Subsidie verduurzaming woning 2024

Als je jouw woning gaat verduurzamen in 2024 is het goed om je te verdiepen in de beschikbare subsidie voor verduurzaming van je woning. Wij zetten alles op een rijtje.

Lees hier onder andere:

 • Of je in aanmerking komt voor subsidie.

 • Hoe hoog de subsidie is.

 • Waar je deze subsidies kunt aanvragen.


Subsidie verduurzaming woning 2024

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt als het gaat om subsidie die je aan kunt vragen voor het verduurzamen van je woning. Denk aan subsidie voor isolatie, warmtepompen en hoe je deze kunt aanvragen.

Is er in 2024 subsidie beschikbaar voor verduurzaming van mijn woning, kom ik in aanmerking en hoeveel kan ik krijgen?

Het antwoord is ja, je kunt subsidie krijgen voor bijvoorbeeld een hybride of all-eletric warmtepomp. Of voor isolerende maatregelen. Maar bijvoorbeeld ook voor de overstap naar elektrisch koken. Lees snel verder wat de voorwaarden zijn en hoe hoog de subsidies zijn!

Subsidie verduurzaming woning 2024
Met de Bespaarcheck krijg je inzicht in je mogelijkheden en zie je of je in aanmerking komt voor subsidie.

ISDE subsidie woning verduurzamen 2024

Goed nieuws voor verduurzaming in 2024. De subsidie die kan worden aangevraagd voor isolatie en bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen, dreigde op te raken. De overheid heeft daarom besloten om de subsidiepot met nog eens 210 miljoen euro te vullen.

Er is dus ruim voldoende subsidie voor verduurzaming beschikbaar om van te kunnen profiteren in 2024. Belangrijke veranderingen:

 • Makkelijker voor monumenten om gebruik te maken van ISDE subsidie in 2024

 • Warmtepomp moet minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor ISDE subsidie in 2024

 • In 2024 is er ruim voldoende en meer ISDE subsidie voor het verduurzamen van je woning beschikbaar dan in 2023, namelijk 600 miljoen euro in totaal.


Subsidie verduurzaming: isolatie van je woning

Laten we beginnen met isolatie. Het isoleren van je dak, buitenmuren, vloer en ramen is cruciaal om energie te besparen en je huis comfortabel te houden. Bovendien resulteert het in een lagere energierekening en is het goed voor het milieu. Hier zijn de feiten over subsidies en regelingen voor isolatie:

 • Landelijke subsidie verduurzamen 2024: Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor isolatie van verschillende delen van je huis. Deze subsidie (de zogeheten investeringssubsidie duurzame energie en energie-besparing - ofwel ISDE) wordt per vierkante meter toegekend en kan aanzienlijk zijn. Als je besluit om 2 of meer isolatiemaatregelen te nemen, wordt het subsidiebedrag per vierkante meter zelfs verdubbeld. Je kunt deze isolatiemaatregelen ook combineren met een warmtepomp of zonneboiler om een hogere subsidie te ontvangen.

 • Subsidie voor VvE's: Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen profiteren van subsidie voor isolatie.

 • Voorwaarden: Houd er rekening mee dat je de subsidie alleen krijgt als je de isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Daarnaast moet je de eigenaar van de woning zijn en er zelf wonen.


Hoe hoog is de subsidie voor verduurzaming in 2024 van mijn woning die ik terug kan vragen na het treffen van isolerende oplossingen?

De vergoedingen lopen vaak erg uiteen. Gemiddeld kun je tot wel 15% of 30% van de kosten vergoed krijgen. Het is afhankelijk van je woning en het type isolatie dat je plaatst hoe hoog de uiteindelijke vergoeding zal zijn.

Woning verduurzamen zonder gedoe?

Wil je jouw woning verduurzamen? Vind met onze hulp simpel en snel de beste oplossingen en betrouwbare installateurs voor jouw woning.


Subsidie voor woningen 2024: warmtepompen, zonneboilers, en warmtenetten

Als je overweegt om een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet in je bestaande woning te installeren, kun je aanspraak maken op aantrekkelijke subsidies. Hier zijn de belangrijkste punten:

 • Landelijke subsidie: Er is een landelijke subsidie beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen en warmtenet-aansluitingen. Deze subsidie is van toepassing, zelfs als je slechts één van deze maatregelen neemt.

 • Combineren loont: Als je ervoor kiest om deze duurzame energiemaatregelen te combineren met isolatiemaatregelen, kun je een nog hogere subsidie ontvangen.

 • Subsidie voor elektrische kookplaat: Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie krijgen als je overschakelt naar een elektrische kookplaat, op voorwaarde dat de gasmeter definitief wordt verwijderd.


Lokale subsidies 2024 verduurzaming woning gemeentes en provincies

In sommige gemeentes en provincies zijn lokale subsidiepotjes voor verduurzaming van je woning beschikbaar. Deze check je bij de Energiesubsidiewijzer. Het is verstandig deze te raadplegen, want soms kun je dus extra subsidie krijgen, bovenop de al geldende ISDE subsidie.


