huis energiezuiniger maken

Huis energiezuiniger maken | Advies op maat en tips


De wereld verandert de afgelopen jaren sterk. Gebeurtenissen in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne, zorgen voor instabiliteit van de energieprijzen. Daardoor zijn we veelal veel geld kwijt aan onze energiekosten. Dit maakt het belangrijk om je huis energiezuiniger te maken, zodat je minder afhankelijk bent van schommelingen in de energieprijzen.

Je kan met simpele kleine oplossingen vaak al best veel besparen. Maar om echt energiezuiniger te wonen, is het verstandig om duurzame oplossingen te laten installeren die echt het verschil maken. Je kan soms honderden tot zelfs duizenden euro's per jaar besparen. We leggen je hier uit hoe je jouw huis energiezuiniger maakt en of het rendabel is.


Wat is een energiezuinig huis?

Laten we bij het begin beginnen. In een energiezuinig huis verbruik je aanzienlijk minder energie om je huis te verwarmen of te koelen. Dit kan worden bereikt door verbeteringen in de isolatie, energie-efficiënte apparaten en bewuste energiebesparingsgewoonten. Het kan zelfs zo zijn dat je alle energie die je verbruikt, zelf kunt opwekken. In dat geval spreken we van een nul-op-de-meter woning.

Als je hulp nodig hebt om je huis energiezuiniger te maken, helpen wij je graag, van advies tot en met een volledig verduurzaamde woning.


Kleine tips waarmee je groot verschil maakt voor je energierekening.

  1. Energiebespaartip 1: Door zorgvuldig om te gaan met de verwarming en deuren te sluiten in ongebruikte ruimtes, kun je tot wel 300 m3 gas per jaar besparen. Dicht kieren met tochtstrips en isoleer leidingen met isolatiemateriaal. Plaats eventueel radiatorfolie achter je radiatoren.

  2. Energiebespaartip 2: Draai je thermostaat in de nacht terug naar 15 graden. Met een goed geïsoleerd huis bespaar je niet alleen energie, maar ook geld door de thermostaat 's nachts lager in te stellen. Dit kan resulteren in een besparing van 125 m3 gas per jaar.

  3. Energietip 3: Zet de thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan normaal. Het lijkt een verandering die niet veel teweeg zal brengen, maar 1 graad kan al 120 m3 gas per jaar besparen en draagt bij aan het milieu. Wellicht wel slim om een extra warme trui aan te trekken. 😉

  4. Energietip 4: Ga niet te vaak in bad, neem liever een (korte) douche, bij voorkeur met een waterbesparende douchekop.

  5. Energietip 6: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. Als de wastrommel helemaal vol is bespaar je al gauw 33 kWh, en wassen op lagere temperaturen (30-40 graden) bespaart nog eens 35 kWh per jaar.

  6. Energietip 7: Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen zijn de meest energiezuinige optie en kunnen tot wel 85% elektriciteit besparen in vergelijking met gloeilampen. Deze gaan ook nog eens langer mee en zijn daarmee dus veel duurzamer.

  7. Energiebespaartip 8: gebruik stekkerdozen die je uit kunt zetten. Zo voorkom je dat bepaalde apparaten zoals een televisie, speakers of slimme apparaten onnodig energie verbruiken door deze uit te zetten via je stekkerdoos.


Dit lijken kleine maatregelen, maar hiermee bespaar je toch al snel tientallen tot honderden euro's per jaar. Alle kleine beetjes helpen! 🚀

In 3 stappen een energiezuiniger huis

Isolatie

Energiezuiniger wonen begint bij de schil van je woning. Warmte die je opwekt gaat dan niet meer verloren.

Zonnepanelen

Stap twee is je eigen kleine energiecentrale beginnen met zonnepanelen. Wek je eigen stroom op en verlaag je energierekening.

Warmtepomp

Je woning is nu in de meeste gevallen klaar voor een (hybride) warmtepomp. Zo wordt je steeds minder afhankelijk van energieprijzen en energieleveranciers.

Verduurzaam je woning
Wij helpen je graag om je huis energiezuiniger te maken, van advies tot installatie.

Huis energiezuiniger maken: verduurzamen

Ondanks het feit dat je met kleine maatregelen best wat kunt besparen, ga je het meest winst behalen door de mogelijkheden te onderzoeken voor verduurzaming.

1. Verbeter je isolatie

Goede isolatie is de sleutel tot een energiezuinig huis. Als je huis niet goed geïsoleerd is, zal opgewekte warmte ontsnappen. Door te isoleren hoef je minder energie op te wekken. Daarnaast is isolatie relatief goedkoop vergeleken bij andere maatregelen. Als je uiteindelijk over wil op een warmtepomp, moet je woning ook goed geïsoleerd zijn. Zo maak je je woning dus toekomstbestendig.

Met de volgende maatregelen kun je enorm veel gas en geld besparen:

  • Dakisolatie: Een goed geïsoleerd dak voorkomt warmteverlies via het dak van je huis. Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van het dak worden aangebracht.

  • Spouwmuurisolatie: Deze maatregel is er één die zich snel terugverdient. Als je huis muren heeft met een spouw (ruimte tussen binnen- en buitenmuur), kan spouwmuurisolatie warmteverlies enorm verminderen.

  • Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer van je huis voorkomt kou die vanuit de kruipruimte omhoogkomt. Dit is dus niet in alle woningen mogelijk, er moet wel een kruipruimte zijn.

  • HR++ glas: Het vervangen van enkel glas of standaard dubbel glas door hoogrendementsglas (HR++ of HR+++) verbetert de isolatie van ramen en voorkomt warmteverlies. Als je al een vorm van HR glas hebt, dan is het meestal niet rendabel om nog beter glas te nemen. Het gaat vooral om de stap van enkel glas naar dubbel glas.

2. Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je eigen duurzame energie op te wekken en je energierekening te verlagen. Door zonlicht om te zetten in elektriciteit, kun je gedeeltelijk of zelfs volledig zelfvoorzienend worden wat betreft elektriciteit.

3. Warmtepomp installeren

Een warmtepomp is een efficiënte manier om je huis te verwarmen. In sommige gevallen kan je er in de zomer zelfs ook mee koelen. Het maakt gebruik van warmte uit de omgeving, zoals de grond of de buitenlucht, om je huis te voorzien van verwarming en warm water. De hybride warmtepomp wordt de norm vanaf 2026. Hoe eerder je deze installeert, hoe sneller je profiteert.

4. Energiezuinige apparaten aanschaffen

Het vervangen van oude apparaten door energiezuinige modellen kan je energieverbruik drastisch verminderen. Let bij de aanschaf op het energielabel en kies voor apparaten met een A+++-rating voor de hoogste efficiëntie.


Nieuwsgierig naar je mogelijkheden? Check gratis in een minuut wat de mogelijkheden zijn in jouw woning en krijg inzicht in de besparingen, terugverdientijden en of je subsidie kan krijgen.


Voordelen van een energiezuinig huis

  • Je woningwaarde kan tot wel 16% stijgen

  • Je woning wordt sneller verkocht als je besluit over te gaan tot verkoop

  • Je energiekosten dalen aanzienlijk

  • Een energiezuiniger huis is milieuvriendelijk

  • Je wooncomfort verbetert (het is aangenamer in huis)

Huis energiezuinig maken: advies op maat

Wij helpen je, van oriëntatie tot installatie. In meer dan 8 jaar hebben onze experts meer dan 8000 woningeigenaren geholpen met verduurzaming. Schakel ook onze hulp in.

Tijdelijke actie
0