warmtefonds verduurzamingslening

Warmtefonds Energiebespaarlening


Warmtefonds Energiebespaarlening: Verduurzamen zonder eigen investering

Kan ik zonder eigen investering verduurzamen? Deze vraag horen we vaak. Het antwoord is in veel gevallen: ja. En vaak tegen gunstige voorwaarden.

Het Warmtefonds is namelijk opgericht om de energietransitie te versnellen. En financiering ook juist toegankelijk te maken wanneer je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt.

Voordelen Warmtefonds verduurzamingslening

Het Nationaal Warmtefonds is in 2013 door de overheid opgezet om met laagdrempelige financiering mogelijk te maken dat je energiebesparende maatregelen kunt nemen voor jouw woning. Zo wordt woningverduurzaming bereikbaar voor iedereen. De voordelen op een rij:

 • Je betaalt geen afsluitkosten

 • Het is binnen 5 werkdagen geregeld

 • Geen onverwachte extra of verborgen kosten

 • Je kunt indien gewenst vervroegd en extra aflossen zonder kosten

 • Ruime leenmogelijkheden, ook voor mensen met een kleine portemonnee of 75+-ers

 • De lening wordt in een bouwdepot gestort

 • 0% rente bij verzamelinkomen onder €60.000

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Het Warmtefonds maakt het mogelijk dat bijna iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening.

Heb je al offertes van ons ontvangen en wil je een aanvraag indienen? Ga naar het Warmtefonds en dien een aanvraag in.


Let op: geld lenen kost geld 🚨

Uiteraard is het niet verstandig om geld te lenen als je het echt niet kunt terugbetalen. Ook bij een rentevrije lening moet je er wel voor zorgen dat je voldoende kunt aflossen

Financieel adviseur

Raadpleeg altijd een financieel adviseur en zorg dat je goed inzicht hebt in de maandlasten en of je die kunt dragen.

Verduurzaam zonder investering
Wil je weten hoe jouw woning verduurzaamd kan worden, zonder eigen geld? Start een aanvraag, vul je woninggegevens in en zie direct een inschatting van je mogelijkheden en terugverdientijden. Ook kun je zien hoe je kan financieren met een lening van het Warmtefonds en wat dit doet met je maandlasten. Ga je ervoor? Dan komt een adviseur graag langs en regelen wij alle installaties.

Waar moet ik op letten als ik een Energiebespaarlening wil aanvragen bij het Warmtefonds?

In dit overzicht zie je essentiële informatie waar je op moet letten als je overweegt een lening aan te vragen bij het Warmtefonds:

 1. Particuliere woningeigenaren: Alleen beschikbaar voor eigenaar-bewoners van de woning die verduurzaamd wordt.

 2. Nieuwbouw: De lening is helaas niet van toepassing op nieuwbouwwoningen.

 3. Hoogte leenbedrag: Leenbedragen variëren van minimaal € 1.000 tot maximaal € 71.000, afhankelijk van jouw behoeften.

 4. Annuïteiten: Het betreft een annuïtaire lening, dat wil zeggen dat je gedurende de hele looptijd een vast bedrag betaalt. Dat bedrag bestaat uit zowel de aflossing als de rente.

 5. Geldigheid: Je aanvraag voor de Energiebespaarlening blijft tot drie maanden na indiening geldig.

 6. Leeftijd: Leeftijd vormt geen belemmering; ook aanvragers ouder dan 75 jaar komen in aanmerking.

 7. Leenopties: Speciale leenopties zijn beschikbaar voor eigenaar-bewoners met een beperkte leencapaciteit.

 8. Rentevrij lenen: Profiteer van een rentepercentage van 0% indien jouw gezamenlijk inkomen lager is dan € 60.000, waardoor verduurzaming nog toegankelijker wordt in Nederland.


Hoe kan Energiebespaarders mij helpen?

