energielabel verbeteren

Energielabel verbeteren | Zo verbeter je jouw energielabel


Wat is een energielabel?

Sinds enkele jaren is het verplicht om een energielabel te registreren voor woningen die worden verkocht, verhuurd of opgeleverd. Aan sommige woningen zijn automatisch labels toegekend. Er zijn dus ook heel veel woningen waar het energielabel inmiddels is achterhaald. Ook blijkt nu dat er veel voordelen zitten aan een hoog energielabel, dus steeds meer woningeigenaren proberen hun energielabel te verbeteren.

Energielabels geven een indicatie voor met name potentiële kopers of huurders over hoe energiezuinig een woning is. Daardoor weet de toekomstige bewoner beter of zij nog moeten investeren in verduurzaming of dat bijvoorbeeld de energierekening nog wel eens hoog uit zou kunnen vallen. 

Welk energielabel heeft mijn woning?


Nieuwsgierig naar jouw huidige energielabel? Kijk dan op de site van energielabel.nl.


Voorlopig energielabel en definitief energielabel: het verschil

Het voorlopige energielabel gaat van G (zeer onzuinig) naar A (energiezuinig), en is gebaseerd op verschillende factoren zoals kadastrale gegevens zoals bouwjaar en woningtype. Het voorlopige energielabel is in 2015 automatisch aan woningen toegekend. Dit label geeft slechts een hele ruwe inschatting van hoe energiezuinig deze woningen zijn. Ook als er tussentijds is verduurzaamd door woningeigenaren verandert het label niet automatisch mee. Het berekenen van het definitieve energielabel moet worden gedaan door een gecertificeerde inspecteur. En dit kost geld.

Daarom is het nu nog niet verplicht om een geregistreerd (definitief) energielabel te hebben, behalve bij verkoop of verhuur en oplevering van nieuwe woningen. 

Energielabel verbeteren

Wij helpen graag met het verduurzamen van je woning, van A tot Z. We geven advies over isolatie, warmtepompen en zonnepanelen en een indicatie over hoe je jouw energielabel kunt verbeteren.


Welke energielabels zijn er?

De volgende labels kunnen worden toegekend aan woningen: A (tot vier keer +), B, C, D, E, F of G. 

A++++ is het beste energielabel dat kan worden toegekend aan een woning en is daarmee dus een indicatie voor een hele milieuvriendelijke, zuinige woning. G is het laagste label dat kan worden toegekend en dat betekent dus dat woningen met een G label erg onzuinig zijn.


Waarop worden woningen beoordeeld bij het toekennen van energielabels?

Een energieprestatie deskundige zal de woning uitgebreid onder de loep nemen om een energielabel toe te kunnen kennen. Hij zal kijken naar verschillende zaken en aanwezigheid of juist afwezigheid van duurzame systemen om tot een oordeel te komen.

Om energielabels toe te kennen worden woningen beoordeeld op basis van verschillende factoren, waaronder:

Energieverbruik van de woning

Het jaarlijkse energieverbruik van een woning speelt een grote rol bij het bepalen van het energielabel. Hoe lager het energieverbruik, hoe hoger de beoordeling op het energielabel.

Isolatie: hoe goed is de woning geïsoleerd?

Er wordt onderzocht hoe goed de woning is geïsoleerd. De inspecteur kijkt onder andere naar:

  • Gevels

  • Daken

  • Vloeren

  • Ramen

  • Buitendeuren

  • Glas

Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies en lagere energiekosten, wat resulteert in een beter energielabel. Als je jouw energielabel wil verbeteren, is het verstandig om te starten met de schil van de woning om opgewekte warmte efficiënt te gebruiken. Isolatie is de eerste stap om te zetten bij het verbeteren van je energielabel.

Verwarmingssystemen: hoe wordt de woning verwarmd?

Het type en de efficiëntie van het verwarmingssysteem in een huis hebben invloed op het energielabel. Moderne, energiezuinige verwarmingssystemen dragen bij aan een betere beoordeling. Er wordt beoordeeld op:

  • Verwarming (als er een warmtepomp aanwezig is heeft dat een positief effect op het energielabel bijvoorbeeld)

  • Warm water

  • Zonneboiler

Aanwezigheid overige (duurzame/energiezuinige) systemen

Bijvoorbeeld ventilatie, koeling (airco) of zonnepanelen. Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar overtollig warmteverlies kan leiden tot een lager energielabel. Het evenwicht tussen isolatie en ventilatie is essentieel. Daarnaast kan de aanwezigheid van koeling of zonnepanelen ook effect hebben op de uitkomst van het energielabel.


Waarom zijn energielabels belangrijk?

In de eerste plaats helpt het jou om goede keuzes te maken omdat je zeker weet of een woning energiezuinig is of niet. Maar energielabels zijn belangrijk om meerdere redenen:

Bewustwording

Woningeigenaren worden hiermee bewust van hoe energiezuinig de woning is en daarmee ook gestimuleerd om hier iets aan te doen. Bij het energielabel wordt namelijk ook altijd aangegeven op verschillende onderdelen of verbetering wordt aanbevolen. 

Kostenbesparing 

Een beter energielabel betekent meestal lagere energiekosten. Dit kan op lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren.

Waardevermeerdering

Een woning die een goed energielabel heeft wordt over het algemeen veel sneller verkocht, maar ook de woningwaarde kan aanzienlijk stijgen. In recent onderzoek bleek dat woningen die zijn verduurzaamd tot wel 16% meer waard kunnen worden. Dit maakt het verbeteren van je energielabel dus erg aantrekkelijk.


