"Je hoeft niet meer in zee met allemaal verschillende bedrijven. Je legt alles gewoon bij Energiebespaarders neer en beslist uiteindelijk zelf."

André van Eijk uit Haarlem,
Energiebespaarders sinds augustus 2016
Bespaart energie met
  • Spouwmuurisolatie
    Neopixel HR++ parels
"Ik heb spouwmuurisolatie aangeschaft omdat dit de beste maatregel is om snel mijn stookkosten omlaag te brengen."

Op mijn werk ben ik nu bezig met de omgevingsvisie tot 2050. Wat gebeurt er in Noord Holland? Wat zijn nu de grote trends en hoe kan de ruimtelijke ordening en de provincie daarin bijdragen? De energietransitie is één van de zes thema's. Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan en er zijn veel partijen actief met nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld met de nul-op-de-meter woningen. Maar we moeten eerder, en grootser in actie komen. We moeten nu investeren in de energietransitie en niet over 10 of 20 jaar, omdat het dan een veelvoud kost om de doelen van 2050 te halen. En dat zou zonde zijn. Ik draag mijn steentje bij door spouwmuurisolatie te laten installeren en het zou mooi zijn als dat ook andere mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Het heeft met een stuk bewustwording te maken. Veel mensen willen denk ik wel duurzamer gaan leven, maar ondernemen vaak geen actie omdat het ingewikkeld lijkt, veel tijd zou kosten of moeilijk zou zijn om een betrouwbare installateur te zoeken. Maar dat is helemaal niet meer het geval! Je kunt tegenwoordig gemakkelijk een online check doen om te kijken waar je kunt besparen. Er zijn verschillende online checks, maar het verschil tussen de aanbieders zit wat mij betreft in de stappen hierna. Ik wil graag direct een partij die verantwoordelijk is voor het hele proces.

Natuurlijk helpt het dat ik op mijn werk ook in aanraking kom met thema's zoals de energietransitie. Maar uiteindelijk is het ook niet heel ingewikkeld. In de buurt waar ik woon staan veel jaren '30 woningen. Hier zijn gelukkig meer mensen bezig met verduurzaming. Haarlem heeft sowieso een relatief actieve gemeenschap op het gebied van duurzaamheid, de Groene Mug is hier een goed voorbeeld van. Helaas is het toch nog een minderheid die actief bezig is met duurzaam leven. Ik ben blij dat het nu eindelijk een stuk gemakkelijker is geworden om iets te doen aan je woning, het is belangrijk om misvattingen te voorkomen en de drempel te verlagen voor mensen. Je hoeft niet meer in zee met allemaal verschillende bedrijven. Je legt alles gewoon bij Energiebespaarders neer en beslist uiteindelijk zelf.

Lees meer verhalen van trotse Energiebespaarders