warmtepomp zonnepanelen subsidie

Warmtepomp & zonnepanelen: voordeliger dan je denkt!


Warmtepomp & zonnepanelen: het is voordeliger dan je denkt!

Het wordt financieel steeds aantrekkelijker om te verduurzamen.

Uit recent onderzoek van Motivaction, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, blijkt duidelijk dat:

 • Financiële beloningen zoals subsidies zorgen dat mensen bereid zijn te verduurzamen

 • Mensen steeds vaker hun weg weten te vinden naar het Warmtefonds, voor gunstige financiering zonder eigen investering.


Subsidies en andere financiele voordelen voor warmtepompen en zonnepanelen

Over het onderzoek en de uitkomstsen op een rijtje.

Warmtepompen steeds toegankelijker

 • Subsidie: 44% van de ondervraagden in het onderzoek ziet subsidies als de hoofdreden om een warmtepomp te overwegen. Wist je dat je tot wel €5.100 subsidie kan krijgen? Dat is wel voor een volledig elektrische bodem warmtepomp, voor een hybride warmtepomp ligt het bedrag vaak rond de €3.000.

 • Besparen op energierekening: Voor 43% is de potentie om te besparen op hun energierekening een grote motivator. Je kan tot wel €1.100 besparen. Hoeveel dat daadwerkelijk is kan je laten doorrekenen door een energie adviseur.

Dit wist je vast nog niet over een warmtepomp:

Wist je dat een warmtepomp tot 40% kan besparen op je energieverbruik voor verwarming? Dit maakt de terugverdientijd in veel gevallen rendabel.


Overige resultaten:

 • Meer kennis zou de twijfel wegnemen: 31% geeft aan dat meer informatie hen over de streep zou trekken. Veel mensen weten niet genoeg om de beslissing te durven nemen. Daarom zijn wij bij Energiebespaarders voorstander van het inwinnen van onafhankelijk advies.

 • Eenvoud is van belang: 26% van de respondenten geeft de voorkeur aan eenvoudige installaties. Bij een volledig elektrische warmtepomp komt bijvoorbeeld veel kijken, bij een hybride warmtepomp veel minder. Het is simpelweg een minder grote ingreep omdat deze wordt aangesloten op je huidige cv ketel, in plaats van dat het volledige systeem wordt vervangen. Lees hier of je beter je cv ketel kan vervangen of over kan stappen op een warmtepomp.

 • Klimaat: Slechts 7% van de ondervraagden zegt dat klimaatverandering tegengaan de belangrijk is bij het overstappen op een warmtepomp.

Twijfels over warmtepomp?

Als je twijfelt, is het beste wat je kunt doen advies inwinnen van een expert. Wij regelen alles voor je, van advies tot en met installatie.


Dit houdt mensen tegen bij aanschaf van een warmtepomp:

 1. Efficiëntie warmtepomp: 24% wacht liever op toekomstige, wellicht betere en goedkopere opties. Zonde: want de modellen van nu zijn al zeer ver doorontwikkeld. Je loopt eigenlijk besparingen mis en kunt nu nog gebruik maken van subsidies en financieringsregelingen!

 2. Men heeft het gevoel dat het onbetaalbaar is: 22% ziet de kosten als een belemmering om een warmtepomp te laten installeren.

 3. Huurders: 19% zegt niet te kunnen verduurzamen omdat ze in een huurwoning wonen. Dit is een lastige groep want het hangt af van de woningcorporaties en huurbazen. Voor hen is er geen prioriteit.

 4. Zorgen over terugverdientijden: 17% is onzeker over het terugverdienen van de investering.

 5. Informatiebehoefte: 15% heeft behoefte aan meer kennis over warmtepompen.

Weten of in jouw woning mogelijkheden zijn voor een warmtepomp en zonnepanelen? Start een aanvraag en zie direct je mogelijkheden en terugverdientijden.


Veel meer mensen kiezen voor zonnepanelen dan warmtepomp

Waarom kiezen mensen vaker voor zonnepanelen?

 • Financiële voordelen: 45% zou zonnepanelen overwegen als het financieel voordelig is, en dat is momenteel voor veel mensen zo. Zonnepanelen zijn ook daadwerkelijk goedkoper dan ooit, door groot aanbod.

 • Subsidieondersteuning: Ook 45% zou de stap zetten bij het ontvangen van subsidies.

 • Eenvoudig te installeren: 17% heeft interesse als het makkelijk te installeren is. Zonnepanelen liggen al binnen een dag op je dak, dus waar wacht je op?

 • Klimaat: 17% is gemotiveerd door de positieve impact op het milieu; dat is al meer dan bij de warmtepomp, dus super!

 • Gebrek aan kennis: 15% zou meer geneigd zijn zonnepanelen te installeren met betere informatie. Je hoeft zelf niet alle kennis in huis te hebben: onze energie-adviseur helpt je alles door te rekenen.

Wel of geen zonnepanelen nemen? Lees hier meer!


Belangrijkste tip als het gaat om verduurzamen: eerst isoleren

Wist je dat isolatie de allerbelangrijkste stap is? Dit regel je eenvoudig, is relatief goedkoop maar levert enorme besparingen op. Bovendien moet je woning goed geïsoleerd zijn voor een warmtepomp.

Isolatiemaatregelen: de basis van een duurzaam en toekomstbestendig huis

 • Vloerisolatie: 49% van de Nederlanders is bereid dit aan te brengen.

 • Spouwmuurisolatie: 47% overweegt deze belangrijke isolatiemaatregel.

 • Dakisolatie: De helft ziet het belang in van een goed geïsoleerd dak.

 • Isolatieglas: Met 56% is dit de meest populaire vorm van isolatie.

Daar kunnen we het over eens zijn, mensen zien het belang van isolatie zeker wel in.

Advies nodig?


Wist je dat je zonder eigen geld kan financieren?

Heb je al eens gehoord van het Warmtefonds? Dit is een initiatief vanuit de overheid om verduurzaming te stimuleren en bereikbaar te maken voor mensen met een kleinere portemonnee!

Hoe het Warmtefonds jou kan helpen verduurzamen

Hier komt het Warmtefonds om de hoek kijken. Dit fonds biedt financieringsmogelijkheden aan huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, inclusief de installatie van warmtepompen. Maar hoe werkt het precies?

 1. Aanvragen: Je kunt eenvoudig online een lening aanvragen bij het Warmtefonds voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp, of voor zonnepanelen. Of nog beter: voor beide, want dit is een super goede combinatie.

 2. Voordelige rente: De rente op deze lening is laag, waardoor het een aantrekkelijke optie is om je huis duurzamer te maken zonder direct een grote financiële last te dragen. Wist je dat je soms zelfs geen rente betaalt? Als je minder verdient (verzamelinkomen) dan €60.000 dan betaal je geen rente. Er zijn nog wat andere voorwaarden bij het Warmtefonds.

 3. Lange looptijd: Met een lange looptijd van de lening verspreid je de kosten over meerdere jaren, waardoor de maandelijkse lasten beheersbaar blijven.

 4. Subsidies: Combineer de financiering met beschikbare subsidies voor warmtepompen, en je zult zien dat de investering nóg betaalbaarder wordt.

 5. Gratis extra aflossen en geen verborgen kosten