Hoe kan ik subsidie voor de verduurzaming van mijn woning aanvragen?

Subsidie aanvragen isolatie 2024

Als je isolerende maatregelen hebt getroffen, is het tijd om de subsidie terug te vragen bij de overheid. Dat kun je hier doen als het gaat om isolatie. Dit verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het RVO. Je dient de meldcode te vermelden (deze ontvang je van de installerende partij) en je moet aanvullende informatie over de installatie invullen. Met deze meldcode kan de overheid zien welke isolerende maatregel er is getroffen.

Tot slot is het slim om altijd foto's te maken van de uitvoer van de installatie. Deze moeten namelijk worden geüpload als bewijsvoering. Meestal maakt de installateur zelf foto's maar het is altijd verstandig dit voor de zekerheid ook zelf te doen. De volgende foto's zijn benodigd:

 1. De auto van de installateur voor de deur.

 2. De installateur bezig met de installatie.

 3. Het materiaal dat geïnstalleerd gaat worden.

Je kunt je ISDE subsidie ook gemakkelijk regelen via onze partner Simpel Subsidie.

Als je hier gebruik van wilt maken, kun je eenvoudig inloggen in je account en daar de Simpel Subsidie aanvraag indienen. Wij regelen de rest!


Laag btw-tarief op arbeidsloon en geen btw op zonnepanelen in 2024

Als klap op de vuurpijl zijn er nog meer financiële voordelen:

 • Laag btw-tarief: Het arbeidsloon bij isolatie wordt belast tegen het lage btw-tarief van slechts 9 procent. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing, vooral als je je hele huis isoleert.

 • Geen btw op Zonnepanelen: Vanaf 2023 hoef je geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen als particulier. Dit betekent een directe besparing van 21 procent op de kosten.

 • Terugvragen van btw: Als je vóór 2023 zonnepanelen hebt gekocht, kun je de btw terugvragen. Het is een eenvoudig proces dat we stap voor stap uitleggen op onze pagina Btw op Zonnepanelen Terugvragen.

Subsidie verduurzaming

Subsidie verduurzaming 2024: verkapte subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen kun je geen subsidie aanvragen ter verduurzaming van je woning. Wel is het zo dat je met zonnepanelen kunt salderen.

Salderen is in feite het terugverkopen van stroom die jij teveel opwekt, aan je energieleverancier. Er is veel te doen over de salderingsregeling en of die nu wel of niet wordt afgeschaft. Je kunt het dus een beetje zien als een verkapte subsidie.

Er zijn plannen om de salderingsregeling af te schaffen. De Eerste kamer moet hier nog over beslissen. De regeling zou dan langzaam afgebouwd worden tot 2031.

Terugverdientijd zonnepanelen

Je kunt in 2024 nog 100% salderen. Dat maakt de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds heel gunstig. De terugverdientijd ligt nog steeds tussen de 7 en 10 jaar. De terugverdientijd is zelfs als de salderingsregeling wordt afgeschaft nog gunstig. Lees hier meer over of het nu wel of niet verstandig is om zonnepanelen te nemen.


Verduurzaming woning financieren zonder eigen investering

Naast subsidie, waarmee je de verduurzaming van je woning kan realiseren, kun je ook gebruik maken van het Warmtefonds. In 2024 zijn de voorwaarden nog gunstiger geworden. De overheid wil verduurzaming zo haalbaar maken voor alle huishoudens.

Je kunt hier tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen, soms zelfs zonder rente. Zo kun je dus zonder eigen investering je woning verduurzamen.

De voordelen:

 • Geen afsluitkosten

 • Binnen 5 werkdagen hoor je of de financiering is goedgekeurd

 • Geen verborgen kosten

 • Zonder kosten extra aflossen

 • Ruime leenmogelijkheden, ook voor mensen met een kleine portemonnee of 75+-ers


Snel inzicht in de mogelijkheden en prijsindicaties

Met de beschikbare subsidies voor verduurzaming van je woning, regelingen en het lage btw-tarief op arbeidsloon, is het verduurzamen van je woning nu aantrekkelijker dan ooit. Of je nu kiest voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of andere energiebesparende maatregelen, je kunt geld besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere toekomst.


Start met verduurzamen met onze hulp:

 • Direct inzicht in jouw mogelijkheden, inclusief schatting van de prijzen en terugverdientijden

 • Subsidie verduurzaming woning: Zie meteen hoeveel subsidie je kan krijgen voor de mogelijke maatregelen

 • Regel alle installaties op één plek, enkel door betrouwbare installateurs.

 • Extra garantie voor een zorgeloze installatie.

Lees meer

Hoe werkt Simpel Subsidie?
Kan ik subsidie krijgen voor een warmtpomp?
Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Hoe vraag ik subsidie aan?
Wat houdt de SNN subsidie in voor verduurzaming en verbetering van Groningen?