Als je jouw woning gaat verduurzamen is het goed om je te verdiepen in de beschikbare subsidie voor verduurzaming. Wij zetten alles op een rijtje.
Lees hier onder andere:
Of je in aanmerking komt voor subsidie.
Hoe hoog de subsidie is.
Waar je deze subsidies kunt aanvragen.
Goed nieuws voor verduurzaming in 2024. De subsidie die kan worden aangevraagd voor isolatie en bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen, dreigde op te raken. De overheid heeft daarom besloten om de subsidiepot met nog eens 210 miljoen euro te vullen.
Er is dus ruim voldoende subsidie beschikbaar om van te kunnen profiteren in 2023 en 2024.
Laten we beginnen met isolatie. Het isoleren van je dak, buitenmuren, vloer en ramen is cruciaal om energie te besparen en je huis comfortabel te houden. Bovendien resulteert het in een lagere energierekening en is het goed voor het milieu. Hier zijn de feiten over subsidies en regelingen voor isolatie:
Landelijke subsidie: Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor isolatie van verschillende delen van je huis. Deze subsidie (de zogeheten investeringssubsidie duurzame energie en energie-besparing - ofwel ISDE) wordt per vierkante meter toegekend en kan aanzienlijk zijn. Als je besluit om 2 of meer isolatiemaatregelen te nemen, wordt het subsidiebedrag per vierkante meter zelfs verdubbeld. Je kunt deze isolatiemaatregelen ook combineren met een warmtepomp of zonneboiler om een hogere subsidie te ontvangen.
Subsidie voor VvE's: Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen profiteren van subsidie voor isolatie.
Voorwaarden: Houd er rekening mee dat je de subsidie alleen krijgt als je de isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Daarnaast moet je de eigenaar van de woning zijn en er zelf wonen.
De vergoedingen lopen vaak erg uiteen. Gemiddeld kun je tot wel 15% of 30% van de kosten vergoed krijgen. Het is afhankelijk van je woning en het type isolatie dat je plaatst hoe hoog de uiteindelijke vergoeding zal zijn.
Wil je jouw woning verduurzamen? Wij geven advies op maat en regelen de installaties. Ook geven we inzicht in subsidies en helpen we bij het aanvragen.
Als je overweegt om een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in je bestaande woning te installeren, kun je aanspraak maken op aantrekkelijke subsidies. Hier zijn de belangrijkste punten:
Landelijke subsidie: Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen en warmtenet-aansluitingen. Deze subsidie is van toepassing, zelfs als je slechts één van deze maatregelen neemt.
Combineren loont: Als je ervoor kiest om deze duurzame energiemaatregelen te combineren met isolatiemaatregelen, kun je een nog hogere subsidie ontvangen.
Subsidie voor elektrische kookplaat: Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie krijgen als je overschakelt naar een elektrische kookplaat, op voorwaarde dat de gasmeter definitief wordt verwijderd.
Als je isolerende maatregelen hebt getroffen, is het tijd om de subsidie terug te vragen bij de overheid. Dat kun je hier doen als het gaat om isolatie. Dit verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RVO. Je dient de meldcode te vermelden (deze ontvang je van de installerende partij) en je moet aanvullende informatie over de installatie invullen. Met deze meldcode kan de overheid zien welke isolerende maatregel er is getroffen.
Tot slot is het slim om altijd foto's te maken van de uitvoer van de installatie. Deze moeten namelijk worden geüpload als bewijsvoering. Meestal maakt de installateur zelf foto's maar het is altijd verstandig dit voor de zekerheid ook zelf te doen. De volgende foto's zijn benodigd:
De auto van de installateur voor de deur.
De installateur bezig met de installatie.
Het materiaal dat geïnstalleerd gaat worden.
Je kunt je ISDE subsidie ook gemakkelijk regelen via onze partner Simpel Subsidie.
Als je hier gebruik van wilt maken, kun je eenvoudig inloggen in je account en daar de Simpel Subsidie aanvraag indienen. Wij regelen de rest!
Als klap op de vuurpijl zijn er nog meer financiële voordelen:
Laag btw-tarief: Het arbeidsloon bij isolatie wordt belast tegen het lage btw-tarief van slechts 9 procent. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing, vooral als je je hele huis isoleert.
Geen btw op Zonnepanelen: Vanaf 2023 hoef je geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen als particulier. Dit betekent een directe besparing van 21 procent op de kosten.
Terugvragen van btw: Als je vóór 2023 zonnepanelen hebt gekocht, kun je de btw terugvragen. Het is een eenvoudig proces dat we stap voor stap uitleggen op onze pagina Btw op Zonnepanelen Terugvragen.
Met de beschikbare subsidies, regelingen en het lage btw-tarief op arbeidsloon, is het verduurzamen van je woning nu aantrekkelijker dan ooit. Of je nu kiest voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen, je kunt geld besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere toekomst.
Bij Energiebespaarders staan we klaar om je te adviseren en te helpen met installaties, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we streven naar een duurzamere en voordeligere levensstijl voor jou en het milieu.