Energielabel verbeteren: hoe kun je je energielabel verbeteren?

Als je de energie-efficiëntie van jouw woning wilt verbeteren en daarmee jouw energielabel wilt verhogen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

Verbeter de schil van je woning: isolatie

Er zijn verschillende onderdelen van je woning die je kunt aanpakken:

  • Gevelisolatie: als er een spouwmuur aanwezig is kun je die laten vullen met isolatiemateriaal, maar soms kan je een muur ook aan de binnen- of buitenzijde isoleren

  • Isolatieglas is vooral interessant als je nog enkel glas hebt om je energielabel te verbeteren, bij een stap van HR glas naar bijvoorbeeld HR++ glas ga je geen enorme sprongen maken qua energiebesparing

  • Dakisolatie

  • Vloerisolatie: als er een kruipruimte is, kan je de bodem of vloer isoleren. Je vult de ruimte met isolatiemateriaal of isoleert de onderkant van je vloer.

Verwarmingssysteem van je woning

  • Warmtepomp: stap over op een duurzaam alternatief om je woning te verwarmen; namelijk een full electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. Deze zijn zuiniger en verbruiken geen of minder gas. 

  • Installeer een slimme thermostaat die je kan inplannen om zo je woning efficiënt te verwarmen

Andere duurzame oplossingen

  • Zonnepanelen: wek je eigen stroom op met jouw eigen energiecentrale op het dak in de vorm van zonnepanelen. Vooral in combinatie met een warmtepomp kun je jouw energielabel flink verbeteren.

Ventilatie

  • Ventilatie is niet alleen heel belangrijk om te zorgen voor schone en gezonde lucht. Dit zorgt ook voor minder warmteverlies. Dit is iets wat soms nog wel eens wordt vergeten door mensen, dus let hier goed op. 

Energiezuinige apparaten

  • Energiezuinige apparaten aanschaffen kan ook helpen om je energielabel te verbeteren. Ook apparaten zoals een wasmachine hebben namelijk energielabels waaraan je kunt zien hoe zuinig deze apparaten zijn. Denk hierbij aan een zuinige koelkast bijvoorbeeld. 

Energielabel verbeteren: alle labelsprongen op een rij

Als je van bijvoorbeeld energielabel G naar F gaat, spreken we van een labelsprong. Lees hier hoe jij labelsprongen kan maken van jouw huidige energielabel naar een energiezuiniger label.

Energielabel G verbeteren naar energielabel F

In de meeste gevallen is er in een woning met energielabel G nog een ouderwetse ketel aanwezig. Vervang deze door een efficiëntere HR (combi)ketel om energie te besparen en het energielabel te verbeteren.

Energielabel F verbeteren naar energielabel E

Vanaf energielabel F kun je al snel stappen zetten naar energielabel c. Dat doe je door verschillende vormen van isolatie te laten installeren. Om allereerst naar energielabel E te gaan, kan vloerisolatie of dakisolatie al voldoende zijn. 

Via het dak kan warmte al snel de woning verlaten, omdat warmte stijgt. Dat kan dus een goede eerste stap zijn. Maar ook via de vloer verdwijnt vaak veel warmte. Daarnaast zorgt vloerisolatie ook voor dat de vloer veel aangenamer aanvoelt.

Energielabel F verbeteren naar energielabel D

Als je twee isolatievormen hebt gekozen, kan je energielabel vaak al verbeterd worden naar energielabel D. Dus als je naast dakisolatie ook de vloer laat isoleren, of andersom. 

Energielabel D verbeteren naar energielabel C

Spouwmuurisolatie kan zorgen voor de labelsprong naar energielabel c. Dit is een maatregel waarmee je heel veel geld kunt besparen maar die relatief weinig kost en eenvoudig is te installeren. Let wel op dat er geen vleermuizen in de spouw mogen zitten: dit is een beschermde diersoort.

Energielabel C verbeteren naar label B

Vooral als je nog enkel glas in je woning hebt is het de moeite waard om dit glas te vervangen door HR, HR+ of HR++ glas. Als je naar label B toe wil bewegen, is het laten plaatsen van HR++ glas de volgende stap. Dit brengt wel relatief hoge kosten met zich mee, zeker in verhouding tot de eerder genoemde maatregelen.

Energielabel B verbeteren naar energielabel A

Als jouw woning energielabel B heeft dan is je woning al behoorlijk energiezuinig. Wil je toch nog een extra stap maken? We geven je geen ongelijk. Het is bewezen dat een verduurzaamde woning tot wel 16% meer waard wordt en ook nog eens sneller wordt verkocht, dus dat verdien je bijna altijd terug naast de energiebesparing die het ook nog eens oplevert.

Je kunt een labelsprong naar energielabel A maken door te investeren in bijvoorbeeld een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Daarnaast zijn zonnepanelen een goede oplossing om naar energielabel A te gaan. 

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden voor het verbeteren van je energielabel en dus mogelijkheden voor isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Vraag advies aan.

Let op: het is niet altijd een garantie dat je daadwerkelijk een labelsprong maakt bij bovengenoemde maatregelen. Raadpleeg daarom altijd een expert zodat je zeker weet of je jouw energielabel kunt verbeteren naar een hoger label.

Energielabel verbeteren advies

Wij helpen je graag met het verduurzamen van je woning en het verbeteren van je energielabel. We helpen graag: van advies tot en met installatie maar ook daarna, bij het aanvragen van subsidie.

Tijdelijk gratis
0