Energiebespaarders kan jou helpen van A tot Z als het gaat om woningverduurzaming.

Wij kunnen je helpen met inzichten en daarnaast informeren over het Warmtefonds. Lees hier hoe het werkt.

 1. Inzicht: Na het doen van een aanvraag, vul je wat gegevens over je woonsituatie en wensen in. Je ziet dan direct een inschatting van alle mogelijke duurzame oplossingen voor jouw woning, inclusief terugverdientijden.

 2. Financiering: Je ziet in dit overzicht ook hoeveel subsidie je waarschijnlijk kunt krijgen. Daarnaast kun je spelen met een knop om te zien wat een lening bij het Warmtefonds doet met je maandlasten.

 3. Huisbezoek plannen: Wil je door? Dan plan je gemakkelijk in de agenda van één van onze adviseurs bij jou in de buurt een huisbezoek in.

 4. Huisbezoek: De adviseur berekent nauwkeurig alle mogelijkheden en stelt offertes op. Hij kan je ook vertellen over de leenmogelijkheden bij het Warmtefonds.

 5. Installatie: Ga je ervoor? Dan regelen wij de installatie. Met éxtra garantie, zodat je bij schade tot €100.000,- bent verzekerd.

Bekijk in deze korte uitlegvideo hoe je jouw mogelijkheden kunt bekijken en hoe je een woningopname inplant.


Voorwaarden Energiebespaarlening Warmtefonds

 • Voor woningeigenaren: Je moet eigenaar zijn van de te verduurzamen woning. De lening kan dus niet worden aangevraagd door huurders van een huurwoning.

 • Minimaal 1 duurzame maatregel: Je moet één of meer verduurzamende maatregelen treffen met de lening.

 • Enkel goedgekeurde maatregelen: Je kan de lening enkel gebruiken voor energiebesparende maatregelen die op de site van Warmtefonds staan. Lees hieronder verder om te zien welke dit zijn.

 • Uitvoer door installateur: De maatregelen dienen te worden uitgevoerd door een installateur, je mag het niet zelf doen.

 • Beperkingen voor warmtepomp: Een warmtepomp mag bij een lening van 20 jaar niet meer dan 33% van het leenbedrag bedragen. Dit heeft te maken met de levensduur, dus hoe lang de warmtepomp meegaat. Heb je een lening van kortere looptijd, dan is er geen eis aan welk deel van het leenbedrag aan een warmtepomp wordt besteed.

Familie van Rooij

Ervaring Warmtefonds: Familie van Rooij

Benieuwd naar ervaringen van mensen die bij met hulp van het Warmtefonds hebben verduurzaamd? Lees hier over de ervaringen van familie van Rooij, uit Noord-Brabant. Zij wilden hun rijtjeshuis verduurzamen ondanks de bijkomende financiële uitdagingen, vooral door de stijgende energiekosten.

Ze kozen voor veertien zonnepanelen om op energielasten te besparen. Door beperkte leencapaciteit was een reguliere lening niet haalbaar, maar met een Energiebespaarlening met combinatielening van het Nationaal Warmtefonds werd dit wel mogelijk. Ze hoeven de eerste vijf jaar geen rente en aflossing te betalen, met een hertoets na vijf jaar om de financiële situatie opnieuw te beoordelen. Dit bood hen de nodige financiële ruimte om te investeren in zonnepanelen, wat een aanzienlijke besparing op hun energierekening oplevert.


Wat als ik niet genoeg leencapaciteit heb voor een Energiebespaarlening bij het Warmtefonds?

Kom je erachter dat je niet genoeg kunt lenen voor de energiebesparende maatregelen die je in gedachten had met een gewone Energiebespaarlening?

Misschien is de optie om daarbovenop een combinatielening te nemen dan wel wat voor jou. Hier zijn wel extra regels bij waar je op moet letten. Zorg dat je deze goed doorneemt om te zien of het wat voor jou is.

