Lening verduurzamen woning

Je wil je woning verduurzamen en wil dat financieren met een lening. Maar hoe werkt dit? Hoeveel kan ik lenen? Wij leggen het graag uit.

Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals financiering met een hypotheek of door geld te lenen via de overheid bij het Warmtefonds.


Lening woning verduurzamen

Niet iedereen heeft zomaar genoeg geld liggen om verduurzaming te bekostigen. Gelukkig kan je dit op verschillende manieren financieren:

 • Hypotheek

 • Warmtefonds

 • Spaargeld

 • Subsidie

 • Andere regelingen vanuit overheid


Wees altijd voorzichtig met het lenen van geld en raadpleeg een financieel expert.


Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen op te nemen in je hypotheek.

Bijkomend voordeel: je kan dan tot 106% van de woningwaarde lenen. Je kan dus meer lenen, wanneer je die 6% extra geleend geld in verduurzaming steekt. De volgende duurzame oplossingen mogen in je hypotheek worden opgenomen:

 1. Warmtepomp

 2. Zonnepanelen

 3. Spouw-, dak en vloerisolatie

 4. Glasisolatie

Het extra geleende geld wordt door de bank in een bouwdepot gestopt. De bank houdt toezicht of het geld daadwerkelijk wordt besteed aan verduurzaming van de koopwoning. De bank zal ook om aankoopnota's vragen.

Advies woning verduurzamen

Weet jij hoe je jouw verduurzaming kan financieren, maar niet hoe je verduurzaming moet aanpakken? Onze energie-adviseurs helpen graag.

Een hogere hypotheek afsluiten voor verduurzaming

Wanneer je een huis wilt kopen dat al energiezuinig is of als je wilt investeren in energiebesparende maatregelen, kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit bedrag komt bovenop het maximale hypotheekbedrag op basis van je inkomen. Hier zijn de mogelijkheden:

 • Maximaal € 9.000 extra lenen voor toekomstige energiebesparende investeringen.

 • Bij een woning met minstens energielabel A++ (voor 1 januari 2015 afgegeven) of een geldig energielabel (ten minste A+++) na 1 januari 2021 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.

 • Voor nul-op-de-meterwoningen met een energieprestatiegarantie van minimaal tien jaar is maximaal € 25.000 extra lenen mogelijk.

 • Voor woningen met een ECP0 of lager zonder energieprestatiegarantie is maximaal € 15.000 extra lenen toegestaan.

Houd er rekening mee dat een minimaal bruto gezinsinkomen van € 33.000 vereist is voor deze extra leningen, die buiten de inkomenstoets vallen.

Hypotheek aanvragen? Dat kan o.a. bij onze partners:

100% Hypotheken

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet zeker welke energiebesparende maatregelen je wil treffen? Kies dan voor het Energiebespaarbudget.

Deze optie is beschikbaar bij hypotheekverstrekkers die Nationale Hypotheek Garantie bieden. Je kunt tot maximaal 6% van de marktwaarde financieren voor verduurzaming en later beslissen welke maatregelen het beste bij je passen. Houd er rekening mee dat niet alle geldverstrekkers deze mogelijkheid aanbieden.

⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡⚡


Bijkomend voordeel: jij hebt zo de tijd om rustig uit te zoeken hoe jouw woning het beste kan worden verduurzaamd. Wij helpen daar graag bij met onafhankelijk advies en installatie door betrouwbare installateurs.


Rentekorting voor duurzame woningen

Verschillende banken, waaronder onze partners Florius, Vista Hypotheken, en Triodos Bank, bieden rentekorting voor energiezuinige woningen.

Als het energielabel van je huis stijgt na het nemen van energiebesparende maatregelen, kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting bij sommige geldverstrekkers. In de meeste gevallen geldt de rentekorting voor woningen met energielabel A.

Weten hoeveel jij kunt besparen?

Energiebespaarlening Warmtefonds

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Warmtefonds, gefinancierd door onder andere de Rijksoverheid. Deze lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een energiezuinige hr-ketel.

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal € 27.000, met looptijden van 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van het leenbedrag. Uitzonderingen zijn het 'Zeer energiezuinige pakket' (maximaal € 54.000) en 'Nul op de Meter' (maximaal € 71.000), die dezelfde looptijdopties hebben. Het rentepercentage varieert op basis van de looptijd.


Energiebespaarlening met 0% rente

Huiseigenaren met een verzamelinkomen tot € 60.000 kunnen bij het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening met 0% rente aanvragen. Gedurende de hele looptijd van de lening hoef je geen rente te betalen.

Deze regeling wordt minstens 2 jaar gehandhaafd door de Rijksoverheid en heeft als doel huiseigenaren aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen voor de verduurzaming van hun woning.


Duurzame Monumenten-Lening

De Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening van maximaal 30 jaar die wordt verstrekt aan eigenaren van rijksmonumenten die hun pand willen verduurzamen. Het monument dient als zekerheid voor de lening, en het leenbedrag is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen.


Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuiniger te maken. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000, afhankelijk van de looptijd.

Houd er rekening mee dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor de Duurzaamheidslening, zoals het bezit en bewonen van de betreffende woning en voldoen aan de gemeentelijke eisen.


BKR-registratie voor leningen

Het is belangrijk om te weten dat deze leningen worden geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) als aflopend krediet. Deze registratie kan van invloed zijn op toekomstige leningen en hypotheken.

Of toch met eigen geld?

Vooral bij lage rente, kan het lonend zijn om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9% op een spaarrekening, voor zonnepanelen is dat rond de 5%.

Als je twijfelt over wat je moet doen met je spaargeld - sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen - raadpleeg dan de rekenhulp 'Sparen, aflossen of beleggen' van Startpunt Geldzaken voor meer informatie. Ontdek welke optie het beste bij jou past.