienden laat zien. Het leuke is, dat Francien en ik nu nog bewuster omgaan met energie.

Lees meer verhalen van trotse Energiebespaarders