Energiebespaarlening met een Combinatielening

Voor deze leenvorm gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

Voorwaarden voor een Combinatielening:

 • Samen eigenaar? Als je samen met iemand anders eigenaar bent van de woning, moeten jullie de aanvraag ook samen doen.

 • Hoogte leenbedrag: Je kunt een bedrag tussen de € 1.000 en € 10.000 lenen.

 • Rentevrij: Voor deze combinatie betaal je geen rente.

 • Looptijd: De lening loopt standaard 20 jaar, wat langer kan zijn dan je dacht. Als je meer dan een derde van het geleende bedrag aan een warmtepomp besteedt, dan wordt de looptijd 15 jaar.

 • Hertoets: De eerste 5 jaar hoef je zelf geen rente en aflossing te betalen. Hoe dit werkt, leggen we hieronder uit. Na 5 jaar kijkt het warmtefonds of je de maandlasten zelf kunt dragen. Dit heet een 'hertoets', waarbij je opnieuw je financiële situatie moet aangeven. Je moet hieraan meewerken.

 • Verkoop woning? Als je je woning verkoopt, moet je de lening(en) aflossen. Laat het dan wel even aan het Warmtefonds weten, dan stuurt Warmtefonds je een aflosnota. Bij verkoopverlies wordt de schuld meestal kwijtgescholden.

 • Extra voorwaarde: Bij het tekenen van de offerte ga je akkoord met een positief/negatief hypotheekverklaring. Dit houdt in dat je niet zomaar een extra hypotheek mag nemen zonder toestemming van het Warmtefonds, maar ook dat het Warmtefonds in uitzonderlijke gevallen alsnog kunnen vragen om een hypotheek te vestigen.


Hoe werkt de combinatielening?

De Energiebespaarlening met combinatielening bestaat uit twee delen:

 1. De Energiebespaarlening zelf: Voor de verduurzaming van je huis. Je betaalt hierover 0% rente en de aflossing wordt de eerste 5 jaar vanuit de combinatielening betaald. Het geleende bedrag komt in een bouwdepot.

 2. De combinatielening: Begint met een schuld van € 0 en loopt op doordat de aflossingen van deel 1 uit dit potje komen. Na 5 jaar bekijkt het Warmtefonds of je zelf de aflossingen kan gaan betalen.

Hertoetsing na 5 jaar: Het Warmtefonds checkt je financieel sterk genoeg bent om zelf te gaan aflossen. Afhankelijk van de uitkomst ga je zelf aflossen of blijft het warmtefonds de aflossing voor je betalen.

Hoe kan nik een combinatielening aanvragen?

Start de aanvraag voor een reguliere Energiebespaarlening. Samen met Warmtefonds wordt dan bekeken of een combinatielening mogelijk is. Pas als de reguliere verduurzamingslening niet lukt, wordt er gekeken of je mogelijk meer kan lenen met de combinatielening.


Hoeveel kan ik lenen en hoe lang is de looptijd van een verduurzamingslening bij het Warmtefonds?

Zie hier hoeveel je geld kunt lenen bij het Warmtefonds en tegen welke looptijd:

 • Leenbedrag tussen € 1.000 tot € 15.000: kies zelf, een looptijd van 7, 10 of 15 jaar.

 • Leenbedrag tussen € 15.000 tot € 27.000: vrije keuze, voor een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.

 • Leenbedrag hoger dan € 27.000 (NOM/ZEP): kies zelf tussen 7, 10, 15 of 20 jaar.

Hulp nodig?

Ook verduurzamen zonder eigen geld? Start een aanvraag, dan helpen wij met advies en installatie van isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Zie direct wat een warmtefonds lening doet met je maandlasten.

Lees veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Hoe kan ik verduurzaming financieren?
Waar moet ik op letten als ik de financiering ga aanvragen?
Cv-ketel vervangen of beter kiezen voor een warmtepomp?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een full-electric warmtepomp?